HABER

Yırcalı'dan kayıt dışı uyarısı

BALIKESİR (İHA) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı A. Rona Yırcalı, Türkiye'deki kayıt dışı ekonomi sorununun, en küçükten en kıdemli sanayicisine kadar herkesi sıkıntıya soktuğunu söyledi. Tüm iktidarlar döneminde buna yönelik verilen birçok beyanat, tedbir ve kanunlar gördüklerini, ancak, buna rağmen kayıt dışı ekonominin yüzde 50'ler civarında olduğuna dikkat çekti.

Balıkesir Sanayi Odası'nın (BSO), dün akşam yapılan aylık olağan meclis toplantısında konuşan Rona Yırcalı, ekonomide yaşanan olumlu gelişmelerin hala halka yansımadığını belirtirken, ekonomideki kayıt dışılığın da tehlikeli boyutlarda olduğunu vurguladı. Bürokrasiyle ilgili şikayetlerin de devam ettiğini kaydeden Yırcalı, "Bürokrasi konusunda hükümetin en üst düzeyindeki bakanlarda da aynı şikayetler devam ediyor. Bazı arkadaşlarımızın bu kervana zorunlu olarak katıldığını biliyoruz. Fakat, bununla beraber kayıtdışı ekonomi de en gençten en kıdemli sanayicimize kadar hepimizi sıkıntıya sokuyor. Haksız rekabete yol açan kayıt dışının bizi dünya kamuoyu önünde küçük düşürdüğünü görüyoruz. Bu kayıt dışı ekonomi ile mutlaka belli bir mücadelenin yapılması lazım. 'Kara para aklamalar durdurulacak, kayıt dışı ekonomi yok edilecek' şeklinde çok beyanatlar, çok tedbirler, yönetmelikler hatta bir çok kanun gördük. Fakat, kayıt dışı ekonomi yüzde 40 - 50'ler seviyesindedir. Bir ülke bunu daha nasıl ve nereye kadar kaldırabilir?" diye sordu.

Ekonomideki iyi göstergeler ve ileriye yönelik iyimser beklentilerin halka yansımadığını kaydeden Yırcalı, "Ekonomideki iyi göstergeler, ileriye dönük iyimser beklentilere paralel olarak ekonomik ferahlık daha halka yansımadı. İnşaat sektöründeki haraketlelik, tarımdaki mevsimlik hareket işsizliği bir nebze azalttı. Ancak, tekstil ve otomotiv sektöründe zorluklar var, bunlar da harekete geçirilebilirse işsizliğin önüne daha önemli ölçüde geçilebilir. İşsizliğin yüzde 11.7'den bir parça da olsa azaltılarak yüzde 10'a düşmesi sevindirici. Ancak, çevremize baktığımızda işsizlik oranının gerçekte çok daha yüksek olduğunu da biliyoruz. Hükümetin AB kretirleriyle ilgili yaptığı 3 yıllık planda enflasyonun 2008 yılında yüzde 3 olması hedefleniyor. Her yıl yüzde 5'lik büyüme ile birlikte yılda 10 milyar dolarlık yabancı sermayenin ülkemize girmesi öngörülüyor. Bu son derece önemli. Çünkü, yabancı sermayeye gerekli ivmeyi hala verilebilmiş değiliz. Hükümetin kredi faizlerindeki düşüşle ilgili çabası olumlu, reel fark yüzde 10 seviyesinden yüzde 6'ya kadar indirilirse bu konu çok daha sağlıklı bir hale gelecektir" diye konuştu.

DEİK Başkanı Rona Yırcalı, ihracatçıya verilen destekleme sözlerinin henüz gereğinin yapılmadığını hatırlatarak, iş dünyasının hükümetten beklenti içinde olduğunu söyledi. Desteklemelerin sadece teşvik kapsamına alınan illere değil, daha geniş kapsamlı olması gerektiğini vurgulayan Yırcalı, hükümetin söz verdiği halde enerji sektöründeki teşviklerin verilmediğini, teşviklerin en azından sektörel bazda yeni kurulmuş olan Organize Sanayi Bölgeleri'ndeki tesislerle ilgili işletilmesi gerekitğini ifade etti. Acilen giderilmeyi bekleyen olumsuzluklara rağmen olumlu gelişmelerin de devam ettiğini belirten Rona Yırcalı, her şeye rağmen devlete inanıp güvenmek zorunda olduklarını söyledi. Yırcalı, "Hepimiz beklenti içindeyiz. Her ne olursa olsun biz, devletimize inanmak ve güvenmek zorundayız" şeklinde konuştu.
BSO Meclis toplantısının sonunda Türkiye çapında dereceye giren Balıkesirli sporculara çeşitli hediyeler verildi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler