ANKARA (İHA) - Anayasa Mahkemesi'nin dün, yeni kurulacak üniversitelere kurucu rektör atanmasıyla ilgili verdiği yürütmeyi durdurma kararı, Milli Eğitim Bakanlığı ile YÖK'ü yine "yetki" polemiğine soktu.
Daha önce "Açık Lise Yönetmeliği, Formasyon ve YÖK Yasası" konularında "yetki" polemiğine giren 2 kurum, bu kez de 15 üniversiteye kurucu rektör ataması konusunda yeniden basın aracılığıyla karşı karşıya geldi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Bakanlık basın bürosu kanalıyla YÖK'e üstü kapalı "Atama yetkin yok" mesajı verirken, YÖK Başkanı Teziç'in cevabı gecikmeyerek, "Kararın gerekçesini görmeden bir düzenleme yapılması yeni hukuki sorun çıkarır" şeklinde oldu.
YÖK Başkanı Teziç, YÖK Genel Kurulu sonrasında MEB'in söz konusu kurucu rektör atamasıyla ilgili dikkat çektiği "hukuki boşluk nedeniyle yeni yasal düzenleme yapılması gerekir" yaklaşımına, "gerekçeyi görmeden bir düzenleme yapılmasının hukuki sorun çıkacağı" görüşüyle karşı çıktı.
Öte yandan Teziç, Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın, "Yüksek öğretim YÖK'e bırakılmayacak kadar önemlidir" şeklindeki sözlerinin sorulmasına karşılık da, "Halkın oyuyla kabul edilmiş Anayasa, yüksek öğretim konularını YÖK'e bırakmıştır. Konu hukuki bir konu. Bunların ötesinde hukuki zemin olduğu sürece de bu konular YÖK'e bırakılmıştır" açıklamasında bulundu.
Teziç, YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme'nin YÖK üyeliğinin, emekli olduğu için hukuken geçersiz olduğu yönündeki görüşlere karşılık olarak da Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'ne "Hukuki bir sorun olmadığı" şeklinde görüşlerini ilettiklerini bildirdi. Teziç, Cumhurbaşkanlığı'ndan konuya ilişkin bir soru gelmediğini de ifade ederek, "Kamuoyunda bu konu tartışıldığı için atama makamına bu konuda bilgi verdik" dedi.