HABER

YÖK'ten ücret artışı talebi

ANKARA (İHA) - YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, öğretim üyelerinin ücretlerinin artırılması için teklif hazırladıklarını belirterek, "Bütün öğretim üyeleri için iyileştirme talebinde bulunacağız" dedi.

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, Rektörler Komitesi toplantısı öncesinde maaşlarda iyileştirmeye ilişkin yapılan çalışmalar konusunda açıklamalarda bulundu. Ücret artışının olmaması halinde bilim alanında yaşanılacak açığa dikkat çeken Teziç, profesör ve doçentlerin maaşlarına Bülent Ecevit hükümeti döneminde zam yapıldığını; ancak bundan araştırma görevlilerinin, okutmanların, çevirmenlerin ve uzmanların yararlanamadığını kaydetti.

Teziç, aradaki açığı da kapatacak ve tüm öğretim üyelerini kapsayacak şekilde yeni bir ücret artışı teklifi hazırladıklarını açıkladı. Özellikle araştırma görevlilerinin ücretleri düşük olduğu için üniversitelerden ayrılmaya başladıkları bilgisini veren Teziç, "Fidanlığımız kurumaya başladı. Bu insanlar ağır ağır üniversiteleri terk ediyorlar. Bu açığı kapatmak gerekiyor" diye konuştu. Türkiye'nin ekonomisinin IMF'ye bağlı olarak gittiğini hatırlatan Teziç, ücret artışıyla ilgili taleplerinde ne ölçüde rahat bir sonuca ulaşılabileceği noktasında da şüphelerinin var olduğunu belirtti. Teziç, "Ancak biz pasif kalmadık. Bu konuda YÖK olarak hiç hareket etmiyor değiliz" dedi.

Öte yandan Teziç, emekli öğretim üyelerinin vakıf üniversitelerinde sözleşmeyle çalıştıklarında emekli maaşlarını alma konusunda sıkıntı yaşamadıklarını; ancak devlet

üniversitelerinde çalışmak istediklerinde ek ders ücreti alamadıklarını kaydetti. Bu sıkıntının aşılabilmesi için çalışma yürütüldüğünü ifade eden Teziç, uygulamadan emekli öğretim üyelerinin yanı sıra öğretim elemanlarının da yararlanabilmesi yönünde düzenleme yapılacağını, konunun TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüleceğini söyledi. Teziç, üniversitelerdeki Güzel Sanatlar Fakültelerinde görev yapan sanatçı öğretim elemanlarının durumlarının düzeltilmesine yönelik öneride bulunduklarını da bildirdi. Araştırma görevlilerinin sözleşme süresinin 3 yıl olduğunu kaydeden Teziç, bu sürenin sonunda sözleşmelerinin uzatılabilmesi için yasal düzenleme önerisinde bulunduklarını ve bunun TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu alt komisyonunda kabul edildiğini belirtti.

Teziç, TÜBİTAK'ın hukuki durumuna değinerek, Anayasa Mahkemesi'nin ve idari mahkemelerin aldığı kararlar karşısında TÜBİTAK'ın bugün hukuki bir zemini bulunmadığını bildirdi. Bütçeden TÜBİTAK'a 450 trilyon liralık araştırma bütçesi aktarıldığını ifade eden Teziç, "450 trilyon liranın araştırma için TÜBİTAK'a aktarılması, daha doğrusu üniversitelerin de yararlanacağı bir ortamın TÜBİTAK'ta oluşturulması bazı soruları sormaya neden oluyor. Böyle bir hukuki zemin olmadığı zaman buradan yapılacak harcamalar, belki bugün için değil; ama bir süre sonra hukuki ve mali sorunlar yaratabilir" dedi.

Bu konuyu daha önce vurguladığını belirten Teziç, "Ben bunu bundan önceki toplantıda açıklamıştım, ancak kararı vermekte üniversitelerin serbet olduğunu söyledim. Buyurucu bir ifade kullanmadım. Sadece tabloyu ortaya koydum. Bunu bir kez daha açıklığa kavuşturmak ihtiyacını hissettim" dedi.

Rektörler Komitesi toplantısı devam ediyor.

En Çok Aranan Haberler