Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) Pedagojik Formasyon Kursu açılmasına ilişkin yayımladığı genelgesi ve ilgili işlemin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı.
Bugün Danıştay'a sunulan dava dilekçesinde, Anayasa'nın 131. maddesi ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 43/b maddesine atıfta bulunuldu.
Bu maddeler uyarınca öğretmenlik mesleğinin kazanılmasına yönelik eğitim ve düzenlemelerin, yükseköğretim kurumları ile YÖK'ün yetkisi dahilinde olduğu vurgulanan dilekçede, şöyle denildi: "Milli Eğitim Bakanlığı kamuoyunu yanıltır bir şekilde görev ve yetki alanının dışına çıkarak, fen ve edebiyat fakültesi mezunlarına pedagojik formasyon kursları düzenleneceğini, daha sonra bu kişilerin öğretmen olarak atanacağını duyurmuştur. Basında çıkan haber ve köşe yazılarına göre, bakanlık yetkililerinin açıklamalarından kurs uygulaması kapsamının fen ve edebiyat fakülteleri mezunları ile sınırlı kalmayıp, kapsamını genişleterek, diğer alan mezunu (İlahiyat Fakültesi ve benzeri) kişileri de bu kurs kapsamına alacağı görülmektedir."
Dilekçede, öğretmenlerin yükseköğretimin bugünkü yapısında eğitim fakültelerinde yetiştirildiğine işaret edilerek, diğer fakülte mezunlarından öğretmen olmak isteyenlerin eğitim fakültelerindeki ilgili programlara nasıl girebileceklerinin yönetmeliklerde belirtildiği vurgulandı.
Dilekçede, şu görüşlere yer verildi: "Bu kursun hizmet içi eğitim olduğunu belirtmekte, bunun sonucu olarak iznin gerekmediğini iddia etmektedir. Hizmet içi eğitim, kurumun kendi bünyesinde çalışan personele yönelik bir eğitimdir. Oysa davalı, bu eğitimin özel dershanelerde öğretmen ihtiyacının karşılanması nedeniyle bu kursu düzenlediğini açıkça beyan etmektedir. Kendi kadrosunda bulunmayan bu şekilde çalışan kişilere 'hizmet içi eğitim veriyorum' demek, hukuk kurallarıyla bağdaşamaz"