EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yok olmak nasıl yazılır? Yok olmak ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçemiz kelime sayısı olarak bakıldığında en zengin diller arasında bulunmaktadır. Türkçemizi bu kadar zengin kılan bazı sözcükler birleşik kelimelerden meydana gelmektedir. Birleşik sözcükler iki veya daha fazla kelimenin yan yana gelmesiyle oluşmaktadır. Yok olmak sözcüğü de bir birleşik kelime olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sözcüğün yazım şeklinde yaygın olarak imla hatası yapılmaktadır. Peki, yok olmak nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Yok olmak nasıl yazılır? Yok olmak ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilimizde bulunan sözcüklerin doğru olarak kullanılabilmesi için yazım şekillerini ve okunuş biçimlerini öğrenmemiz gerekir. Hem günlük sohbetlerde hem de mesaj aracılığıyla yapılan konuşmalarda yaygın olarak kullanılan sözcüklerden biri de yok olmak kelimesidir. Bu kelime özellikle yazıya aktarılırken birçok kullanıcı tarafından imla hatası yapılarak kullanılmaktadır. Yok olmak yazımı ile ilgili en doğru bilgiye ulaşmak için genellikle sözlük sitelerine bakılmaktadır.

Yok olmak nasıl yazılır?

Yok olmak kelimesi dilimizde yaygın olarak karşımıza çıkan sözcüklerden biridir. “Yok” ve “olmak” kelimelerinden oluşan bu sözcük, aynı zamanda birleşik kelimeler sınıfı içerisinde yer alır. Dil bilgisinde iki ya da fazla kelimenin birbirleriyle kaynaşıp yeni bir sözcük oluşturması, birleşik kelime olarak tabir edilmektedir.

Kimi birleşik kelimelerde ayrı yazılma kuralı, kimilerinde ise bitişik yazılma kuralı vardır. Hâl böyle olunca yok olmak sözcüğünün nasıl yazıldığı konusunda kafa karışıklığı yaşanabilmektedir. Bu sözcüğün doğru yazım biçimini öğrenmek için sıklıkla Türk Dil Kurumunun sözlük sitesi ziyaret edilir. Bu bağlamda yok olmak TDK’ye göre anlamı şöyledir:

  • Kaybolmak veya ortadan kalkmak.
  • (Mecaz) Var olma durumunun son bulması, varlığı sona ermek.

Yok olmak ayrı mı yazılır?

Yok olmak kelimesi birçok kullanıcı tarafından “yokolmak” şeklinde bitişik yazılarak kullanılmaktadır. Tam da bu noktada yok olmak bitişik mi yazılır konusu gündeme gelebilir. Türk Dil Kurumunun yazım kuralları başlığı incelendiğinde “olmak” yardımcı fiili ile kullanılan birleşik sözcüklerin her zaman ayrı yazılması gerektiği bilgisine ulaşmaktayız.

Yazım kuralları birçok farklı kural içerdiğinden zaman zaman kelimelerin yazımında hata yapılabilmektedir. Bu hataları düzeltmenin yolu ise TDK sözlüklerinin ziyaret edilmesinden geçmektedir. Bu noktada yok olmak kelimesi TDK sayfasındaki bilgiler göz önünde bulundurulduğunda her zaman “yok olmak” şeklinde ayrı kullanılması gereken bir sözcüktür. Buna göre yok olmak doğru yazılışı şu şekildedir:

  • Yok olmak (doğru kullanım)
  • Yokolmak (yanlış kullanım)

En Çok Aranan Haberler