Mersin’deki bir polis merkezi adeta eğitim yuvası gibi hizmet veriyor. Türkiye’de bir ilke imza atan karakol amiri, sorumlu olduğu Siteler Polis Merkezi’ni sinema ve internet salonuyla destekleyerek, aynı zamanda bir eğitim yuvasına dönüştürdü. Doğu ve Güneydoğulu çocukların akınına uğrayan karakol, yardım almak isteyen kadınların da uğrak yeri oldu.
Mersin’in merkez Akdeniz ilçesi Şevket Sümer Mahallesi’ndeki Siteler Polis Merkezi, hayata geçirilen uygulamalarla tüm önyargıları kırmaya aday. Özellikle Doğu ve Güneydoğu’dan göç edenlerin yoğun olarak yaşadığı bölgede faaliyet yürüten ve bahçesinden çocukların eksik olmadığı polis merkezi, bir tarafta yardım istemek için gelen kadınlar, bir tarafta internet salonunda ders çalışan ve cep sinemasında film izleyen çocuklarla karakoldan çok sosyal etkinlik evini andırıyor. Kendilerini Başkomiser Zeki Çakırtaş’a ‘çak’ yapacak kadar yakın hisseden çocukların polis memurlarıyla samimi ilişkileri de dikkat çekiyor. Her yönüyle farklı bir karakol olan Siteler Polis Merkezi’nde hayata geçirilen projeler, Türkiye’de ilk olma özelliğini de taşıyor. Çocuklara yönelik eğitim faaliyetlerinin yanında, yoksul bölge halkının ihtiyaçlarına cevap verme noktasında da hizmet veren polis merkezi, adeta bir sosyal yardımlaşma vakfı gibi görev yapıyor.
Karakoldaki bu değişim, yaklaşık 3 yıl önce Başkomiser Zeki Çakırtaş’ın sorumlu amir olarak atanmasıyla başladı. Karakolun kapılarını İHA’ya açan Siteler Polis Merkezi Amiri Çakırtaş, değişimin öyküsünü ve projelerini anlattı. Göreve başladığında çok farklı bir ortamla karşılaştığını belirten Çakırtaş, çocukların ve ailelerin karakola ve polise yaklaşımlarının pek de iyi olmadığını görünce bu durumu değiştirmek için harekete geçtiğini söyledi. İlk olarak çocuklarla birebir ilgilenmeye başladığını ifade eden Çakırtaş, zamanla çocukların bakış açılarının değişmeye başladığını kaydetti. Çocuklarla birbirlerini daha iyi tanıyabilmeleri için kendi odasında bilgisayardan ödev çıkarmaya başladığını anlatan Çakırtaş, “Bir yıl boyunca bu şekilde tüm mahalledeki çocuklarla birbirimizi tanıdık. Daha sonra kırtasiye, giyim yardımı, yaz aylarında havuza, geziye, sinemaya götürme gibi etkinlikler yaptık. Ödevler için kendi kullandığım bilgisayarıma bir bilgisayar daha ekledik. Ancak, çocuklar sıraya girip iki bilgisayar da yetmeyince internet kafeye çevirip, çocukların ödevlerini kendilerinin çıkarmalarını istedim. Biz yardım etmeden hem teknolojiyle tanışsınlar hem derslerinde daha faydalı olur düşüncesiyle kendi odamı çocuklar için komple internet salonuna çevirdim ve Sayın İl Emniyet Müdürümüzün desteğiyle 18 tane bilgisayar koyduk. Duvarlara resimler yaptık. Duvara bir Türkiye haritası çizerek, buraya gelen çocukların renkli boyalarla el izlerini çıkardık, altlarına isimlerini ve memleketlerini yazdık” dedi.
İnternet salonuna gelen çocukların kiminin ödev yaptığını, kiminin test çözdüğünü, kiminin de oyun oynadığını dile getiren Çakırtaş, salonun sürekli açık olduğunu, mahalledeki çocukların istedikleri zaman gelip burada kontrollü bir şekilde internete girdiklerini aktardı.
“SİNEMAYI ÇOCUKLARIN AYAĞINA GETİRDİK”
Çakırtaş, görsel medyanın çok etkili olması dolayısıyla polis merkezinin bahçeden giriş yapılan bodrum katını da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Mersin İl Müdürlüğü’ne bağlı Çocuk ve Gençlik Merkezi’nin (ÇOGEM) işbirliğiyle cep sinemasına çevirdiklerini söyledi. “Çocukları sinemaya götürmek yerine sinemayı ayaklarına getirdik” diyen Çakırtaş, karakolda sinema salonu açmanın da kendi fikri olduğunu kaydederek, şunları söyledi:
“Projemizde her okuldan sabah bir sınıf, öğleden sonra bir sınıf olmak üzere öğrenciler öğretmenleriyle birlikte gelecekler. Burada onlara eğitici öğretici, anne-baba sevgisini pekiştirecek, devlet-millet sevgisini anlatacak filmler seyrettireceğiz. Bugün itibariyle de uygulamaya başladık. Akşamları da çocukların aileleriyle birlikte gelip film izlemeleri yönünde düşüncemiz var.”
