YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yök Başkanı Gökhan Çetinsaya, Eğitim Muhabirleriyle Buluştu

Eğitim muhabirleriyle bir araya gelen YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, YÖK olarak gerçekleştirecekleri projeleri anlatarak, TEZ'siz...

Eğitim muhabirleriyle bir araya gelen YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, YÖK olarak gerçekleştirecekleri projeleri anlatarak, TEZ'siz Yüksek Lisans için ALES'in kalkacağını duyurdu. YÖK'e karşı gerçekleşen protestoları da değerlendiren Çetinsaya, "Anlamlı buluyorum. Her yerde de tekrarladım; şiddet içermedikçe her türlü öğrenci hareketi, eylemi bence meşrudur, yerindedir, yapılmalıdır da" diye konuştu.

Yüsek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Çiçek Lokantası'nda eğitim muhabirleriyle kahvaltılı bir sohbet toplantısında buluştu. Burada yürüttükleri çalışmalar hakkında gazetecilere bilgi veren YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, gazetecilerin de gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Hazırlanmakta olan Yükseköğretim Yasası ile ilgili açıklamalarda bulunan Çetinsaya, yarından itibaren bir dizi çalıştay gerçekleştireceklerini belirterek, bu kapsamda araştırma görevlileri, doçentler, profesörler, rektörler, öğrenciler ve ve sivil toplum kuruluşları ile bir araya geleceklerini söyledi. Çetinsaya ayrıca bu toplantıların web tv üzerinden yayınlanmasını istediklerini ve teknik alt yapının tamamlanmasının ardından bu toplantıların canlı olarak web tv üzerinden yayınlanacağını söyledi. Çetinsaya, web üzerinden bu toplantıları izleyen takipçilerin de yine aynı anda elektronik ortamda görüşlerini yazabileceklerini belirtti.

ELEKTRONİK TAKİP SİSTEMİ GELİYOR

YÖK Başkanı oluşunun birinci yılında bir basın toplantısı yaparak değerlendirmelerde bulunacağını kaydeden Çetinsaya, ayrıca YÖK'te yürüttükleri çalışmaları anlattı. YÖK'ün açılmayan telefonlar ve kaybolan dosyalarla ün saldığını hatırlatan Çetinsaya, kendilerinin öncelikle bunu iyileştirme noktasında çalışma yaptıklarını ifade etti. Bunun için Elektronik Takip Sistemi'ni geliştirdiklerini anlatan Çetinsaya, 1 Ekim tarihinden itibaren bu yöntemin uygulanmaya başlanacağını söyledi. Çetinsaya bu sistem sayesinde hem YÖK'e gelen hem de YÖK'ten giden evrakların tamamen elektronik ortamdan sağlanacağını kaydederek, bunun bir sonraki aşamasının ise elektronik imza olacağını ve evrak sisteminin tamamen ortadan kalkacağını söyledi.

YÖK'ün Elektronik Takip Sistemi sayesinde birçok evrak işini elektronik ortamdan gerçekleştireceğini kaydeden Çetinsaya, bunun için üniversitelerin de elektronik sisteme geçmesi gerektiğine dikkat çekti.

ÇAĞRI MERKEZİ KURULUYOR

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, "Muazzam bir iş olacak" dediği Çağrı Merkezi projesini de anlattı. Bu projenin sonlandırılmak üzere olduğunu ifade eden Çetinsaya, hem öğrencilerin hem de öğretim görevlilerin sorularını bu çağrı merkezi sayesinde YÖK'e iletebileceğini kaydetti. Denklik ile ilgili soruların da yine çağrı merkezi üzerinden YÖK'e ulaştırılabileceğini belirten Çetinsaya, denklik konusu ile ilgili olarak ayrıca, "Denklik nasıl daha efektif, daha rasyonel, daha fonksiyonel olarak yürütülebilir diye Denklik üzerinde tekrar çalışıldı" dedi.

