HABER

Yiyecekler, genel sağlığı ve davranışları etkiliyor

SAMSUN (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Diyetisyen Doç. Dr. Funda Elmacıoğlu, beslenmenin önemi anlaşıldığında sağlık harcamalarına ayrılan paranın gıda tüketiminde kullanılacağını belirterek, "Beslenme, insan sağlığında yüzyılın yükselen değeri olacak. Altına nasıl değer veriyorsak doğru beslenme kavramını da altın gibi önemsemeliyiz" dedi.

Diyetisyen Doç. Dr. Funda Elmacıoğlu, beslenmenin sağlık alanında yüzyılın yükselen değeri olacağını ifade ederek, insanları sağlıklı beslenme konusunda bilinçli hareket etmeye çağırdı. Beslenme konusunun büyük bir derya olduğunu söyleyen Elmacıoğlu, "İnsanlarımız mümkün olduğu kadar çeşitli besinleri tüketmelidir. Bu onların sağlığı için gereklidir. Hastalıklar ve davranış bozukluklarının sebebi yetersiz ve düzensiz beslenmeden kaynaklanmaktadır. Beslenmenin insan davranışlarına etkisi vardır. Beslenmenin önemi bilinse, gıdaların muhteviyatı ve vücuda faydaları öğrenilse beslenme konusuna gereğinden daha fazla önem verilir. Sağlıklı beslenen insanlar daha aktif ve dinamiktir. Çocukluk çağı beslenme durumu insanın bütün hayatını olumlu ya da olumsuz etkiler" diye konuştu.

Beslenme konusunun detaylı bir şekilde ilkokuldan başlanarak ders olarak okutulması ve beslenme alışkanlığının küçük yaşlardan itibaren kazandırılmasının önemine dikkat çeken Doç. Dr. Elmacıoğlu, yapılan araştırmalara göre her vitamin ve proteinin insanda değişik etkilere yol açtığına da işaret etti.

"Vitaminlere dikkat"

Türkiye'de ve dünyada yapılan araştırma sonuçlarına göre, C vitamini eksikliğinin yorgunluk, içe kapanıklık ve halsizliğe neden olduğu öğrenilirken, B vitamini eksikliklerinin ise baş ağrısı, unutkanlık, duyarsızlık, uykusuzluk gibi etkileri olduğu kaydedildi. B vitamini eksikliğinin ileri safhalarında insanların depresyon geçirdiği de ifade edildi.

İnsan sağlığı ve davranışlarıyla beslenme arasında direkt ilişki bulunduğuna işaret edilen araştırmalar, vitamin ve mineral yetersizliğinin vücut dengesini bozduğunu gösterdi. Çeşitli araştırmalara göre, beslenmenin vücutta meydana getirdiği bazı etkiler şöyle:

"Kalsiyum yetmezliği: Baş dönmesi, tansiyon değişmesi.
Enerji ve protein yetersizliği: Beden hareketlerinde yavaşlama, zihin bulanıklığı.
B grubu vitaminlerinin yetersizliği: Duyarlılık, baş ağrısı, uykusuzluk, unutkanlık ve ileri hallerde depresyon.
B12 vitamini yetmezliği: Hafıza kaybı, halüsinasyon, periferal sinir sistemi dejenerasyonu, anemi, depresyon.
Demir yetmezliği: Anemi, yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı.
Pantotenik asit yetmezliği: Stres artması, ankisiyete, yorgunluk.
Magnezyum yetmezliği: Halsizlik, aşırı duyarlılık.
Çinko yetmezliği: Nöropsikiatrik bozukluklar.
Folik asit yetmezliği: Unutkanlık, yorgunluk, baş ağrısı, uykusuzluk, anemi.
C vitamini yetersizliği: Yorgunluk, halsizlik, içe kapanıklık."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler