Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın "Gıda İşletmeleri Kayıt ve Onay İşlemleri Yönetmeliği" gereği 31 Aralık 2012'ye kadar düzenleme yapılmayan veya proje sunulmayan kesimhane ve et işleme tesislerinin kapatılmasına başlanarak, 181 tesisten 9'unun kapıları mühürlendi.
Yönetmelik hükümleri doğrultusunda "çalışma izin belgesi", "çalışma izni ve gıda sicili belgesi" ya da bu belgelere eşdeğer belgeyle faaliyetlerini yürüten işletmelere, 31 Aralık 2012'ye kadar yönetmelikte belirtilen koşullara uyumluluk göstermesi ve onay belgesi alması zorunluluğu getirilmişti.
Onay belgesi alamayan işletmelere, istenen koşulların aşamalarının uygulanacağı tarihlerin yer alacağı plan ve proje hazırlatmaları ve ilgili merciye bunu onaylatmaları durumunda faaliyetlerini bu yıl sonuna kadar devam ettirme izni verilmişti.
Yönetmeliğe uygunluk sağlamayan, haklarında plan ve proje hazırlamayan işletmelerin de faaliyetlerinin 31 Aralık 2012'den sonra durdurulması kararlaştırılmıştı.
Yıllık ortalama 11 bin ton karkas et üretimiyle sektörde önemli bir yere sahip olan ve büyükşehirlerin et ihtiyacını önemli ölçüde karşılayan Afyonkarahisar'da, gerekli koşullara uyum göstermeyen ya da bununla ilgili plan, proje sunulmayan işletmelere yönelik kapatma işlemlerine başlandı.
-Proje sunulan işletmeler denetleniyor-
Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap, AA muhabirine, yönetmelik gereği ilde faaliyet gösteren 181 işletmeye yönelik denetimleri sürdürdüklerini söyledi.
Gerekli koşulların sağlanmadığı tespit edilen 6'sı belediyelere ait toplam 9 kesimhanenin kapatıldığını, 14 sucuk imalathanesi, 15 yumurta paketleme tesisi, 13 süt ürünü işleme tesisinin kapatılması işlemlerinin devam ettiğini belirten Arap, projelerini geçen aralık ayında sunan 24 işletmeyle daha önce sunan diğer işletmelerin de projelere uygunluk çalışmalarının kontrol edildiğini bildirdi.
"Tesislerin mevzuata uygun hale getirilmesinin amacı; insan sağlığının korunması ve güvenilir gıda ürünlerinin tüketilmesinin sağlanmasıdır" diyen Arap, standartlar yükseldiğinde herkesin gönül rahatlığıyla gıda ürünü tüketebileceğini ifade etti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, uygulamayla kayıt dışı hayvan yetiştirilmesi ve kesiminin engellenmesi, hayvanların yetiştirildiği çiftlikler, kesildiği tesisler ve pazarlandığı işletmelerle ilgili bilgilerin kayıt altına alınacağını sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz