5 Kasım'da yapılan sınavdan bu yana YÖKDİL sonuçları sabırsızlıkla bekleniyordu ki sonunda adayların bekleyişi sona erdi. Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil (YÖKDİL) Sınavı 30 ildeki 35 sınav merkezinde saat 09.30'da başlamış ve adaylardan çoktan seçmeli 80 soruyu 180 dakikada yanıtlamaları istenmişti. Değerlendirilme, 100 puan üzerinden yalnızca doğru cevaplar dikkate alınarak yapıldı. Yanlış yanıtlar sınav sonucuna etki etmedi. Ve nihayet YÖKDİL sınav sonuçları belli oldu. İşte YÖKDİL sonuç sayfası, Anadolu Üniversitesi sorgulama ekranı...
Yabancı dil puanlarını merak eden adaylar YÖKDİL sonuçlarını resmi siteden öğrenebilecek. Bunun için YÖKDİL sınav sonuçları ekranına ulaşarak (yokdil.yok.gov.tr) ya da Anadolu Üniversitesi'nin sitesine girerek (https://sinavbasvuru.anadolu.edu.tr/) sorgulama ekranından puanlar öğrenilebilecek.
YÖKDİL SINAV SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN
YÖKDİL Sınavı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı koordinasyonunda Anadolu Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi işbirliği ile düzenlenmektedir. YÖKDİL sınav soruları Ankara Üniversitesi tarafından hazırlanmakta, sınav organizasyonu ise Anadolu Üniversitesi tarafından gerçekleştirilmektedir. Alana özgü ilk akademik dil sınavı olan YÖKDİL, mevcut Yabancı Dil Sınavı'nın (YDS) yanında, adayın alanındaki (fen, sosyal ve sağlık) İngilizce, Almanca, Fransızca ve Arapça yeterliliğini belirlemeye yönelik "akademik yabancı dil sınavı" niteliği taşıyor.
YÖK tarafından yürütülen YÖKDİL Sınavı, Anadolu ve Ankara üniversiteleri iş birliğiyle hayata geçirildi. Sınav soruları Ankara Üniversitesince hazırlanırken, sınavın organizasyonu ise Anadolu Üniversitesi tarafından yapıldı.
Sınava, yükseköğretim kurumlarındaki lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar başta olmak üzere yabancı dil bilgisi seviyesini ölçmek isteyenler, üniversitelerce kendilerinden dil yeterlilik puanı istenen öğrenciler ve diğer adaylar da katılabiliyor.
Kimler, hangi şartlarda başvurabilecek?
Bu sınava yükseköğretim kurumlarımızda lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar ile üniversitelerce akademik yükseltmelerde kendilerinden akademik dil yeterliliği puanı istenen adaylar katılabilir.
Sınavın başarısı nasıl değerlendirilecek?
İlgili mevzuatsal düzenlemelerimizde olduğu ve YDS sınavında uygulandığı gibi, doktora başvuru sürecinden en az 55, doçentlik başvuru sürecinde de en az 65 olması gerekecektir.
Hangi alanda sınava girmem gerektiği nasıl belirlenecektir?
Her üç alanda yapılan sınavlar eşdeğer olup, adaylar kendi disiplinleri ve yetkinliklerini dikkate alarak hangi alandaki sınava girmek istediklerine kendileri karar verecektir. Elde edecekleri puan lisansüstü eğitim ve doçentlik başvurusunda alana bağlı olmaksızın kullanılabilecektir.
YÖKDİL’in geçerlilik süresi olacak mı?
YÖKDİL’in geçerliliğine ilişkin düzenlemeler YDS ile aynı olacaktır.
YDS sınavı devam edecek mi?
Adaylar her iki sınava da girebilecekler ve her iki sınavında lisansüstü eğitim, doçentlik sınavı ve akademik yükseltme süreçleri ile sınırlı olmak üzere eşit geçerliliği olacaktır.
Doktora ve Doçentlik başvurularında sınavdan en az kaç puan alınması gerekiyor?
Yayınlanan içeriğe göre; doktora başvuru sürecinden en az 55, doçentlik başvuru sürecinde de en az 65 puan alınması gerekiyor.
YDS ile YÖKDİL arasında bir fark var mı?
Yüksek Öğretim Kurumu her iki sınavın Türkiye’de eşit durumda olduğunu açıkladı.