HABER

'Yol ve konaklama olmazsa turizm olmaz'

'Yol ve konaklama olmazsa  turizm olmaz'

KAHRAMANMARAŞ (İHA) - Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, "Yol ve konaklama tesisleri olmazsa, orası cennet olsa turizm söz konusu değildir" dedi.
Bakan Koç, bir dizi gezi ve incelemelerde bulunmak amacıyla geldiği Kahramanmaraş'ta ilk olarak Valiliği ziyaret etti. "Ben Kültür ve Turizm Bakanı olarak Kahramanmaraş'a neler yapabiliriz onun için buradayım" diyen Koç, "Allah'a şükür basın ve medya mensupları sayesinde oldukça tanınıyorum. Ama emeğin azizliğine inandığım için gaye ne ise onu bilmiyorum, ama Allah'ın gayesinden dolayı çok hoşnudum bu neticelerden" dedi.

6 aydır Türkiye'nin her tarafını dolaştığını kaydeden Koç, "Memleketin her tarafında kültürel hayata bir dönüş ve turizmde de kalkınmanın bir manevelesi olma durumundaki anlayış hemen en muhafazakar bölgelerimizde bile yerleşmiştir. Bu da Bakan olarak beni sevindiriyor. Ama onlara heyecan vermek ve motive etmek istiyorum. Lakin şunu hiç yapmadım. Onların hayal görmelerine fırsat vermedim. Türkiye'de bu çok yapılıyor. Ayağa yere basmayan laflar ediliyor. Ben ayağa basmayan hiç laf etmedim" diye konuştu.

Eğer bir memlekette turizm olacaksa mutlaka yol olması gerektiğini ifade eden Bakan Koç, sözlerine şöyle devam etti:
"Yol dediğim zaman yerine göre kara, deniz, tren ve hava yolu olacak.

Başbakanımızın direktifleriyle başlayan duble yollar ve çifte yollar meselesi biz turizmciler için büyük bir nimet ve fırsattır. Bu fırsatın yanında hava yollarını özele açarak büyük hadise yaptık. Belki şimdi fark etmeyeceksiniz ama 5 seneye kalmayacak Türkiye hem milli, hem de özel hava yollarıyla dünya çapında bir merkez olacak. Şu anda bütün hava şirketlerimiz dolu çalışmasına rağmen THY'nin de yolcu sayısı arttı.

Bu da büyük hadise." Yol ve konaklama tesisleri olmazsa orası cennet dahi olsa turizmin söz konusu olamayacağını ifade eden Bakan Koç, "Bizim turizmimizin çeşitleri çoktur. Deniz, termal, kongre turizmi, kış turizmi var. Golf turizmi var. Ama bir turizm daha vardır ki o da çok önemlidir. Ticaret ve sanayi turizmi" dedi.
Bir gazetecinin 110 kiloluk balet haberleriyle ilgili sorusu üzerine Bakan Koç, "Ben turizmle ilgili neler yapabilirim diye düşünüyorum, sorurunuza teşekkür ederim sorunuzun cevabı budur" diyerek karşılık verdi.

Bir başka soru üzerine Bakan Koç, şunları söyledi:

"Deniz turizmi olarak adlandırılan mas turizm (kitle turizmi) çok kırılgan ve rakip çok. Güzelliklerimizin ucuza gittiğinin farkındayım. Bir de mecburiyet var. Dünyanın birçok turizmi bu alanda faaliyet gösteriyor. Bir diğer konu vardır ki bizim buradan elde ettiğimiz gelir dış ticaret açığımızın neredeyse yarıya yakınını karşılıyor. Diğer yandan ise mas turizmde Türkiye'de üretilen yaş sebze ve meyvenin yüzde 35'i etin yüzde 40'ı, alkollü ve alkolsüz içkilerin yüzde 70'i burada tüketiliyor. Ve yüz binlerce kişi de iş buluyor. Bunun yanında alternatif turizm çalışmalarına devam ediyoruz. Bunun başında termal turizm geliyor. Termal turizm açısından Türkiye bir cennettir. Bin 300 tane merkezi vardır ama bunlardan faydalanamamaktadır. Bunun için Türkiye'yi dört bölgeye ayırdık. Detaylarla ilgili çalışmalar sürüyor. Kış turizminin özellikle komşu Rusya için Türkiye'nin bir kaynak oluşturuyor. Ruslar soğuk kış turizmini seviyorlar. Ama tepeleri yok. Oysa Erzurum'da uçaktan inen bir kişi, 4 dakika sonra Palandöken'dedir. Termal turizmde dünyada 7, Avrupa'da birinciyiz. Bizim termal bölgelerimizde bir otelde kullandığımız suyu, İtalya'da 25 bin yatak kullanıyor. Bu işin bilincini anlatmaya çalışıyorum."

Türkiye'nin 3 bin 600 tane höyüğünün bulunduğunu da kaydeden Bakan Koç, "Bunlar bizim yeraltındaki yeni petrol kaynaklarıdır ki, bunlar düşmanlığa değil barışa açılan kapılarımızdır. Bunların da üzerine duruyoruz. Onun için acelem var günde 18 saat çalıyorum. Ben yapar geçerim" değerlendirmesini yaptı.

En Çok Aranan Haberler