Öğrenciler, bulundukları illerdeki devlet veya vakıf üniversitelerinde 'özel öğrenci' statüsünde okuyabilecek.
YÖK, Fettullah Gülen Terör Örgütü ile bağlantılı olduğu gerekçesi ile kapatılan 15 vakıf üniversitesinde okuyan 65 bin öğrencinin üniversite sınavında aldıkları puanlara göre diğer üniversitelere yerleştirilmesine karar vermişti. Öğrenciler ise puanlarının daha önce okudukları illerdeki üniversiteye yetmemesi durumunda başka illere gitmelerinin kendilerini mağdur edeceğini söylüyordu. YÖK, öğrencilerin itirazı üzerine yeni bir düzenleme yaptı.
YÖK'ten yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Öğrenciler ÖSYM tarafından kayıt olduğu yıldaki puanları esas alınarak merkezi olarak yerleştirildikten sonra eğer isterlerse kapatılan vakıf yükseköğretim kurumunun bulunduğu ildeki devlet veya vakıf yükseköğretim kurumlarında 'özel öğrenci' statüsünde ders alabilecekler. Öğrencilerin aldığı bu dersler yerleştirildiği üniversite tarafından sayılacak. Bu öğrenciler, özel öğrenci olarak ders aldıkları üniversitenin diplomasını değil, yerleştirildiği üniversitenin diplomasını alacak. İsteyen vakıf üniversitelerine not ortalaması ile 31 Ağustos'a kadar yatay geçiş yapılabilecek"
Tercihler haftaya
YÖK, açıklamasında hiçbir öğrencinin açıkta kalmayacağını, tercih sürecinin ise gelecek hafta başlayacağını belirtti. Özel öğrenci statüsündeki öğrencilerin, yerleştirildiği üniversiteye mi yoksa ders alacağı üniversiteye mi ücret ödeyeceği kararını iki üniversite kendi aralarında verecek.
Yerleştirme nasıl olacak?
YÖK'ün bu yeni düzenlemesine göre işleyiş şöyle olacak. Örneğin 2013 yılında Turgut Özal Üniversitesi'nde tarih bölümüne giren bir öğrenci, 2013 yılındaki kendi puanına yakın diğer devlet / vakıf üniversitelerindeki tarih bölümlerini tercih edecek. Tercih edilen tarih programının 2013 yılına ait taban puanının öğrencinin puanından düşük veya eşit olması durumunda öğrenci o üniversiteye yerleştirilecek. Eğer öğrencinin puanı yazdığı üniversitenin puanından düşük ise ilgili yıldaki en düşük taban puanlı tarih programına yerleştirilecek.
Diyelim ki öğrenci, merkezi yerleştirme sonucunda Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde Tarih bölümüne yerleştirildi. Ancak Ankara’da okumak istiyor. Özel öğrenci statüsü hakkını kullanabilir. Bu durumda Cumhuriyet Üniversitesi'ne kayıt olacak. Ancak Ankara’da özel öğrenci statüsünü kabul eden devlet veya vakıf üniversitelerinden birinden ders alacak. Bu dersleri yerleştirildiği Cumhuriyet Üniversitesi'ne saydırarak diplomasını buradan alacak. Diplomasında Cumhuriyet Üniversitesi'nin yanı sıra kapatılan üniversitenin de bilgisi yer alacak. (AA)