WEB TABANLI İNGİLİZCE

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, Web Tabanlı İngilizce projeleri olduğunu belirterek, internet üzerinden öğrencilere İngilizce öğretmeyi planladıklarını söyledi. Bu projenin alt yapısının daha önceden Ulaştırma Bakanlığı tarafından oluşturulduğunu ve kendilerine hibe edildiğini belirten Çetinsaya, projeyi çok heyecan verici bulduğunu söyledi. "4 milyona yakın öğrenciye şifre vereceğiz ve o şifre ile İngilizce öğrenecekler" diyen Çetinsaya, daha ileri ki aşamalarda ise buna farklı dillerin de eklenebileceğini kaydetti. Çetinsaya ayrıca önümüzdeki günlerde bu projenin açılışı yapılarak hayata geçirileceğini söyledi.

SİYASİ PARTİLER DÜZEYİNDE MUHATAP MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, bir gazetecinin Yükseköğretim Yasası ile ilgili olarak siyasi partileri ziyaret edip etmediklerini sorması üzerine, "Bütün paydaşlarımızla görüşüyoruz ama, iş siyasi partiler düzeyine geldiğinde bu paydaşın Milli Eğitim Bakanlığı olduğu kanaatindeyiz. Usul olarak benim tasarıyı Milli Eğitim Bakanı'na iletmem gerekiyor. Biz dediğim gibi o siyasi partilerin üyesi, öğretim üyeleri veya temsilcisi olan insanlarla zaten etkileşiyoruz. Siyasi parti düzeyinde bir şeyin artık Bakanlar Kurulu aşamasında olacağına yönelik bir şey var" diye konuştu.

Yeni Yükseköğretim Yasası'nın en ufak ayrıntısına kadar belli olduğunun altını çizen Çetinsaya, "Genel kurulumuzun eğilimi, bizim bu siyasi tartışmaların dışında olması yönünde. Biz kendi işimizi yapalım ve ilgili Bakanlığa teslim edelim, şeklinde" şeklinde konuştu.

ŞİDDET İÇERMEDİKÇE HER TÜRLÜ ÖĞRENCİ EYLEMİ MEŞRUDUR

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, bir gazetecinin "YÖK'e tepki gösteren öğrencilerle de bir araya gelerek onların ne istediğini sormayı düşünüyor musunuz?" şeklindeki bir soru üzerine, "Neden olmasın? Yani mümkün" dedi. Çetinsaya, "Bu arkadaşlarımızdan böyle bir şey gelirse, veya bizler organize edebilirsek neden olmasın?" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Geçmişteki anti-demokratik YÖK'e tepki olduğunu söyleyen Çetinsaya, ayrıca YÖK'e karşı gerçekleşen son eylemlerin olaysız sonuçlanmasının sevindirici olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

"Bir kere bu son protestoların böyle çok barışçıl geçmesine en çok ben sevindim. Çünkü çok içim burkuluyor o kavgayı, gürültüyü gördükçe. Bravo yani demek ki böyle de oluyormuş. Anlamlı buluyorum. Her yerde de tekrarladım; şiddet içermedikçe her türlü öğrenci hareketi, eylemi bence meşrudur, yerindedir, yapılmalıdır da. Çünkü hepimizin farklı fikirleri var, düşünceleri var. Ama bu YÖK karşıtı hareketin YÖK'ün ara rejimlerdeki rolü dolayısıyla bir tepki olduğunu düşünüyorum. Yoksa normal kendi halinde işleyen YÖK kurullarının ve kararlarının, aslında arkadaşlarımızın şikayet ettiği konularda çok fazla bir fonksiyonu yok. Bunu da açık yüreklilikle söylemek lazım.

Onların tepki duydukları şeyler, geçmişteki daha çok uygulamalar, örnekler... İşte YÖK'ün hem 12 Eylül sonrasının hem de başka ara rejimlerin anti-demokratik dönemlerdeki uygulamalarının bir tepkisi. Yani şuanda YÖK, normal şartlarda bütün o ideolojik vasıtalardan arındırılmış durumda.

