HABER

Yolsuzluk raporu, yüzde 67 'yolsuzluk artıyor' dedi

Uluslararası Şeffaflık Derneği'nin "Türkiye'de Yolsuzluk: Neden, Nasıl ve Nerede?" başlıklı kamuoyu araştırmasına katılanların yüzde 67'si yolsuzluğun arttığını, yüzde 18'i azaldığını düşünüyor.

Yolsuzluğun nedenlerinde ilk sırada yer alan başlık dokunulmazlık ve cezasızlık iken, halkın yüzde 55'i hükümetin yolsuzlukla mücadele çabalarını etkisiz buluyor.

Uluslararası Şeffaflık Derneği, "Türkiye'de Yolsuzluk: Neden, Nasıl ve Nerede?" başlıklı kamuoyu araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Araştırma, Türkiye genelinde 18-69 yaş arası 2 bin kişi ile görüşmeler yapılarak gerçekleştirildi. Görüşmeler rastsal seçim kurallarına göre seçilen kaynak kişiler ile 24 Şubat 2015 - 19 Mart 2015 tarihleri arasında yapıldı.

Araştırma vatandaşın yolsuzluğa bakışını ortaya koydu. Araştırmaya katılanların yüzde 67'si yolsuzluğun arttığını, yüzde 18'i azaldığını düşünüyor. Katılımcıların yarısından fazlası hükümetin yolsuzlukla mücadele çabalarını etkisiz buluyor. Yolsuzluğun nedenlerinde ilk sırada yer alan başlık dokunulmazlık ve cezasızlık olurken, halkın yüzde 55'i hükümetin yolsuzlukla mücadele çabalarını etkisiz bulduğunu belirtti. Dokunulmazlıklar ve cezasızlığın yolsuzlukla mücadeleyi etkisiz hale getirdiği de araştırma sonuçlarında kaydedildi.

Araştırmadaki katılımcıların yarısından fazlası özel sektörün kamusal işlemler ve hukuki düzenlemeler üzerinde çok etkili olduğunu belirtiyor. Katılımcıların yarısından fazlası aynı zamanda yolsuzluk iddialarının oy tercihini etkileyeceğini ifade ediyor.

Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların büyük bir çoğunluğu devlet memuruna hediye ya da bahşiş vermenin yolsuzluk olduğunu düşünüyor. Katılımcıların yüzde 61'i kamu kurumlarında işlerinin halledilmesi için kişisel bağlantı/ tanıdıkların olmasının etkili olduğunu belirtiyor.

Öte yandan, araştırmadaki katılımcıların yarısından fazlası yolsuzluk iddialarının o şirketten yapacağı mal ve hizmet alımını olumsuz yönde etkileyeceğini ifade ediyor.

Katılımcıların en fazla usulsüz ödeme yaptığı veya hediye verdiği kurum yüzde 13 ile belediyeler oluyor. Katılımcıların büyük bir çoğunluğu usulsüz ödeme ile ilgili yasal bir şikayette bulunmadığını belirtiyor. Katılımcılara göre yolsuzlukla mücadelede en güvenilir kurum sivil toplum kuruluşları. Katılımcıların yarısından fazlası her vatandaşın yolsuzlukla mücadelede etkili olabileceği/fark yaratabileceği görüşü yönünde oldu. (ANKA)

En Çok Aranan Haberler