HABER

Yok olmak üzereler

Alaska’da küçük bir köy olan Kivalina’nın on yıllık bir zaman dilimi içinde sular altında kalacağı ve böylece Amerika’nın ilk iklim değişikliği mültecilerini oluşturacağı tahmin ediliyor...

Yok olmak üzereler

Alaska'da küçük bir köy olan Kivalina'nın on yıllık bir zaman dilimi içinde sular altında kalacağı ve böylece Amerika'nın ilk iklim değişikliği mültecilerini oluşturacağı tahmin ediliyor...


Alaska'nın Arktik bölgesindeki dereceler, ABD'nin geri kalan bölgelerine kıyasla iki kat daha hızlı ısınma kaydediyor. Bu durum da buzun küçülmesine, deniz seviyesinin yükselmesine ve kıyı erozyonunun artmasına neden oluyor...


Tek katlı kulübelerde yaşayan Kivalina'nın 400 yerli Eskimosu, şiddetli sonbahar ve kış fırtınalarından kalın buz tabakası sayesinde korunuyordu...


Fakat BBC'de belirtildiği üzere son yirmi yıl içinde, Arktik buzunda büyük bir erime yaşandı. Bu durum da Kivalina'yı kıyı erozyonuna karşı korunmasız bir hale getirdi...


Şimdi mühendisler, Kivalina'nın 2025 yılına dek yaşama elverişsiz bir yerleşim alanı haline geleceğini tahmin ediyorlar...


2000 yılında yapılan bir nüfus sayımına göre 78 hanenin bulunduğu Kivalina'da 377 kişinin oluşturduğu 64 aile yaşıyor...


Nüfus verileri ayrıca Kivalina'nın nüfusunun yüzde 3,45'inin beyaz ırktan olduğunu, yüzde 96,55'inin ise Kızılderili olduğunu ortaya koydu...


Ayrıca Kivalina'daki insanların yüzde 61.5'inin kendileriyle birlikte yaşayan 18 yaş altında çocukları bulunuyor. Bu durum da bu kişiler için geleceği daha endişe verici kılıyor.





Güney Pasifik adasında, küçük bir ada ülkesinin iklim değişikliğinden dolayı yok olma tehlikesi var. Ama dünyada yok olma tehlikesinde olan tek ülke bu küçük ada değil. Dünyada herkesin balayı gözdesi olan yerlerin bile önümüzdeki yıllarda yok olma ihtimali var.


CNBC'de yer alan bir analizde, iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ve etkilerini kolay atlatamayacak ülkeler incelendi. Analizde, United Nations Üniversitesi'nin Çevre ve İnsan Güvenliği Birimi'nin Dünya Risk Endeksi çalışmasından faydalanıldı. Endekse göre iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ülkeler Tonga, Fiji, Solomon Adaları ve Vanuatu.


Sıralamada en çok dikkat edilen özellik, ülkelerin iklim değişiklikleriyle mücadele edecek gücünün olup olmadığı. Örneğin Avustralya en riskli ülkelerden biri olsa da aldığı önlemler ve alabileceği önlemler nedeniyle listede yer almadı.


Listede yer alan ülkeler, dünyanın en büyük 50 ekonomisi içinde iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ülkeler. Bu ülkelerin toplam ekonomik büyüklüğü 19 trilyon dolar ve yaklaşık 73 trilyon dolar olan küresel ekonominin dörtte birine denk geliyor. İşte o ülkeler...


Filipinler

Filipinler dünyanın 40'ncı büyük ekonomisi. Ekonomik büyüklüğü 272 milyar dolar. Tayfunlar ve depremlerle sürekli gündeme geliyor. Çok büyük deprem ve tayfundan kurtulamama riski bulunuyor.


Japonya

Japonya dünyanın en büyük 3. ekonomisi. Ekonomik büyüklüğü 4,9 trilyon dolar. İklim değişikliğinin ülkeye yansıması tsunami ve depremler olarak kabul ediliyor. Japonya, 2011'deki deprem ve tsunamiden büyük zarar etmişti.


Şili

Şili dünyanın en büyük 38'inci ekonomisi. Ekonomik büyüklüğü 277 milyar dolar. Şiddetli depremlerin ve volkanik patlamaların yaşanabileceği bir noktada yer alıyor. 2010'da 8,8 şiddetinde gerçekleşen depremde 500'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.


Endonezya

Endonezya dünyanın en büyük 16. ekonomisi. Ekonomik büyüklüğü 868 milyar dolar. Hala aktif volkanların yer aldığı ülkede bugüne kadar gerçekleşen birçok patlamada binlerce kişi hayatını kaybetti. 2004'teki tsunamide 170 binden fazla kişi hayatını kaybetti.


Hollanda

Hollanda dünyanın en büyük 18. ekonomisi. Ülkenin ekonomik büyüklüğü 800 milyar dolar. Avrupa'nın en büyük ekonomilerinden Hollanda, gel gitler açısından en riskli ülkeler arasında yer alıyor.


Yunanistan

Yunanistan dünyanın en büyük 43'üncü ekonomisi. Yunanistan son dönemde Euro Bölgesi'ni de sarsan ekonomik sıkıntılarıyla gündeme gelse de ülke aynı zamanda fiziki risklerle de karşı karşıya. Ülke aktifleşmesi durumunda yıkımına neden olabilecek bir fay hattı üzerinde.


Çin

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi. Ekonomik büyüklüğü 9,2 trilyon dolar. Çin 1900'lü yıllardan bu yana insanlık tarihinin en büyük dört felaketini yaşadı. Çin depremler, tsunamilere ek olarak yüksek nüfusla bağlantılı hava kirliliği sıkıntısıyla da boğuşuyor.


Kolombiya

Kolombiya dünyanın en büyük 31'inci ekonomisi. Ekonomik büyüklüğü 378 milyar dolar. Kolombiya Latin Amerika'da volkanik bölgede ve şiddetli deprem ve tsunami riski bulunuyor.


Tayland

Tayland dünyanın en büyük 29'uncu ekonomisi. Ekonomik büyüklüğü 387 milyar dolar. Tayland, şiddetli tayfunlar, tsunami ve depremler riskiyle karşı karşıya.


Meksika

Meksika dünyanın en büyük 15'inci ekonomisi. Ekonomik büyüklüğü 1,26 trilyon dolar. Meksika, deprem, tsunami ve şiddetli kasırga riskleriyle karşı karşıya.

En Çok Aranan Haberler