Arkadaşlarımızın şikayet ettikleri konularla örtüşmüyor şuandaki işleyişimiz. Veya yeni yasada yapacağımız düzenlemeler anlamında söylüyorum. Ama saygıyla karşılıyorum. Aslında orada YÖK'ü protesto ederken başka bir şey söylemek istiyorlar ama anlıyorum o söylemek istediklerini ve saygı duyuyorum. Aslında söyledikleri YÖK artık bugün yok, o eleştirdikleri YÖK bugün artık yok."

Gökhan Çetinsaya, öğrencilerin düzenlenen tüm toplantılara katılabileceği fakat oy kullanamayacağı şeklindeki bir soruya da cevap verdi. Çetinsaya, "Hukukçular bize; 'böyle yaparsanız, oy hakkı verirseniz bu çocuklar verdikleri oyların sonuçlarına katlanmak zorunda kalırlar' dedi. İdari, mali ve iktisadi boyutları var ve insanlar daha sonra bunların karşısında insanlar yargılanıyorlar, hesap veriyorlar. Bunu iyi düşünmemiz lazım. O anda hukukçular böyle bir yorum yaptıkları için geri çekildik" cevabını verdi. Çetinsaya ayrıca, "Ben de oy kullanmalarından yanayım" diyerek, bazı hukukçuların yorumundan dolayı öğrencilere oy kullanma hakkı verilmediğine dikkat çekti.

TEZ'SİZ YÜKSEK LİSANS İÇİN 'ALES' KALKIYOR

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, gazetecilerle gerçekleştirdiği sohbet toplantısında ayrıca Tez'siz Yüksek Lisans için şart olan ve 'ALES' olarak bilinen sınavın kaldırılacağını söyledi. Bunun güzel bir uygulama olacağını ve şuan için bir uzlaşma olduğunu belirten Çetinsaya, "Hayatlarının belli bir döneminde insanların Yüksek Lisans yapabilmelerini, kendilerini geliştirebilmelerinin önünü açıyoruz" dedi.

ALES'e girmeden Tezsiz Yüksek Lisans yapılabileceğini belirten Çetinsaya, diğer yandan ise ilgili üniversitenin şartlarının da sağlanıyor olması gerektiğine dikkat çekti. Çetinsaya ayrıca, "Yüksek Lisanslarda ALES aranmayacak demek, kalite aranmayacak anlamına gelmez. Kalite standartlarını sağlamak bizim" diye konuştu.

ÖĞRETİM ÜYELERİNİN SORUNLARI

YÖK Başkanı Çetinsaya, öğretim görevlilerinin sıkıntılarıyla ilgili bir soru üzerine de değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de öğretim görevlilerinin sıkıntılarının olduğunu fakat yeni kurulan üniversitelerde de önemli teşvikler olduğunu söyleyen Çetinsaya, "Bu önemli teşviklere rağmen yine de öğretim üyesi arkadaşlarımızın oralara gitmemesinin bence irdelenmesi gereken başka sebepleri de var" dedi.

Özel sektörde ve devlette çalışan bireyler üzerinden örnekler de veren Çetinsaya, "Bizim bu özlük hakları sistemiyle 2023'ü yakalayabilmemiz mümkün değil" dedi. Nitekli insan gücünü ve Ar-Ge kapasitesinin artırılması gerektiğini söyleyen Çetinsaya, "Ar-Ge kapasitesimizi de, en parlak beyinlerimiz özel sektöre ya da kamu sektörüne gitmeyi tercih ederken, akademiye çekemezsiniz. Mutlaka bu soruna bir çözüm bulunması lazım" şeklinde konuştu.

Öğretim üyelerinin sorunlarının çözülmesine yönelik yürütülen çalışmalardan umutlu olduğunu belirten Çetinsaya, "Kapalı kapılar ardında attığım adımları hayal edemezsiniz. Ama dikkat ederseniz o makamlar ben değilim, onun kararını verecek otorite ben değilim. Ben çok umutluyum ama konuşursam zarar veririm o süreçlere. O yüzden zarar vermek istemiyorum" dedi.

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, açıklamalarının sonunda bir gazetecinin, "Dershanelerin kapatılması konusunda ne düşünüyorsunuz" diye sorması üzerine, "İtiraf edeyim, bu yoğunlukta hiç düşünmediğim bir konu" cevabını verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler