HABER

YÖK ile Hükümet arasında gerginlik

ANKARA (İHA) - YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, hükümetin üniversitelerin araştırma görevlisi atamasını durdurmasına tepki göstererek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı akademik alanın özgürlüğüne müdahale etmekle suçladı. Teziç. "Bu akademik hayata siyasi müdahale anlamına gelir ve hükümetle YÖK arasında sebebini bilmediğimiz çözümsüz gerginlik ortamı yaratıyor" dedi.

YÖK Başkanı Teziç, Rektörler Komitesi ve Üniversitelerarası Kurul öncesinde hükümetin atamaları durdurmasıyla ilgili kararını değerlendirdi. Başbakan Erdoğan'ın Bahçeşehir Üniversitesi Akademik Yılı Açılış Töreni'nde YÖK'ün özel üniversitelerin açılışını engellediği ve "Bunların kafaları basmıyor" sözlerine atıfta bulunarak, "Anayasal bir kuruma devlet adabıyla bağdaşmayan bu üslup üniversite camiasını derinden yaralamıştır.

Anayasa'da üniversitelerin nasıl kurulacağı belirlenmiştir. Yetkiniz olmayan bir alanda yetki kullanımını istemek hukuksuzluk istemekle aynı anlama gelir. Siyasi irade değişiklik istiyorsa bu alanda yeni düzenlemeler getirir" diye konuştu. Teziç, Başbakan Erdoğan'ın aynı konuşmasında YÖK'ü öğretim üyesi yetiştirmemekle suçlamasına da tepki gösterdi.

"Göreve geldiğim ilk günden bu güne kadar hükümetle ilgili çok büyük sıkıntılar yaşıyorum" diyen Teziç, kadro sayısı ve kullanım usulünde engellerle karşılaştıklarını söyledi. Engelleri aşmak için hep yargı yoluna başvurduklarını ifade eden Teziç, öğretim görevlisi atamaları için Başbakanlığın, Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı'ndan izin sistemi getiren bir genelge yayınladığını, Danıştay'ın bunun üzerine yürütmeyi durdurma kararı aldığını, ancak Başbakanlığın Danıştay kararını etkisizleştirmek için yeni bir genelge yayınlayarak atamaları yılbaşına kadar durdurduğunu kaydetti.

Teziç, Başbakanlığın bu kararı için tekrar Danıştay'a başvurduklarını belirterek şöyle konuştu: "Kimse sorumsuz değil. Ama sorumluluklar yerine getirilirken yasal zemini aşarak yetki kullanmamız bizden beklenmemeli. Siyasi irade de sorumluluklarını taşıyarak yargı kararlarını gecikmeden yerine getirmelidir. Kadroların kullanımı konusunda verilen karara siyasi irade de saygı duymalıdır. Ancak, siyasi iradenin yeni bir karar çıkarması akademik hayata siyasi müdahale anlamına gelir. Bu, hükümet ve YÖK arasında sebebini bilmediğimiz çözümsüz gerginlik ortamı yaratıyor."

Teziç, TÜBİTAK'ta da yargı kararları uygulanmadığı için aynı durumun yaşandığını hatırlatarak, TÜBİTAK'ın da bugün hukuki zemini sakat bir kurum haline geldiğini söyledi. Teziç, YÖK'ün yeni üniversite kurulmasını engelleyici bir tutum içinde olmadığını, ancak üniversite kurulması için gerekli kriterleri hükümete ilettiklerini kaydetti. Bir gazetecinin bu sorunları hükümetle görüşüp görüşmediklerini sorması üzerine Teziç, konunun yeni gündeme geldiğini ve görüşmediklerini belirtti.

En Çok Aranan Haberler