İran resmi haber ajansı IRNA'da yer alan haberde, Tahran Bölge İdare Mahkemesi, "fesat çıkarmak" suçundan idama çarptırılan Hüsrevi'nin, cezasının bu sabah tutuklu bulunduğu Evin Cezaevi'nde infaz edildiğini duyurdu.
Geçen yıla kadar, ülke tarihindeki en büyük yolsuzluk olarak değerlendirilen 30 trilyon riyallik (yaklaşık 1 milyar dolar) dolandırıcılığın ortaya çıkmasının ardından Eylül 2011'de tutuklanan Hosrevi, yargılandığı davada "şirket aracılığı ile ülke ekonomisine zarar vererek yolsuzluk yapmak, bankacılık ağında hile ve yolsuzluk yapmak, yasa dışı yollarla kredi almak, kara para aklama ve rüşvet alıp vermek" suçlarından idama mahkum edilmiş ve cezası Yargıtay tarafından onanmıştı.
Tahran Mahkemesi, 39 sanık bulunan banka yolsuzluğunda, birinci dereceden dördüncü dereceye kadar suçlu olan 4 sanığın hepsini idam cezasına çarptırmıştı. İdam cezası alan Amir Mansur Arya Yatırım Şirketinin Genel Müdürü ve İran Ulusal Çelik Sanayi Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mihaferid Emir Hüsrevi, şirketin hukuk danışmanı ve İran Ulusal Çelik Sanayi Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Behdad Behzadi, şirketin Finans ve Yatırım Yardımcısı İyrec Şucai ile İran Saderat Bankası Ahvaz Ana Şube Müdürü Said Kiyani Rezazade karara itiraz etmiş ancak Yargıtay, altı aylık bir incelemenin ardından 4 sanığın idam cezasını onamıştı.
İranlı yetkililer, eski Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad döneminde gerçekleşen ve geçen yıla kadar ülke tarihinin en büyük yolsuzluğu olarak değerlendirilen davada yargılanan bazı sanıkların henüz yakalanamadığını belirtiyor.
İran Yargı Sözcüsü Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, söz konusu dosya kapsamında üç kişiye daha idam cezası verildiğini, iki kişinin müebbet hapse çaptırıldığını ve bazı kişiler hakkında da uzun süreli hapis ve görevden uzaklaştırma kararı alındığını bildirdi.
Olayın ayyuka çıkılmasıyla yolsuzluk dosyasın en önemli zanlılarından olduğu söylenen dönemin Milli Banka (Bank Melli) genel müdürü Mahmudrıza Haveri, Eylül 2011'de Kanada'ya kaçarak bir daha ülkeye dönmedi. İran Interpol vasıtayla Haveri'yi geri getirmeye çalışmaktadır.
Hüsrevi dosyası, geçen yıla kadar İran tarihinin en büyük yolsuzluk dosyası olarak tanımlanıyordu. Ancak ünlü milyarder Babek Zencani olayının ortaya çıkmasıyla, yolsuzluk hacmi bakımından Hüsrevi ikinci konuma düşmüş oldu.
(Ajanslar)