Türkiye’de ilk kez Siteler Polis Merkezi’nin hem internet salonu hem sineması olan karakol olduğunun altını çizen Çakırtaş, “Çocuklarla 24 saat devamlı bu bahçede beraberiz. Kovsak da gitmiyorlar. Sürekli bizimle beraberler, odama çıkarlar konuşuruz. Hatta bazı aileler çocukları yanıma gönderiyor. Eskiden ‘karakola gitmeyin, zarar görürsünüz’ şeklinde bir korku vardı ama şimdi bu sıkıntılar yok. Çünkü halkımız bizi tanıdı artık. Tanıdıkları için bize güveniyorlar ve onlar da destek veriyorlar. Hatta çocuklar sayesinde biz aileleriyle tanıştık, aileleri bizi tanıdı, biz ailelerini tanıdık. Bu şekilde bir iletişim kurduk. Mahallemizde bunun da çok faydasını gördük” diye konuştu.
KARAKOLDA ELEKTRONİK PANODAN TAZİYE VE KUTLAMA MESAJLARI YAYINLANIYOR
Çakırtaş’ın hayata geçirdiği bir başka proje de elektronik panodan yayınlanan mesajlar oldu. Karakolun dış cephesine bir elektronik pano yerleştiren Çakırtaş, bu panodan mahallede vefat eden vatandaşların duyurusunu yaparak, başsağlığı diliyor. Çakırtaş, önümüzdeki günlerde panodan düğün tarihleri ve çocukların doğum günlerini de duyurarak kutlama mesajı yayınlayacaklarını bildirdi. Vatandaşlardan bu konuda da çok olumlu tepkiler aldığını vurgulayan Çakırtaş, bunun da kendi fikri ve Türkiye’de bir ilk olduğuna dikkat çekti. Yeni projelerinden de söz eden Çakırtaş, polis merkezinin karşısındaki boş arsayı futbol sahasına çevireceklerini, bir başka arsaya da basketbol potası koyarak, çocukların ve gençlerin spor yapmalarını sağlayacaklarını söyledi. Ayrıca yakın zamanda UNICEF’ten bir yetkili ile görüştüğünü, karakolun bahçesine bir karavan bulup çocuklara kütüphane yapacaklarını da söyleyen Çakırtaş, yeni projeler için işadamlarının desteklerini beklediklerini ifade etti. Karakolun farklı bir misyonunun da yardım kuruluşu gibi çalışması olduğuna vurgu yapan Çakırtaş, “3 yıldır burada Ramazan ayında yaklaşık 2 bin 500 aileye gıda yardımı yapıyoruz. Hala her gün en az 10 aileyi Polis Şefkat Evi’ne yönlendiriyoruz, oradan gıda yardımı alıyorlar. Çocuklarımıza giyim, kırtasiye yardımı yapıyoruz. Eğitim sorunlarının çözümünden dilekçe yazmaya kadar birçok konuda yardımcı oluyoruz. Vatandaşlar devlet görevlisi olarak bizi görüyor burada, biz de elimizden gelen yardımı yapıyoruz” şeklinde konuştu.
ÇOCUKLARIN CİPSLE ÇİZGİ FİLM KEYFİ
Öte yandan Mimar Sinan İlkokulu öğrencileri, sinema salonunun ilk konukları olarak çizgi film izlediler. Polis memurları tarafından film başlamadan önce cips dağıtılan çocuklar, daha önce karakolda sinema olduğunu hiç duymadıklarını, burada film izleyecekleri için sevinçli olduklarını dile getirdiler. Karakola gelip internette test çözdüklerini, ödevlerini yaptıklarını, oyun oynadıklarını anlatan internet salonundaki çocuklar ise, kendilerini burada çok iyi hissettiklerini söylediler.
Siteler Polis Merkezi Amiri Zeki Çakırtaş, yaptığı bu çalışmaların karşılığını da görüyor. Bölge halkının büyük sevgisini kazanan Çakırtaş'a çocuklar tarafından içerisinde sevgi mesajları bulunan mektuplar gönderiliyor. Kendi yazdıkları mektupları karakol amirine veren çocuklar, Zeki Çakırtaş'ı çok sevdiklerini belirtiyorlar. Çakırtaş ise aldığı bu mektuplar karşısında çok duygulandığını ve büyük bir manevi haz duyduğunu söylüyor.
Mersin’deki bir polis merkezi adeta eğitim yuvası gibi hizmet veriyor. Türkiye’de bir ilke imza atan...
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz