YÖKDİL sınavı bugün yapıldı. YÖK tarafından ilk defa bu sene uygulanan YÖKDİL sınavı, bugün ikinci kez ve dört dilde yapıldı. 5 Mart'ta ilk defa uygulanan YÖKDİL sınavı sadece İngilizce dili için yapılmıştı. Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarında; Almanca, Arapça, Fransızca ve İngilizce dillerinde yapılan YÖKDİL sınavı sonrasında sonuçları ne zaman belli olacak merak ediliyor.
Yükseköğretim tarihinde ilk "alana özgü dil sınavı" olan ve ikinci kez düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil (YÖKDİL) Sınavı 30 ildeki 35 sınav merkezinde saat 09.30'da başladı ve adaylardan çoktan seçmeli 80 soruyu 180 dakikada yanıtlamaları istendi. Değerlendirilme, 100 puan üzerinden yalnızca doğru cevaplar dikkate alınarak yapılacak. Yanlış yanıtlar sınav sonucuna etki etmeyecek. Peki YÖKDİL sınav sonuçları ne zaman belli olacak?
YÖKDİL sınav sonuçları için YÖK tarafından belirlenen kesin bir tarih yok. YÖKDİL sınav sonuçları bir önceki sınavdan yaklaşık 3 hafta sonra açıklanmıştı. 5 Mart'ta yapılan YÖKDİL sınav sonuçları 24 Mart'ta belli olmuştu. Aynı sürecin bu sınavda da işlemesi durumunda Temmuz ayı sonuna doğru YÖKDİL sınavı sonuçları açıklanacak demektir. YÖKDİL sınav sonuçları "yokdil.yok.gov.tr" adresinden açıklanacağı duyuruldu. Aynı zamanda "https://sinavbasvuru.anadolu.edu.tr/" sayfasından da öğrenebilirsiniz.
YÖKDİL NEDİR?
YÖKDİL Sınavı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı koordinasyonunda Anadolu Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi işbirliği ile düzenlenmektedir. YÖKDİL sınav soruları Ankara Üniversitesi tarafından hazırlanmakta, sınav organizasyonu ise Anadolu Üniversitesi tarafından gerçekleştirilmektedir. Alana özgü ilk akademik dil sınavı olan YÖKDİL, mevcut Yabancı Dil Sınavı'nın (YDS) yanında, adayın alanındaki (fen, sosyal ve sağlık) İngilizce, Almanca, Fransızca ve Arapça yeterliliğini belirlemeye yönelik "akademik yabancı dil sınavı" niteliği taşıyor.
YÖK tarafından yürütülen YÖKDİL Sınavı, Anadolu ve Ankara üniversiteleri iş birliğiyle hayata geçirildi. Sınav soruları Ankara Üniversitesince hazırlanırken, sınavın organizasyonu ise Anadolu Üniversitesi tarafından yapıldı.
Sınava, yükseköğretim kurumlarındaki lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar başta olmak üzere yabancı dil bilgisi seviyesini ölçmek isteyenler, üniversitelerce kendilerinden dil yeterlilik puanı istenen öğrenciler ve diğer adaylar da katılabiliyor.
Kimler, hangi şartlarda başvurabilecek?
Bu sınava yükseköğretim kurumlarımızda lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar ile üniversitelerce akademik yükseltmelerde kendilerinden akademik dil yeterliliği puanı istenen adaylar katılabilir.
Sınavın başarısı nasıl değerlendirilecek?
İlgili mevzuatsal düzenlemelerimizde olduğu ve YDS sınavında uygulandığı gibi, doktora başvuru sürecinden en az 55, doçentlik başvuru sürecinde de en az 65 olması gerekecektir.
Hangi alanda sınava girmem gerektiği nasıl belirlenecektir?
Her üç alanda yapılan sınavlar eşdeğer olup, adaylar kendi disiplinleri ve yetkinliklerini dikkate alarak hangi alandaki sınava girmek istediklerine kendileri karar verecektir. Elde edecekleri puan lisansüstü eğitim ve doçentlik başvurusunda alana bağlı olmaksızın kullanılabilecektir.
YÖKDİL’in geçerlilik süresi olacak mı?
YÖKDİL’in geçerliliğine ilişkin düzenlemeler YDS ile aynı olacaktır.
YDS sınavı devam edecek mi?
Adaylar her iki sınava da girebilecekler ve her iki sınavında lisansüstü eğitim, doçentlik sınavı ve akademik yükseltme süreçleri ile sınırlı olmak üzere eşit geçerliliği olacaktır.