HABER

YLSY sonuçları ÖSYM tarafından açıklandı

Yurt dışında lisans üstü eğitim görmek isteyen öğrencilerin bekledikleri YLSY sonuçları açıklandı. YLSY sonuçlarının erişime açılmasının ardından adaylar ÖSYM'nin sitesine akın etti.

YLSY sonuçları ÖSYM tarafından açıklandı

Yurt dışında lisansüstü eğitim görmek isteyen öğrencilerin beklediği haber ÖSYM'den geldi. 2015 YLSY sonuçları açıklandı. 13-19 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen tercihlerin ardından kısa sürede açıklanan YLSY sonuçlarının ardından adaylar ÖSYM'nin Sonuç Açıklama Sistemi'ne akın etti. olan YLSY sonuçları ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr/ İnternet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenilebiliyor. Öte yandan 2015 yılı YLSY sonuçlarına aşağıda yer alan bağlantı sayesinde erişebilirsiniz.

[**

**](https://sonuc.osym.gov.tr/)

YLSY BAŞVURU ŞARTLARI

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

Başvuru tarihi bitimine kadar yurt içinde en az 4 (dört) yıllık eğitim veren fakülte/yüksekokul veya bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak (Yurt dışında bir yükseköğretim kurumundan mezun olanların denklik işlemlerini başvuru tarihinden önce tamamlaması gerekmektedir.),

2012 Sonbahar, 2013 İlkbahar-Sonbahar, 2014 İlkbahar-Sonbahar ve 2015 İlkbahar dönemlerinde yapılan ALES’te, tercih edilebilecek programın kabul ettiği puan türünden en az 70 almış olmak,

1985 ve daha sonraki yıllarda doğmuş olmak, (Her ne sebeple olursa olsun 18 yaşından sonra yaş düzeltmesi yaptırmış olanların yaşlarının hesabı, düzeltmeden önceki doğum tarihine göre yapılır. Adayların yaş kontrolü başvuru aşamasında ÖSYM tarafından MERNİS’ten alınan bilgiler doğrultusunda yapılacaktır. Yaş düzeltmesi yaptırmış adaylardan yaş düzeltmesi yapılmadan önceki yaşı bu kurala uymayanların yerleştirmesi yapılsa bile yerleştirme sonuçları MEB tarafından geçersiz sayılacaktır.)

Yükseköğrenimi veya kamu görevi sırasında kınama cezasından daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak,

Erkek adaylar için askerlikle ilişiği bulunmamak (Askerlikten muaf olmak, askerliğini yapmış veya erteletebilecek durumda bulunmak),

Sağlık durumu yurt dışında öğrenim görmeye ve Türkiye’nin her yerinde çalışmaya elverişli olmak (Kontenjanlara yerleştirilen adaylardan sağlık kurulu raporu istenecektir.),

Lisans öğrenimi ile ilgili genel akademik not ortalaması “4 üzerinden 2.50”, “100 üzerinden 65,00" veya daha yukarı olmak (5’lik notlar için “5 üzerinden 3,13”, 10’luk notlar için “10 üzerinden 6,50”), Daha önce resmi bursluluk hakkı kazanıp herhangi bir nedenle bu hakkını kullanmayanlar da başvurabilirler.

Daha önce resmi burslu statüde yüksek lisans öğrenimini başarıyla tamamlamış olup (doktora öğrenimini tamamlayanlar hariç) mecburi hizmetlerini ifa etmiş ya da para borcunu ödemiş olan adaylar da başvurabilirler. Ancak bu adaylar daha önce öğrenim gördükleri aşamanın bir üst basamağı için burstan yararlanabilirler. Bu adaylardan resmi burslu statüde öğrenim görmeye hak kazananlar, yurt içinde veya yurt dışında öğrenime başlamadan önce mecburi hizmetini yaptığını veya parasal karşılığını ödediğini belgelendirmek zorundadır. Doktora öğrenimini resmi burslu statüde tamamlamış olanların başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır.

YLSY SÖZLÜ SINAV

Sözlü sınav işlemleri MEB tarafından yürütülecektir. YLSY Sözlü sınav işlemlerine ilişkin duyurular http://yyegm.meb.gov.tr adresinden yapılacaktır. Adayların sözlü sınava giriş bilgileri REBUS (Resmi Burslu Öğrenci Sistemi - http://rebus.meb.gov.tr) üzerinden ilan edilecektir. Adaylara posta ile tebligat yapılmayacaktır. Duyurularda belirtilen iş ve işlemleri zamanında yapmayan adaylar, haklarından vazgeçmiş sayılacaktır.

Sözlü sınav yeri ve tarihleri http://yyegm.meb.gov.tr adresinden ilan edilecektir. Adayların sözlü sınava girerken aşağıdaki belgeleri yanlarında bulundurmaları gerekmektedir;

a) Nüfus cüzdanı veya süresi geçerli pasaport
b) Sözlü sınav giriş belgesi
c) Aday bilgi formu

Adaylar Sözlü sınav giriş belgesi ve aday bilgi formunu REBUS’ta açılacak kişisel sayfalarından alacaklardır. Adayların, sözlü sınav giriş belgesinde yer alan sözlü sınava giriş yeri, tarihi ve saati ile sınava girilecek komisyon bilgilerini dikkate alarak sınav yerinde bulunmaları gerekmektedir.

Sözlü sınavda adaylar,

a) Alan bilgisi konularına ilişkin bilgi düzeyi (20 puan),
b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade kabiliyeti ve muhakeme gücü (20 puan),
c) İletişim becerileri, özgüveni ve ikna kabiliyeti (20 puan),
d) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı (20 puan),
e) Akademik çalışmalara yatkınlığı (20 puan),

yönlerinden sözlü sınav komisyonu tarafından değerlendirilecektir. Her adaya komisyon başkan ve üyeleri tarafından ayrı ayrı 100 üzerinden puan verilecektir. Verilen puanların aritmetik ortalaması sözlü sınav puanını teşkil edecektir.

ALES puanının %40'ı, sözlü sınav puanının %40'ı ile lisans mezuniyet notunun %20'si (100’lük sistemdeki karşılığı) dikkate alınarak YLSY puanı hesaplanacaktır. YLSY puanı 70 ve üzeri olan adaylar, sözlü sınava tabi tutuldukları lisansüstü öğrenim alanı için yerleştirme tercihi yapmaya hak kazanacaklardır.

Sözlü sınav sonuçları REBUS (Resmi Burslu Öğrenci Sistemi - http://rebus.meb.gov.tr) üzerinden açıklanacaktır. Sonucunun incelenmesini isteyen adaylar, sonuçların MEB tarafından internet ortamında açıklanmasını izleyen ilk 5 (beş) iş günü içerisinde dilekçe ile MEB’e yapılır. İtirazlar en geç 10 (on) iş günü içerisinde itiraz komisyonlarınca karara bağlanır ve sonuç yazılı olarak adaya bildirilir. Süre hesaplamasında Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü Evrak kaydına giriş tarihi esas alınacaktır. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar kesinlikle işleme alınmayacak ve cevaplandırılmayacaktır.

En Çok Aranan Haberler