YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yoğun Bakım Sıkıntısı Yoruyor

İstanbul ve Ankara'da hastane kompleksleri inşaatı devam ederken, Bursa'da bürokratik engeller ve siyasi çekişmeler yeni...

Yoğun Bakım Sıkıntısı Yoruyor

İstanbul ve Ankara'da hastane kompleksleri inşaatı devam ederken, Bursa'da bürokratik engeller ve siyasi çekişmeler yeni sağlık yatırımlarını geciktiriyor. Hastane yetersizliğinin yanı sıra Bursa'daki yoğun bakım sayısı Türkiye ortalamasının altında bulunuyor.

Bursa'nın Türkiye ortalamasını yakalaması için 200 yoğun bakım yatağına daha ihtiyacı olduğu bildirildi. Bursa'da 341'i devlet hastanelerinde, 210'u özel sektörde, 91'i tıp tıp fakültesinde olmak üzere 642 yoğun bakım ünitesi bulunuyor. Bursa'da 10 bin kişiye 2,4 yoğun bakım yatağı düşüyor. Bilhassa kazalarda ölümle pençeleşen hastalara yoğun bakım ünitelerinde yer bulmak için hastaneler arasında uzun telefon trafiği yaşanıyor. Bazen acil hastalar helikopterle çevre illerdeki hastanelere sevk ediliyor.

Bursa'nın Osmangazi ilçesine bağlı Doğancı köyünün muhtarı Salih Koruk, hastane yetersizliğine isyan etti.

Keles Kocayayla'da düzenlenen Muhtarlar Uludağ Zirvesinde konuşan Doğancı Köyü Muhtarı Salih Koruk, geçtiğimiz gün köyünde beyin kanaması geçiren bir hastayı Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne götürdüklerini, ancak şuuru kapalı hastanın Bursa'daki hastanelerin yoğun bakım üniteleri tamamen dolu olduğu için İnegöl Devlet Hastanesi'ne gönderildiğini söyledi. Bursa basınında yoğun bakım sıkıntısı haberlerini takip ettiklerini, ancak son dönemlerde bu sıkıntıları bizzat yaşamaya başladıklarını anlatan Mehmet Şirin, "Bursa'daki hastanelerde artık yatacak yer bulmak, yoğun bakıma alınmak bir şans oldu. Geçen hafta Şevket Yılmaz Hastanesi'nde yer olmadığı için İnegöl'e sevk edilen hastanın haberini televizyondan seyretmiştim. Ancak bu defa aynı olay benim başıma geldi. Bursa'da yoğun bakımlarda yer olmadığı için köyümüzden bir hastayı İnegöl'e yoğun bakıma götürdüler" diye konuştu.

Sağlık konusunda Bursa'nın sıkıntılarını had safhada yaşamaya başladıklarını ifade eden muhtarlar, bu dönem milletvekillerinin daha fazla çalışması gerektiği görüşünde birleşti.

SAĞLIK KOMPLEKSİNİN AKIBETİ MEÇHUL

Başbakanın büyükşehirlerde hastaneleri bir komplekste toplama projesi birçok büyükşehirde yol alıp neticeye yaklaşırken, Bursa'da bir türlü gelişme sağlanamadı. Samanlı bölgesinde yapımı düşünülen kompleks, bölgenin taşkın sahasında olması yüzünden akademik odalar birliğinin şikayeti üzerine mahkeme kararıyla durduruldu. Samanlı'dan sonra şehirde yeni hastaneler yapılması yolunda hiçbir gelişme sağlanamadı. Çekirge Devlet Hastanesi'ne yakın olması ve ulaşım kolaylığı sebebiyle Acemler'de, Nilüfer Askerlik Şubesi tarafından küçük bir kısmı kullanılan askeri alanda yapılması planlanan bir hastane için ise Genelkurmay'dan imza beklendiğine dair milletvekillerinin açıklamalarının üzerinden 5 ay geçti. Genelkurmay Başkanlığı'ndan bu konuda Bursa halkı bir açıklama bekliyor.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Bursa Büyükşehir Belediyesi arasında görüşmeleri süren, Yunuseli Havaalanı'nın bir kısmına hastaneler yapılması yönündeki çalışmanın da akıbeti henüz bilinmiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in son açıklamayı yaptığı Fatih Sultan Mehmet Bulvarı üzerindeki alana Nilüfer Devlet Hastanesi yapılacağına ilişkin bilgilendirmeden 3 ay geçmesine rağmen bu konuda da resmi bir gelişme sağlanamadı. Bu arada eğitim faliyetlerine son verilen Yıldırım ilçesi Mimar Sinan Mahallesi'ndeki Bursa Polis Okulu binalarının Şevket Yılmaz Hastanesi'ne verilmesi değerlendirilirken, aynı binaya Orhangazi Vakıf Üniversitesi'nin de talip olduğu öğrenildi.

HASTANELER BİRLİĞİ AÇIĞI KAPATMAYA ÇALIŞIYOR

Bursa Kamu Hastaneler Birliği ise faaliyet gösterdiği 6 ay zarfında 88 yeni yoğun bakım ünitesini devreye soktu. Yoğun bakım yatak ihtiyacını acilen ele aldıklarını belirten yetkililer, hızlı bir ihtiyaç tespiti ve mevcut yoğun bakımların kullanım durumunu inceledi. İlk olarak tecrübeli uzmanlardan oluşan bir yoğun bakım değerlendirme ve denetim ekibi oluşturuldu.

Şevket Yılmaz Hastanesi'ndeki yangın sebebiyle de yoğun bakım konusunda çok geride olan Bursa'da 88 yeni yoğun bakım yatağı hizmete alındı. İnegöl Devlet Hastanesi'nde 8 yataklı 1. basamak yenidoğan, 7 yataklı 3. basamak erişkin, 14 yataklı 2. basamak erişkin yoğun bakım ünitesi, 4 yataklı 1. basamak erişkin yoğun bakım

ünitesi devreye alındı. Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 24 yataklı 2. basamak erişkin, 8 yataklı 2. basamak çocuk, 6 yataklı 3. basamak yoğun bakım ünitesi hizmete açıldı. Çekirge Devlet Hastanesi'nde 23 yataklı erişkin, 2. basamak 5 yataklı 1. basamak erişkin yoğun bakım ilave edildi. Gemlik Devlet Hastanesi'nde de mevcut 6 yataklı erişkin yoğun bakım yatak sayısı 9' a çıkarıldı.

Bursa; Balıkesir, Yalova, Bilecik ve Çanakkale gibi illerden de hasta kabul ederek geniş bir bölgeye hizmet veriyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler