Yok kelimesi Türkçe kökenlidir ve Eski Türkçede "silinmiş, bozulmuş, yok" gibi anlamlarda kullanılan "yōk" kelimesinden evrilmiştir. Zaman içerisinde yapısal değişikliğe uğrayarak "yok" hâlini alan kelime birden fazla anlama karşılık gelir. Yok kelimesi birden fazla görevde kullanılabilir. Cümle içinde kullanımına göre isim, sıfat, edat ve bağlaç olarak kullanılabilir. Türk Dil Kurumuna göre yok kelimesinin anlamları:
Yok kelimesinin farklı kullanımlarına örnek cümleler:
Eş anlamlılar ya da anlamdaş kelimeler farklı ifade edilirken genellikle benzer ve aynı anlam karşılığına sahip yani aralarında anlam birliği taşıyan kelimelerdir. Bu kelimeler cümle içinde birbirleri yerine geçebilirler. Türkçede hemen hemen her kelimenin anlamdaşı vardır. Birden fazla anlamdaş kelimelere sahip kelimelerin eş anlamlısı olan kelimelerden birisi genellikle farklı kökenli bir kelimedir.
Yok kelimesi birden fazla anlama sahip olduğu gibi birden fazla eş anlama sahiptir. Yok kelimesinin eş anlamı olan kelimeler genellikle mevcut olmayan ve yasak anlamlarında kullanılan kelimelerdir. Yokun eş anlamlısı olan kelimeler:
Yok eş anlamlısı olan kelimelerle örnek cümleler kurmak gerekirse: