YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yörükler "göç Kervanı" Etkinliğinde Buluştu

Kışı Mersin'in ilçelerinde sahile yakın kesimlerde geçiren Sarıkeçili Yörükleri, Konya ve Karaman yaylalarına gitmeden önce Gülnar'ın Büyükeceli beldesinde geleneksel "8.

Kışı Mersin'in ilçelerinde sahile yakın kesimlerde geçiren Sarıkeçili Yörükleri, Konya ve Karaman yaylalarına gitmeden önce Gülnar'ın Büyükeceli beldesinde geleneksel "8. Göç Kervanı" etkinliği düzenledi.

Anadolu'nun bin yıllık efsanesi Yörüklerin son temsilcileri Sarıkeçililer, bu yılki geleneksel göç şenliğini, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca geçen yıl hazırlanan Yeni Otlatma Yönetmeliği nedeniyle "barış" temasıyla gerçekleştirdi.

Program kapsamında Gülnar'ın Büyükeceli beldesinde "8. Göç Kervanı" etkinliği düzenlendi. Yörük çadırları kurulup, çeşitli yarışmalar düzenlendi, farklı kıyafet giyen Yörükler gösteri yaptı.

Sarıkeçililer Yaşatma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Pervin Çoban Savran, gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen yıl çıkarılan yönetmelikle keçilerini ormanlık alanlarda otlatma haklarının geri verilmesine sevindiklerini söyledi.

Bundan dolayı etkinlikte "barış" temasını kullandıklarını aktaran Savran, "Önümüzdeki dönemde yapacağımız programları da Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü ve Orman işletme müdürlükleriyle kutlamayı arzu ediyoruz" dedi.

-Yerleşik düzene geçme umudu-

Sarıkeçililer Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Bayram Gök ise her türlü zorlukları sırtlayarak, geçim kaynakları olan at, eşek ve keçileriyle sahil ve yaylalar arasında mekik dokuyan Yörüklerin zorlu yolculuğunun yeniden başladığını kaydetti.

Gök, yolculuk sırasındaki konaklamalarda kullandıkları yatak ve yiyecekleri deve, at ve eşek sırtında, diğer eşyaları ise araçlarla taşıdıklarını anlattı.

Akdeniz Bölgesi'nde 200 Sarıkeçili aile bulunduğunu belirten Gök, hayvancılık dışında başka geçim kaynaklarının olmadığını dile getirdi.

Yaz mevsimini geçirmek üzere Karaman ve Konya'ya giderken yerleşik düzene geçme umuduyla yola çıkacaklarını vurgulayan Gök, şöyle konuştu:

"2006'da arazi ve bina tahsisi konusunda çeşitli bakanlıklara müracaatımızı yaptık. 6 yıldır yaptığımız müracaatların sonuçlanmasını bekliyoruz. Göçebe hayatı her geçen yıl daha da zorlaşıyor. Biran önce yerleşik düzene geçip kalıcı olarak yaşamak ve konar-göçer hayatın verdiği zorluklardan kurtulmak istiyoruz. Tüm yetkililer bizim sesimizi duysun istiyoruz."

Muhabir: Hüseyin Haskan / Kerem Kocalar

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler