Ankara 13. Sulh Ceza Mahkemesi, içki yasağı konusunda bir ilke imza attı. Hâkim, her ikisi de alkollüyken trafik kazası yapan Tolgahan Y. (31) ile Zeynep G.’ye (28) “1 yıl boyunca alkollü içki servisi yapılan gazino, bar ve lokanta gibi yerlere gitmeme” cezası verdi. “Trafik güvenliğini tehlikeye düşürmekten” de 1 yıl hapis cezası veren mahkeme, hapis cezasını 7 bin 300 lira para cezasına çevirdi ve ehliyetlerine de 1’er yıl süreyle el koydu. Her iki genç, bir yıl içinde içki içerse cezaevine girecek.
**‘ŞİKÂYETÇİ OLMADILAR’**
İlginç dava, her ikisi de danışmanlık yapan Tolgahan Y. ile Zeynep G.’nin Başkent’te gece yarısı kaza yapmasıyla başladı. İncek Yolu üzerindemeydana gelen kazada Tolgahan Y.’nin 1.37, Zeynep G.’nin de 1.12 promil alkollü olduğu belirlendi. Zeynep G. ‘basit tıbbimüdahale ile iyileşecek şekilde yaralandığı’ kaza sonucu şikâyetçi olunca dava açıldı. Davanın ilk duruşmasında taraflar, karşılıklı olarak birbirlerinin zararlarını karşıladıklarını belirterek “şikâyetçi” olmadıklarını söyledi. Zeynep G. olay günü alkollü olarak trafiğe çıktığını belirterek, “Ne içtiğimi hatırlamıyorum. Sanığın kullandığı araç ile çarpışmak suretiyle kaza yapmıştım. Şikâyetimden vazgeçiyorum” dedi. Tolgahan Y. de alkollü olduğunu söyleyip olayı anlattı ve “Şikâyetten vazgeçmeye bir diyeceğimyoktur” dedi. Duruşmada avukat tutmayan ve sabıkasız olan gençlerin şikâyetten vazgeçmeleri üzerine Mahkeme Hâkimi Ömer Erdoğmuş, Tolgahan Y. hakkında, “tedbirsizlik ve dikkatsizlikle yaralamaya sebebiyet verme” suçundan açılan kamu davasının düşürülmesine karar verdi. HâkimErdoğmuş, daha sonra her iki sanık hakkında “trafik güvenliğini kasten tehlikeye sokmak” suçunu işledikleri gerekçesiyle ayrı ayrı 1 yıl hapis cezası verdi, ardından para cezasına çevrildiğini açıkladı.
**CEZA ERTELENMEDİ**
Her iki sanıktan toplam421 liralıkmahkememasraflarının eşit olarak alınmasına karar veren HâkimGüngören, ayrıca ikisinin de ehliyetlerinin 1 yıl boyunca geri alınmasına ve 1 yıl süreyle alkollü içki kullanmalarının yasaklanmasına hükmetti. Hâkim, her iki sanığın bu 1 yıl boyunca “alkollü içki servis edilen gazino, bar, lokanta” gibi yerlere gitmelerinin “men” edilmesine karar verdi. Hâkimbu kararın, verilen hükmün kesinleşmesinden sonraki 30 gün içinde yerine getirilmemesi veya aksatılması halinde ise sanıklar hakkında verilen “kısa süreli hapis cezasının tamamen infaz edileceğini de” kararlaştırarak duruşmaya son verdi. Verilen cezayı ertelemeyen hâkim, kararın gerekçesini, “İleride bir daha suç işlemeyeceği konusunda mahkememizde tambir vicdani kanaat oluşmamıştır” şeklinde ifade etti.
**‘Hâkimin böyle bir ceza yetkisi yok’**
Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu: Kanunda 1 yıldan daha az süreli hapis cezalarının adli para cezasının, eğitim kurumuna devam zorunluluğuna veya belirli etkinlikleri yapmaktan yasaklamaya çevrilmesi mümkün. Ama adli para cezasına çevrildiğinde üzerine bir de yasak kararı vermiş. Bir suç için kanunda yazmadığı halde iki ceza vermiş. Kişinin evinde alkollü içki içmesi ‘etkinlik’ değildir ki alkollü içki kullanma yasağı verilebilsin. Eğer alkolik ise hastanede tedavi altına alırsınız ama içki içmesini yasaklayacak bir kanun hükmü yok. Hâkimin böyle bir ceza yetkisi yok.