HABER

Yoksulun primi devletten

ANKARA (İHA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Sistemi Reform taslağı ile yoksulluk sınırında yaşayan yaklaşık 14 milyon vatandaşın sağlık sigorta primlerini devletin üstleneceğini söyledi.

Sosyal Güvenlik Sistemi Reform Taslağı ile ilgili gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Başesgioğlu, hazırlanan yeni sistemin başarılı olmasının, ülke ekonomisinin iyi olmasına bağlı olduğunu belirterek, kayıt dışı ekonominin artması ile ilgili olarak istihdamın artmasını ve ekonomik gelişmenin olumlu olmasını umut ettiğini ifade etti. Başesgioğlu, emeklilik yaşı ile ilgili yeni düzenlemelerde 2040 yılına kadar herhangi bir değişiklik olmadığını ancak bu tarihten sonra 61 ve 63 senaryolarının olduğunu kaydetti. Şuan mevcut olan beş ayrı emeklilik sisteminin yavaş yavaş tek bir sisteme çekilmesinin hedeflendiğini anlatan Başesgioğlu, yılbaşından itibaren prim ödeme oranlarının yüzde 2.7'den yüzde 1.5'e düşeceğini söyledi.

Genel Sağlık Sigortasının uygulama süresi ve maliyeti ile ilgili bir soruya ise Başesgioğlu, reformun çok köklü bir değişiklik getirdiğini ve uygulama geçmek için zamana ihtiyaç olduğunu dile getirerek, bu konuda teknik alt yapı oluştuğunda, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen aile hekimliği projesi ile eş zamanlı olarak hayata geçirmeyi planladıklarını kaydetti. Reformun maliyeti hakkında açıklama yapmak istemeyen Başesgioğlu, maliyetin şu anki durumdan daha kötü olamayacağını ifade etti. Bu kapsamda yoksulluk sınırı altında yaşayan ve sözü edilen yüzde 12'lik sağlık primini ödeyemeyecek vatandaşların primlerini devletin ödeyeceğinin altını çizen Başesgioğlu, yoksul vatandaşlara ödenecek olan yüzde 12'lik primin ise Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında ek bir maliyet getirmeyeceğini belirtti. Bu proje kapsamında Dünya Bankası'ndan bir kredi alındığını da dile getiren Başesgioğlu, ancak kredi anlaşmasının Sağlık Bakanlığı ve Dünya Bankası arasında yapıldığına dikkat çekti.

"YOKSUL VATANDAŞLARIN PRİMLERİNİ DEVLET ÖDEYECEK" Gazetecilerin 'programda sihirli bir el var mı?' şeklindeki soruları üzerine Başesgioğlu, hazırlanan programda her şeyin bir gün içinde değişmeyeceğini, uzun bir süreç içerisinde kademeli değişikler yapacaklarını belirterek, "Önümüzde iki yol vardı. Birincisi durumu olduğu gibi kabul etmek ikincisi ise bizden sonraki nesillere sağlıklı bir sosyal güvenlik sistemi bırakmaktı. Biz ikincisini tercih ettik" dedi.

Bir basın mensubunun geçen yıl sosyal güvenlik sisteminde bir reform için yaklaşık 10 milyar dolarlık bir kaynağa ihtiyaç bulunduğu yönündeki açıklamaları hatırlatması üzerine Başesgioğlu, "Evet öyle bir açıklamada bulunmuştuk. Maliyet varsayımı 11 milyar dolar, bütçeye getireceği ek maliyet ise 3.5-4 katrilyon arasında bir rakam açıklamıştık. Ancak bu rakamların hepsi bir öngörüden ibarettir, çünkü Türkiye'de yoksul insan sayısı bir veriye göre 2 milyon, diğer bir veriye göre ise 22 milyon civarında gözüküyor. Bu nedenle açıklanacak rakamlar öngörünün ötesine geçemez. Biz şuan için 14 milyon bir rakam aldık, bu rakamda zaman içinde değişebilir. Bu insanlara Sağlıkta Dönüşüm Projesinden karşılanması zor değil. Ancak bugün hesapladığımız maliyet, daha önce sözünü ettiğimiz maliyetten çok daha düşük bir rakamdır" şeklinde konuştu.

Başesgioğlu, İşsizlik Sigorta Fonu içerisindeki kaynağın sosyal güvenlik sistemi içine dahil edilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını, sosyal güvenlik sistemi içerisindeki açıkların ise sigorta ve sosyal yardım hizmetlerinin birbirine karışmasından kaynaklandığını söyledi. Emeklilik maaşlarında bir vergi ya da kesintinin olup olmadığının sorulması üzerine Başesgioğlu, sosyal güvenlik katkı payı altında emeklilerden şuan için yüzde 10 ile 30 arasında bir kesintinin yapıldığını ancak getirilen yeni reformda emeklilerden bir verginin alınmasının söz konusu olmadığını ifade etti. Başesgioğlu, 2040 yılına kadar mevcut çalışanların durumlarında değişiklik olmamasına rağmen, sistemdeki açıkların 2009 yılından itibaren düşüşün nasıl yaşandığı ile ilgili bir soruya şöyle cevap verdi:

"2040 yılına kadar emeklilik yaşı ve prim ödeme gün sayılarında herhangi bir değişiklik olmayacak, ancak aylık bağlama ve ücretlerin güncelleştirilmesinde değişiklikler olacak. Bu değişiklikler sistemi rehabilite etmeyi amaçlıyor. Genel Sağlık Sigortasında prim kesimi yüzde 12.5 oranında olacak. Ödeme gücü olmayan vatandaşların ödemesi devlet üstlenecek."

En Çok Aranan Haberler