KADIN

Yiyip yiyip doymayan, sürekli aç hissedenlerden misiniz? İşte sebepleri

Evet biz de doymuyoruz, biz de kendimize şaşırıyoruz, genetik mirasımıza lanet ediyoruz... Artık bunun önüne geçmenin vakti geldi!

Yiyip yiyip doymayan, sürekli aç hissedenlerden misiniz? İşte sebepleri

Depresyon

iStock-138136883

Hepimiz için yemek yemek, depresyon ve endişeyle mücadele mekanizması. Kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan seratonin hormonu sargılanmadığında, ekmek ve makarna gibi yiyecekleri tüketmek seratoni arttırıyor. NYU Tıp Merkezi kilo yönetimi uzmanı ve direktörü Holly Lofton ‘’Anneniz bile vermiş olsa depresyonu kerevizle tedavi edemezsiniz.’’ demiş. Çok iyi demiş.

Stres

iStock-620381610

Kavga ederken veya stresli hissettiğinizde stres hormonu olan kortizol, vücuda yayılır. Fiziksel olarak kaloriye ihtiyaç olmasa bile, zaten hepimiz ihtiyacımızdan fazlasını alıyoruz neredeyse, bu hormon vücudu yemek yemeye ikna eder. Bir başka bilim kadınının araştırmasına göre kortizol, beyne açlık sinyali yollar ve stresli anlarda fazla yemeye sebep oluyor. Bu yüzden yediğimiz en iyi yemekler stresliyken yediğiniz yemekler oluyor.

Hipertiroid

iStock-653368578

Sürekli aç hissetmek, normalden fazla yemek ve hala kilo veriyor olmak, vücutta tiroid hormonlarının fazla salgılandığını gösterir. Dr. Lofton ’’Tiroidi vücuttaki her şeyi hızlandıran endokronik bir hormon olarak düşünün. Dolayısıyla metabolizma hızlandıkça, açlık da artar.’’ derken Dr. Levin de ‘’Tiroid, aynı zamanda tokluk hissini de sağlar ve gereğinden fazla çalışması bu tokluk eşiğine ulaşmayı zorlaştırır.’’ diyor. Açlık hissinin yanı sıra halsizlik, tırnaklarda kırılma ve saç dökülmeleri de hipertiroidin bir belirtisidir.

Obezite

iStock-516595532

Kilo almak ve açlık arasında kısır bir döngü vardır. Aç hissedip sürekli yemek yemek kilo almaya, kilo almak da sürekli aç hissetmeye neden olur. Yani yedikçe daha çok yersiniz :) Fazla yağ, insülin seviyesinin hızla artmasını sağlayarak iştahı açar. Aynı zamanda yağ hücreleri kendi hormonlarını ürettiğinden vücut, tokluk hormonuna karşı daha az duyarlı hale gelir.

Kan şekeri düşüklüğü

iStock-143920088

Düşük kan şekeri birçok nedenden kaynaklanabilir. Nedenleri farklı olsa da sonucu yine enerji için yalvaran bir karındır. Dr. Lofton ‘’Hücrelere yeteri kadar şeker götürmek isteyen metabolizma beyni uyararak açlık hissinin oluşmasına neden olur. ‘’ diyor.

Şeker hastalığı

iStock-640143244

Diyabet, kan şekeri normal seviyeye indiğinde tekrar açlık hissinin oluşmasına neden olur. Düşük şeker iştahı tetikler, fakat ölçüyü kaçırmak iştahı daha da arttırabilir. Dr. Levin ‘’Çok sık acıksanız da, rafine edilmiş, işlenmiş gıdalardan uzak durarak kan şekerinizi gıdalarla sabit tutmayı deneyin’’ diyor.

Regl

iStock-627778624

Adet dönemindeki hormonal değişiklikler birkaç paket abur cubur yemeye neden olabilir ama bunu normal karşılayın, paniğe kapılmayın. Vücudunuzun bu dönemde fazla kaloriye ihtiyaç duyması normaldir.

İlaçlar

iStock-674796452

Antidepresanlar, alerji veya nöbet önleyici ilaçların yan etkisi olarak iştah artışı görülebilir. İştahın öncesine göre fazla olduğu gözlemlendiğinde ilacı bırakmadan doktora ilacı değiştirip değişttiremeyeceğini sorun, kafanıza göre ilaç bırakmayın!

Su kaybı

iStock-539239314

Vücudun su isteği, açlık olarak yorumlanabilir. Su kaybı yaşandığında vücut fiziksel olarak susamadan önce açlık hissedilir. Birçok insan bu noktada acıktığını zanneder. Dr. Levin güne 8 bardak su ile başlamayı ve gün içinde 1.5-2.5 litrelik bir su şişesi taşınmasını önerir.

Uykusuzluk

iStock-625910236

Geceleri ortalama 7-8 saatten az uyumak gün içinde açlık seviyesini kontrol eden hormonların işini zorlaştırır. Ghrelin açlık hormonu, vücut kaloriye ihtiyaç duymasa bile sürekli yeme ihtiyacı hissettirir. Uykudan mahrum kalmak hormon bozukluğuna neden olan bir stres biçimidir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler