HABER

Yoksul yardımları danışmanlara gidiyor

Yoksul yardımları danışmanlara gidiyor

LONDRA (İHA) - Uluslararası yardım kuruluşu ActionAid, kalkınmakta olan ülkelere yapılan yardımların kullanılmasına ilişkin yöntemleri sert şekilde eleştiren bir rapor hazırladı. Rapora göre, yoksul ülkelere yapılan yardımların büyük bölümü, bağışçı ülkelere geri dönüyor.

Kamboçya'ya bağışçı ülkeler tarafından yılda 500 milyon dolar yardım yapılıyor ve ülkenin ulusal bütçesinin yarısı yardımlardan oluşuyor. Ancak, ActionAid'e göre, bu yardımlar etkin şekilde harcanmıyor.

Yardımların yarısının, teknik destek adı altında görev yapan ve değişik projelerde çalışan yabancı danışmanlara ödendiğini vurgulayan örgüt, bu danışmanlar bilgi ve deneyimlerini yerel personele aktarmadığı için, harcanan paranın karşılığının alınmadığını savunuyor.

ActionAid'in Kamboçya'daki yöneticisi Keshav Gautam, yerel uzmanlar üzerine yoğunlaşılması gerektiğini söylüyor. Uluslararası uzmanların, uluslararası deneyim getirdiklerini vurgulayan yetkili, Kamboçya için asıl gerekli olanın ise, ülkeyi anlayan ve hisseden, siyasetini ve ekonomisini bilen uzmanlar olduğunu belirtiyor.
Bağışçı ülkeler ise, 30 yıllık savaşın ardından altyapı tesislerini ve kurumlarını yeniden kurmaya çalışan Kamboçya için teknik desteğin önemli olduğunu savunuyor. Kamboçya yardımlarına en fazla katkıda bulunan 3. ülke olan Avustralya Hükümeti'nin yardım kuruluşu Aus-Aid yöneticisi Fleur Davis, Kamboçya gibi bir ülkede en önemli sorunun yetişmiş insan gücü olduğunu belirterek, yerli uzman bulamadıklarında ülkeye yabancı uzman getirmek durumunda kaldıklarını söylüyor.

En Çok Aranan Haberler