YURTHABER

Ankara
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yök’ün E-kayıt Hizmeti İle Büyük Tasarruf

Yükseköğretim Kurumu’nun (YÖK) 2014-2015 öğretim yılından itibaren e-devlet kapısı üzerinden öğrencilerin hizmetine sunduğu elektronik kayıt...

Yükseköğretim Kurumu’nun (YÖK) 2014-2015 öğretim yılından itibaren e-devlet kapısı üzerinden öğrencilerin hizmetine sunduğu elektronik kayıt (e-kayıt) uygulaması, yaklaşık 250 milyon TL değerinde tasarruf sağladı. Bu yıl elektronik kayıt yapabilme imkanına sahip olan 586 bin 41 öğrenciden 439 bin 275’ı üniversite kaydını e-kayıt üzerinden gerçekleştirdi.

YÖK’ün 2014-2015 öğretim yılından itibaren e-devlet kapısı üzerinden öğrencilerin hizmetine sunmuş olduğu elektronik kayıt (e-kayıt) uygulaması üniversitelere kayıtta öğrencilerin tercihi oldu. Bu yıl elektronik kayıt yapabilme imkanına sahip olan 586 bin 41 öğrenciden 439 bin 275’ı üniversite kaydını e-kayıt üzerinden gerçekleştirdi. E-kayıt yapma imkanına sahip olan her yüz öğrenciden 75’i üniversite kaydını e-kayıt üzerinden yaptı.

Devlette yüzde 79’u, vakıflarda yüzde 58’i e-kayıt yaptırdı

YÖK’ün girişimiyle bütün devlet üniversitelerinde iki seneden beri e-kayıt yapılabiliyor. Bu sene tüm devlet yükseköğretim kurumları ile elektronik kayda dahil olan 20 vakıf yükseköğretim kurumu öğrencileri için de e-devlet kapısından elektronik kayıt olma imkanı sunuldu. Devlet üniversitelerini kazanan öğrencilerin yüzde 79’u, vakıf üniversitelerini kazanıp e-kayıt yapma imkanına sahip olan öğrencilerden yüzde 58’i elektronik kaydı tercih etti. Elektronik kayda, özel yetenek programları ile yükseköğretim kurumlarınca elektronik kayda uygun görülmeyen programlar (sağlık raporu isteyen programlar gibi) dahil edilmedi. Elektronik kayıt ilk yerleştirmeler için gerçekleştirildi. Ek ve milli sporcu yerleştirmelerinde yerleşen öğrencilerin yerleştiği yükseköğretim kurumuna bizzat başvurmaları gerekiyor.

Dijitalleşen YÖK sayesinde bürokratik işlemler ve zamanda tasarruf

YÖK, öğrenci ve velilerinin hem hayatlarını kolaylaştırma hem de potansiyel harcamalarını azaltma bağlamında son yıllarda dijitalleşmeye büyük önem vererek, elektronik ortamda Öğrenci Belgesi Doğrulama/Sorgulama ve Mezun Belgesi Doğrulama/Sorgulama, Denklik Başvurusu Sorgulama, Elektronik Kayıt (e-kayıt) gibi uygulamaları hayata geçirdi. YÖK’ün hizmete sunduğu bu dijital uygulamalar sayesinde üniversitelerdeki yoğun bürokratik işlemler azaldı, zaman tasarrufu sağlandı ve evrakta sahtecilik olayları büyük oranda azaldı. Ayrıca üniversitelerin bu öğrenciler için harcayacağı işgücü ve kırtasiye giderinde büyük oranda tasarruf sağlanmış oldu.

E-kayıt sayesinde 250 milyon TL’ye yakın tasarruf sağlandı

YÖK’ten yapılan açıklamada, “Bu sene elektronik kayıt uygulaması sayesinde öğrenci ve ailelerin kayıt işlemleri için harcayacağı ücret açısından toplamda yaklaşık 250 milyon liralık tasarruf sağlandığı tahmin ediliyor. Hesaplama öğrencilerin kayıt yaptırmak için en az bir veli ile üniversitenin bulunduğu şehre gittiği, bir gece konakladığı, gidiş dönüş yol parası, yemek ve olası diğer harcadığı miktarlar göz önüne alınarak yapıldı” denildi.

E-kayıt yaptıranlar belgelerini üniversiteye sunacak

E-kayıt sayesinde öğrenciler kazandıkları üniversiteye gitmeden kayıtlarını elektronik ortamda gerçekleştirdiler. Bu öğrenciler, üniversitelerinin web sitesinde duyurduğu tarihlerde ders kaydına gidip duyuruda belirtilen belgeleri sunmaları ve diğer şartları sağlamaları durumunda ders kaydı yapabilecekler.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler