HABER

"Yönetmeliğe düzenleme yok"

ANKARA (İHA) - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, nakliyecilere "yetki belgesiz taşıma yasağı" getiren ve 25 Şubat'ta yürürlüğe girecek olan "Karayolu Taşıma Yönetmeliği"nin yürürlülüğe girme tarihinde bir düzenlemeye gidilmesi imkanının bulunmadığını belirtirken, bu konudaki tepkileri anlayamadığını söyledi.
Bakan Yıldırım, davetlisi olarak Ankara'da bulunan Kazakistan Ulaştırma Bakanı Askar Mamin ve beraberindeki heyetle görüştü. Mamin ve Yıldırım görüşme sonrasında ortak bir açıklama yaptı. İlk olarak söz alan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, 2 ülke ilişkilerinin 1993'te imzalanan Karma Ekonomik Komisyon kurulmasına dair protokolle gelişmeye başladığını söyledi. Türkiye ile Kazakistan arasındaki ticaret hacminin geçen 900 milyon doları aştığını belirten Yıldırım, 2 ülke ilişkileri arasında, özellikle ulaştırma alanında olumlu gelişmeler kaydedildiğini vurguladı.

Konuk Bakan Mamin ise Türkiye ile işbirliğinin geliştirilmesine çok önem verdiklerini, Türkiye'yi siyasi ve ekonomik alanda en önemli ortak olarak gördüklerini ifade etti. Türkiye'nin Kazakistan'ı tanıyan ilk ülke olduğunu anımsatan Mamin, bölgede yeni bir ulaşım koridorunun oluşturulması konusunu görüşmek için Türkiye'ye geldiklerini, bu koridoru Türkiye-Azerbaycan ve Gürcistan ile birlikte inşa edeceklerini dile getirdi.

Mamin, Kars-Tiflis demiryolu hattının yapımında Türkiye'nin öncelikli rolü bulunduğunu belirtirken, Kazakistan'ın ulaştırma alanında önümüzdeki 10 yıl içinde 30 milyar dolarlık yatırım yapmayı planladığını anlattı.

Açıklamaların ardından Bakan Yıldırım, 25 Şubat'ta yürürlüğe girecek olan, nakliyecilere "yetki belgesiz taşıma yasağı" getiren "Karayolu Taşıma Yönetmeliği"yle ilgili soruları yanıtladı. Yıldırım, yasal olarak "Karayolu Taşıma Yönetmeliği"nin yürürlüğe giriş tarihiyle ilgili bir düzenleme yapma imkanının bulunmadığının altını çizdi. Yönetmeliğin, karayolu taşımacılığı sektörünün sorunlarını gidermek amacıyla hazırlandığını belirten Yıldırım, uygulamayla özellikle kamyonculara bir takım avantajlar getirildiğini dile getirdi. "Bu yönetmeliğin amacı, kamyoncuları işsiz bırakmak değil, kamyonculuk mesleğini daha saygın hale getirmektir" diyen Yıldırım, ortaya atılan

iddiaların gerçekle alakasının bulunmadığını bildirdi. Bakan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Tonaj şartı getirilmesi gibi bir şey söz konusu değil. Herkes belge almak suretiyle işine devam edecektir. İddia edildiği gibi 200 milyar lira gibi bir belge ücreti falan da yok. Kamyoncularımız, 5 yıllık yetki belgesi için 350 YTL ödeyecekler. Burada amaç para toplamak de değil. Amacımız sektörü kayıt altına almak, sektörle ilgili bir veri tabanı oluşturmaktır. Sektörün bütün temsilcilerinden, kendilerine büyük avantajlar sağlayacak yasayla ilgili olarak hassasiyet bekliyoruz."
Söz konusu uygulamadan en az etkilenecek olan kamyoncuların tepkilerini anlayamadığını belirten Yıldırım, tepkilerin yönetmeliğin iyi anlatılamamasından kaynaklanabileceğini ifade etti. Yıldırım, çıkan haberler üzerine sektörün konuyla ilgili bilgilendirilmeye başlandığını dile getirerek, son iki günde 10 bin kamyoncunun belge almak için ilgili birimlere başvuru yaptığını açıkladı.

Uygulamanın, sektörde faaliyet gösteren taşımacılara bir yaptırım getirmediğinin altını çizen Yıldırım, işe yeni başlamak isteyenlere 10 milyar lira giriş ücreti ve 25 ton kapasite şartı gibi yaptırımlar getirildiğini, bunun da çalışan taşımacıların lehine bir düzenleme olduğunu kaydetti. Yıldırım konuşmaların ardından konuk Bakan Mamin'e kahve seti, Mamin de Yıldırım'a, ülkesinde bilgeliğin sembolü olan bir heykel hediye etti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler