HABER

Yoksulluk için gıda bankası kuruldu

Yoksulluk için gıda bankası kuruldu

İSTANBUL(ANKA)- Yoksulların yarasına merhem olmak için iş adamından mühendisine, doktorundan avukatına, belediyesinden sendikacısına kadar toplumun değişik kesimlerini temsil eden kurum ve kuruluşları Gıda Bankası Projesi için bir araya geldi.

Yoğun göçle var olan yoksulluğu dayanılmaz hale gelen Diyarbakır'da, toplumun önde gelen kurumları önemli bir soruna hep birlikte el attı. Önce Yerel Gündem 21 ile kent yoksulluk haritası çıkaran Sarmaşık Derneği, bu verilerden yola çıkarak şimdi de Gıda Bankası'nı kurdu.

İLK YILLIK HEDEF BİN AİLEYE ULAŞMAK

15 Mayıs'ta açılışı yapılacak Gıda Bankası ile Diyarbakır'ın en çaresiz kesiminin yoksulluk sorunu bir nebze de olsa hafifletilecek. Öncelikli hedefi üretim mekanizmalarının dışında kalan ve üretime geri dönüşü mümkün olmayan yoksul kesimi alan Sarmaşık Gıda Bankası, çağdaş ve adil yöntemlerle ilk yıl bin, ikinci yıl 3 bin ve üçüncü yıl 5 bin ailenin ortalama 50 YTL değerinde temel gıda ihtiyacını karşılayacak.

Sosyo-ekonomik açıdan yardım yapabilecek durumda olan kişi, kurum, kuruluş, grup ya da sivil toplum örgütleri arasında dayanışma ve yardımlaşma olanaklarını da arttıran Sarmaşık Gıda Bankası Projesi, aynı zamanda kent için yapılacak çalışmalarda "ortak iş üretme kültürünü" yaygınlaştırmış olacak.

Bu nedenle Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Ortadoğu Sanayici ve Genç İş Adamları Derneği, Tabip Odası, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği, Baro, Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği, 11. Bölge Eczacı Odası, Sanayi ve İşadamları Derneği ile bünyesinde 34 sendika, meslek ve sivil toplum kuruluşunu barındıran Diyarbakır Demokrasi Platformu, Sarmaşık Gıda Bankası Projesi için el ele verdi.

GIDA BANKASI NASİL İŞLEYECEK?

Üretim dışı kalmış ve üretime geri dönüşü mümkün gözükmeyen yaşlı, engelli, eşinden ayrılmış ya da eşi ölmüş çocuk sahibi kişiler, sürekli tedavi gerektiren hastalar ile sosyo-ekonomik açıdan zor durumdaki aile ve bireyler, Sarmaşık Gıda Bankası'na başvurabilecek.

Burada "tespit formu" dolduracak olan yurttaşların başvuruları, Gıda Bankası'nın Tespit Komisyonu tarafından ev ziyaretleri ile durumları yerinde araştırılacak. Tespit Komisyonu, Proje Yönetim Grubu ve dernek yönetimi tarafından gıda yardımı almasına karar verilen başvuruların yardım tutarı ve süresi belirlenecek.

ÜRÜNLER KALİTE BELGELİ

Sarmaşık Derneği Genel Sekreteri Şerif Camcı, ilk etapta nohut, kuru fasulye, pirinç, bulgur, mercimek, makarna, şeker, çay, tuz, salça, zeytin, şehriye ve yağdan oluşan 13 kalem gıda maddesi bulundurduklarını söyledi.

Orta vadede temel temizlik malzemeleri, çocuk bezi, kadın ihtiyaç maddeleri gibi ürünleri de bulundurmayı hedeflediklerini belirten Camcı, "Ürünlerimiz için mutlaka ISO 9001, ISO 14001, TSE, OHSAS 18001 gibi kalite standartları arıyoruz. Ayrıca raf ömrü geçmiş veya geçmeye yakın hiçbir ürün bulundurmayacağız" dedi. Camcı, yardım paketlerini fabrika alış fiyatı üzerinden hesaplayarak belirlediklerini söyledi.

Gıda Bankası Projesini sıkı bir denetim ve şeffaf bir muhasebe ilkesine dayandırdıklarını ifade eden Camcı, Proje Yönetim Grubu'nun ilk yıl için 3 ayda bir, sonraki yıllar için 6 ayda bir yardım paketi sayısı, yardım edilen aile sayısı, tutarlar, işletme giderleri gibi konuları içeren temel finansal ve kurumsal raporlar hazırlayacağını ifade etti.

Tüm proje ortakları temsilcilerinden oluşan bir Denetleme Kurulu'nun Gıda Bankası'nı denetleyeceğine dikkat çeken Camcı, şeffaflık ilkesi gereği ortak olmayanların da denetimine açık olacağını söyledi.

PROFESYONEL VE GÖNÜLLÜ EKİPLER

Dördü profesyonel olmak üzere 10 sürekli personeli bulunacak olan Gıda Bankası'nın 22 de gönüllü çalışanı olacak. Ayrıca Gıda Bankası'nın 7 kişilik Proje Yönetim Kurulu bulunacak. Yardım yapılan yurttaşlara yardımcı olacak ve Gıda Bankası'nin iş yükünü paylaşacak gönüllülerin çalışmasına da açık olacak.

SİZ DE YOKSULLUĞA EL ATIN

Diyarbakır yoksulluğunu azaltmak isteyenler Sarmaşık Derneği ve Gıda Bankası'na şahsen bağışta bulunabileceği gibi İş Bankası Diyarbakır Merkez Şubesi'nin 8300 304400 – 1883173 YTL, 8300 0706602 Euro ve 8300 0706599 Dolar hesapları ile Ziraat Bankası Diyarbakır Merkez Şube'nin 45700912-5001 numaralı YTL hesabına yapabilecek.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler