Çetinsaya, ''Saldırıyı düzenleyenler geride hiç iz bırakmamış" dedi. Çetinsaya, YÖK çalışanlarının "123456" gibi zayıf şifreler kullandığını söyledi. Ancak Redhack twitter'dan yaptığı son açıklamada zayıf bir şifrenin kullanılmasının söz konusu olmadığını söyledi ve gerçek şifrenin 'Dtxcptr\*MK622yk' olduğunu kaydetti.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, bilgisayar korsanları grubu RedHack'in YÖK'e ait elektronik paylaşım sistemini hacklemesinin ardından ilk kez konuştu.
YÖK çalışanlarının "1,2,3,4,5,6" gibi zayıf şifreler kullandığını söyleyen Çetinsaya, "Saldırıyı düzenleyenler geride hiç iz bırakmamış" dedi.
**İKİ YÖK ÇALIŞANINA SORUŞTURMA**
Çetinsaya, siber saldırının ardından iki YÖK çalışanı hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı.
Radikal gazetesine konuşan Gökhan Çetinsaya RedHack'in açıkladığı belgelerin, üstü örtülmüş, hasır altı edilmiş belgeler gibi gösterilmesinden duyduğu rahatsızlığı da dile getirdi.
Çetinsaya, RedHack'in ele geçirdiği belgeleri haber yapan gazetecileri tehdit ettikleri yönündeki haberlerin ise gerçeği yansıtmadığını söyleyerek, "Kimseyi suçlama, dava açma niyetimiz yok" diye konuştu.
**VAZGEÇİLMEZ BİR 'ŞİFRE'!**
Daha önce de hem Emniyet'in hem de İçişleri Bakanlığı'nın şifrelerinin '1,2,3,4,5,6' olduğu ve kolayca hacklenebileceği öne sürülmüştü.
**'UZMANLAR KAMP KURMUŞ DURUMDALAR, ÇALIŞIYORLAR'**
Yaşanan olayın ardından aldıkları ve alacakları tedbirlere ilişkin soru üzerine YÖK Başkanı Çetinsaya, olayın yaşanmasıyla birlikte bununla ilgili gerekli çalışmaları başlattıklarını söyledi.
Çetinsaya, ''TÜBİTAK başta olmak üzere bütün ilgili kuruluşların uzmanları burada kamp kurmuş durumdalar, çalışıyorlar. Hem olayı analiz ediyorlar hem mevcut sistemin üzerinde çalışıyorlar hem de bundan sonra böyle bir olayın yaşanmaması için gerekli bütün önlemler üzerinde çalışıyorlar'' dedi.
İncelemenin sürdüğünü ve hataların bulunacağını dile getiren Çetinsaya, ''Açığa çıkan şeyler belki hukuki anlamda gizliydiler ve sonuçlanana kadar 3. şahısların görmemesi gerekiyordu ama sonuçta bizim gizlediğimiz şeyler değil. Zaten şu andaki iş yükümüzün bir parçası olan şeyler. Sadece hukuki anlamda sorumluluklarımız olduğu için bizim çekindiğimiz şeyler'' diye konuştu.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, elektronik belge yönetim sistemlerinin siber saldırıya uğramasının ardından hukuk dışı yollarla ulaşılarak paylaşılan belgelerin ''üstü örtülmüş veya saklanmış belgeler olmadığını'' belirterek, ''Vazifemiz gereği bize gelen her türlü ihbarı, soruşturma isteğini, bunları titizlikle, hiçbir ayrım yapmadan inceleme ve soruşturma süreçlerine sokuyoruz. Buradan kalkarak da 'üniversiteler yolsuzluk' içinde demenin bence bir anlamı yok'' dedi.
**YÖK'ÜN GİZLİ BELGELERİNE REDHACK!**
2013 yılına girdiğimiz saatlerde ODTÜ'lü öğrencilere destek için Yükseköğretim Kurulu'nu (YÖK) hackleyen RedHack, ikinci kez YÖK'ü hedef seçmişti.
YÖK'ün internet sitesini hackleyen RedHack, bazı üniversitelerle ilgili yürütülen yolsuzluk soruşturmalarına ait belgeleri yayınlamıştı.
YÖK'ün Elektronik Paylaşım Sistemi ebys.yok.gov.tr'i hackleyen grup aralarında gizli ibaresi bulunan üniversitelere ait 60 bin belgeyi ele geçirmişti.
YÖK'e yapılan ihbarlar ve üniversitelerin yaptığı ihalelere kadar pek çok belgelerde, öğrenci harç paraları karşılığında bankaların rektörlere lüks otomobil aldığı iddiası da vardı.
AA