YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yırca Muhtarı Akın: Mücadelemizin Arkasındayız, Santral Istemiyoruz

Serkan ÖZDEMİR/SOMA Manisa'nın Soma İlçesine bağlı Yırca'da Kolin şirketi tarafından 6 bin 666 zeytin ağacının söküldüğü zeytinlik arazisinde termik santral

Yırca Muhtarı Akın: Mücadelemizin Arkasındayız, Santral Istemiyoruz

Serkan ÖZDEMİR/SOMA Manisa'nın Soma İlçesine bağlı Yırca'da Kolin şirketi tarafından 6 bin 666 zeytin ağacının söküldüğü zeytinlik arazisinde termik santral yapılması için Bakanlar Kurulu'nun aldığı 'acele kamulaştırma' kararını, Danıştay'ın esastan iptal etmesine rağmen bölgede yeni bir gelişme yaşanıyor. "Soma ve Yırca'nın tahammülü kalmadı. Bir an önce Termik Santral inşaatının şimdiki yerine, yani Yırca'da başlamasını istiyoruz" çağrısıyla 20 kişilik bir grup, Yırcalılar'dan imza toplamaya başladı. Yırca'da santral yapılmasını isteyen bu grup, 60-70 yaşlarındaki vatandaşlardan imza aldı. Toplanan 4 binden fazla imza Ankara'da Enerji ve Tabiii kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a sundu.
Yırca Muhtarı Mustafa Akın kampanyayı yürüten gruptan 5-6 kişinin Kolin'de çalıştığını aktararak bölge halkının açık bir şekilde kandırılmaya çalışıldığını söyledi. "Yırcalılar, Ankara'ya gidip yetkililerle görüştü" denildiğini belirten Muhtar Akın, "Genelleme yapılmamalı. Ankara'da gidenler belli kişiler. Aralarında beş, altı Yırcalı var. Kalanları da halen aktif olarak Kolin'de çalışan, Kolin'in şantiyesinde görevli kişiler. Onların anneleri, kimisinin babası, kimisinin dedesi. Yırca ile yakından, uzaktan alakası olmayan nerede yaşadıklarını bilmediğim kişiler var aralarında. Biz, mücadelemizin arkasındayız, Yırca'da santral istemiyoruz" dedi.
"YANLIŞ OLAN YIRCA'NIN ADINI KULLANMALARI"
Kampanyayı AK Parti Soma İlçe Kadın Kolları'nın yürüttüğünü de belirten Muhtar Akın, "Şahsen ben tanık olmadım. Ancak, köylüler görmüş. Bana anlattılar. Hatta imza kampanyası sırasında masada oturan kadınlar, AK Parti Soma İlçe Kadın Kolları Başkanını Sultan Çoban'ı telefonla arayıp, 'Bizi engelliyorlar' diyerek, çağırmışlar. Olaylar ondan sonra gelişti. Soma'nın çeşitli yerlerinde aynı şeyi yapmışlar. Mahalle mahalle, ev ev dolaşmışlar. Dolaşabilirler, insanlar imza toplayabilirler. Ancak, burada yanlış olan şu; Yırca'nın adını kullanarak bunu yapıyorlar. Soma ve Yırca'nın tahammülü kalmadı. O başlığı gördüm ben. 'Bir an önce termik santral zeytin katliamının yapıldığı alana yapılsın, yeni yer arayışlarına girilmesin' şeklinde bir imza kampanyasıydı" diye konuştu.
"YAŞLI KADINLARA İMZA ATTIRMIŞLAR"
Akın şöyle devam etti:
"Diyorlar ki, 'Arazisini satıp, parasını alanlardan Kolin, faiziyle parayı geriye isteyecek.' Sanırım bu parayı harcayanlar, bu işin içindeler. 'Bari santral buraya yapılsın da biz de geriye para ödemekten kurtulalım' mantığı var. Bir de yaşlı kadınlara imza attırmışlar. Ama çoğu neye imza attıklarını bilmiyor. Bakanlığa giderken de 'Elimizin altında bir belge bulunsun' diyerek, o imzalanan kağıtları da götürmüşler. Ama burada hukuki bir süreç var gözden kaçan, söylenmeyen. Danıştay esastan iptal kararı verdi. Birisi suç işlemiş ve mahkeme de kararını vermiş. O zaman biz, üç, beş gün imza toplayalım, mahkemenin verdiği karardan dönülsün. Böyle bir şey yok hukuk sisteminde. Dünyada böyle bir şey yok. Kimisi parasını kurtarmak, kimisinin de işe alınma sözüyle ikna olduğunu düşünüyorum."
"BU GÜNE KADAR KOLİN'LE KARNIMIZ DOYMUYORDU"
"Ankara'ya giden kişiler 3 ay önce neredeydiler?" diyen Muhtar Akın, şöyle devam etti:
"Zeytinler kesilirken, köylü direnirken, 'Yapmayın, santral yapılsın, iş imkanı olur' niye dememiş bu kişiler de şimdi bunu söylüyorlar. O giden kişilere asıl bunu sormak lazım. İşsizlik sadece Yırca'nın sorunu değil. Türkiye genelinin sorunu. Eğer bin liraya iş istiyorlarsa Soma'da iş çok. Asgari ücretle 12 saat, 13 saat çalışmak isteyen bin liraya her yerde iş bulabilir. Bu güne kadar bizim Kolin ile karnımız doymuyordu. Kolin yoktu.
Kolin, daha dün geldi buraya. Yalanın biri de şu; köylülerimiz duymuş, imza toplanırken, 'Kolin 7 bin kişiyi çalıştıracak' diye. Oysa şirketin ÇED raporunda çalışacak eleman sayısı belli, 250 kişi."
"SANTRALDE DEĞİL, KENDİ TOPRAĞIMIZDA ÇALIŞMAK İSTİYORUZ"
Yırcalılar'dan Hüseyin Süer, "Biz burada artık santral istemiyoruz. İki tane var, üçüncü santrali hiç istemiyoruz. Biz davamızın arkasındayız, bu santrali yaptırmayacağız" dedi.
Yırca'da yaşayan Hacer Özdemir ise, "İlk yapılan termik santral nedeniyle ovamız kalmadı. Kolin de santral yaparsa, hiç ovamız kalmayacak. Çoluk çocuk asgari ücrete muhtaç olacağız, çalışacağız. Asgari ücretle de geçinilmiyor. Onun için istemiyoruz santral. Biz kendi toprağımızda çalışıp kendi karnımızı doyurmak istiyoruz, huzurlu yaşamak istiyoruz. Çoluğumuzu çocuğumuzu madenlere mahkum ediyorlar, yer altına. 301 kişi öldü. Çoluğumuz, çocuğumuz yaşaması için santral istemiyoruz. İki santralimiz var bize yetiyor. İsteyenler varsa gitsin kendi tarlası mı var, dağı mı var, bahçesi mi var, oraya kendine kurdursun, santralini' diyerek, tepkisini dile getirdi.

FOTOĞRAF

Yırca Muhtarı Akın: Mücadelemizin Arkasındayız, Santral IstemiyoruzYırca Muhtarı Akın: Mücadelemizin Arkasındayız, Santral IstemiyoruzYırca Muhtarı Akın: Mücadelemizin Arkasındayız, Santral Istemiyoruz

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler