HABER

YÖK'ten şehit çocuklarına özel statü: İstedikleri üniversitede okuyacaklar

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

YÖK şehit yakınlarına özel öğrenci statüsü getirdi. Şehit çocukları istedikleri üniversitelerde öğrenim görebilecek.

YÖK Başkanı Yekta Saraç şehit çocuklarıyla ilgili alınan yeni kararı açıkladı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, "Yükseköğretim Genel Kurulunda, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında, hem yurt içi hem de yurt dışındaki terörle mücadele sırasında şehit olan Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri personeli ile 15 Temmuz darbe girişiminde şehit düşen vatandaşların üniversitelerde kayıtlı eş ve çocuklarının talepleri halinde, 2017-2018 eğitim öğretim döneminden itibaren diledikleri üniversitelerde özel öğrenci statüsünde öğrenim görmelerine ilişkin bir karar aldık." dedi.

Saraç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin son yıllarda yurt içinde ve dışında büyük bir mücadele yürüttüğünü ifade etti. Terör örgütlerine karşı sürdürülen mücadelede şehitler verildiğine dikkati çeken Saraç, şöyle devam etti:

"Yükseköğretim Kurulu olarak, elbette bizim asli görevlerimiz var. Bu asli görevlerimizden birisi, Türk milletinin milli hassasiyetlerine sahip çıkmak, bunun gereğini yerine getirmek. Tabii bunu yaparken de yükseköğretimde niteliği, kaliteyi yükseltme noktasında çalışmaları sekteye uğratmamak."

YÖK olarak yükseköğretimi yeniden yapılandıracak nitelikte kararlara imza attıklarını anlatan Saraç, yükseköğretim camiasının uzun yıllardır dile getirilen misyon farklılaşması, bölgesel kalkınma odaklı bazı üniversitelere misyon verilmesi gibi kavramların artık YÖK öncülüğünde hayat bulduğunu belirtti.

YÖK'ün kalite, misyon farklılaşması ve doktoralı insan kaynağının geliştirilmesi gibi çok önemli hedefleri bulunduğuna işaret eden Saraç, 100 tematik alanda 2 bin kişiye yönelik doktora burs projesini hayata geçirdiklerini, tüm bunların YÖK'ün değil, Türkiye'nin projesi olduğunu söyledi.

TALEPLER TOPARLANACAK

Diğer taraftan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin maruz kaldığı badire ve sıkıntılarla mücadelesinde her kurumun mesuliyet yüklenmek durumunda olduğunu bildiren Saraç, şunları aktardı: "Bugün gerçekleştirilen YÖK Genel Kurulu'nda 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında, terörle mücadelede ve sınır ötesi harekatlarında da şehit olan, yani hem yurt içinde hem de yurt dışındaki mücadelede şehit olan Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri personeli ile 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde şehit düşen vatandaşların üniversitelerde kayıtlı eş ve çocuklarının talepleri halinde, 2017-2018 eğitim öğretim döneminden itibaren diledikleri üniversitelerde özel öğrenci statüsünde öğrenim görmelerine ilişkin bir karar aldık.

Bu karar çerçevesinde, bu isimlerin tespiti noktasında da Milli Savunma Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile de işbirliği içerisinde bu talepleri toparlayacağız. Şehitlerimizin eş ve çocuklarını rahat bir ortamda belki ailelerinin yanında, belki ailelerinin yanında olmayabilir ama tercih edecekleri daha yüksek puanlı öğrenci alan bir yükseköğretim kurumunda eğitim öğretim görmelerine imkan sağlayacağız. Özel öğrenci statüsü olması hasebiyle bu öğrenciler, kaydoldukları üniversitelerin diplomalarını alacaklar. Fakat ailelerinin bulundukları ildeki üniversitelerde eğitim görebilecekler."

YÖK'ün milli güvenliğe tehdit oluşturan tüm yapılara ve terör örgütlerine karşı ülke ve devletin bütün hassasiyetlerini aynen, zamana ve şartlara bağlı kalmaksızın taşıdığını vurgulayan Saraç, diğer yandan da tüm gayretiyle yükseköğretimde kalite çıtasını yükseltmeye çalıştığını anlattı.

YÖK Başkanı Saraç, "Şehitlerimizin geride kalan yakınlarını aslında Türk milletine tevdi edilen emanetler olarak telakki ediyoruz ve bizim bu kararımızla biz şehitlerimiz için bir şey yaptık iddiasında da değiliz. Aslında bizim bu yaptığımız onların aziz hatıraları karşısındaki bir hürmet nişanesi olarak kabul edilmelidir diye düşünüyoruz." diye konuştu.

Saraç, özel öğrencilik statüsüne ilişkin, "Kazandıkları bölümler ile aynı programlara geçiş olacak. Artık ailelerinin yanında eğitim alabilecekler ya da eğitim öğretim görmeyi hayal ettikleri bir başka üniversitede de eğitim alma imkanına sahip olacaklar. Sosyal adaleti gözetmek için de diplomaları, kaydoldukları üniversitelerden alacaklar." dedi.

Özel öğrencilik statüsü için puan şartı aranmayacağını bildiren Saraç, "Şehitlerimizin Türk milletine tevdi ettiği bu emanetleri için özel öğrencilik statüsündeki bazı şartları, kayıtları aramayacağız. Bu şekilde nakillerini yapacağız." bilgisini paylaştı.

KARAR VAKIF ÜNİVERSİTELERİ İÇİN DE GEÇERLİ OLACAK

Kararın vakıf üniversitelerini de kapsayıp kapsamadığına ilişkin bir soruya karşılık Saraç, "Vakıf üniversiteleri için de aynı durum söz konusu olacak. Vakıf üniversitelerimizin de bu gibi hususlarda devlet üniversitelerimizden daha farklı bir hassasiyet göstereceklerini zaten asla düşünmüyoruz. Onların da bu konuya bütünüyle zaten sahip çıkacaklarına eminiz." değerlendirmesinde bulundu. Sınır ötesinde de büyük bir harekat bulunduğunu dile getiren Saraç, şehit yakınlarının yükseköğretim giriş sınavına hazırlanmaları hususunda nasıl bir olumsuz bir psikoloji içerisinde kaldıkları düşünüldüğünde, bu kararın aslında toplum vicdanında hak ettiği yeri bulacağı ve onaylanacağını düşündüklerini vurguladı.

Şehit yakınlarına yönelik alınan bu karara ilişkin Saraç, "Ailelerinin bulunduğu üniversitelere o üniversitenin puanı yüksek bile olsa ama aynı bölüm olmak kaydıyla talepleri halinde geçişlerini sağlayacağız." dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler