EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yok ki nasıl yazılır? Yok ki ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilimizi oluşturan bazı sözcüklerin yazım stilinde yaygın olarak imla hatasına rastlanılmaktadır. Ancak herhangi bir sözcüğün yazımında yanlışlık yapıldığında ortaya ciddi mana kaymaları çıkabilir. Dilimizde çok sık yazım hatası görülen sözcüklerden biri de yok ki kelimesidir. Peki, yok ki nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Yok ki nasıl yazılır? Yok ki ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Yok ki sözcüğü yaygın olarak hatalı yazılan sözcüklerden biridir. Bu kelimenin sonunda bulunan “–ki” eki ile alakalı sıklıkla ikilem yaşanmaktadır. Türkçemizde ilgi zamiri ve sıfat olarak kullanılan “-ki” ekinin yanı sıra bağlaç görevini üstlenen “–ki” eki de bulunmaktadır. Hâl böyle olunca kelimelerin sonunda bulunan eklerin hangisinin bağlaç hangisinin ilgi eki olup olmadığını ayırt etmek zor olabilmektedir. Bu noktada sözlük sitelerinden yardım alınmaktadır.

Yok ki nasıl yazılır?

Yok ki kelimesi dilimizde çok sık kullanılan kelimeler arasında yer almaktadır. Bu sözcüğün sonunda bulunan –ki ekinin yazımında sıklıkla hataya düşülmektedir. Bu noktada yok ki yazımı ile alakalı en güncel ve en doğru bilgilere erişim sağlamak önemli olmaktadır.

Kelimelerin yazım şekli konusunda yardımcı olabilecek en güvenilir kaynakların başında TDK sözlük sitesi gelmektedir. Türk Dil Kurumuna ait olan bu Türkçe sözlük sitesi sayesinde kullanıcılar sözcüklerin nasıl yazıldığı ve nasıl telaffuz edildiği bilgilerine hızlı bir şekilde ulaşabilmektedir.

Yok ki TDK’ye göre her zaman ayrı yazılması gereken bir kelime olarak karşımıza çıkmaktadır. Herhangi bir sözcüğün yazımıyla alakalı ikileme düşüldüğünde sözlük sitelerinden faydalanmak, Türkçemizi doğru kullanmamız yönünden önemlidir.

Yok ki ayrı mı yazılır?

Yok ki sözcüğünün sonunda yer alan “–ki” eki, kimi yerlerde bitişik kimi yerlerde ise ayrı yazım şekliyle karşımıza çıkmaktadır. Bu durum bazı kullanıcıların aklına yok ki bitişik mi yazılır konusunu getirebilmektedir. Bu sözcüğün sonundaki ek bir bağlaç olarak kullanıldığından her zaman ayrı yazılması gerekmektedir.

Türk Dil Kurumunun yazım kılavuzu sayfasında yer alan bilgilere göre bağlaç olarak kullanılan “–ki” eklerinin ilk sözcükten ayrı olarak yazılması gerektiği bilgisi bulunmaktadır. Yani bu kelimenin “yokki” şeklinde yazılması, TDK nezdinde doğru değildir. Bu sözcüğün doğru yazılış biçimi her zaman “yok ki” şeklinde ayrı olmalıdır. Buna göre yok ki doğru yazılışı şu şekildedir:

  • Yok ki (doğru kullanım)
  • Yokki (yanlış kullanım)

En Çok Aranan Haberler