Kuveyt Stratejik Çalışmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Shamlan Yousef Al-Issa, ABD'nin seçim sonuçlarını değerlendirirken, "Obama’nın kazanması bizim için gayet iyi. ABD'nin bundan sonra ne yapacağı bizim için önemli." dedi.
Prof. Dr. Shamlan Yousef Al-Issa, Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde düzenlenen ‘Ortadoğu’nun yeniden değerlendirilmesi" konulu konferansa katıldı. "Arap uyanışı: deneyimler" konulu panelde konuşan Shamlan Yousef Al-Issa, ABD seçimlerini değerlendirdi.
Panelin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Al-Issa, şunları dile getirdi: "Obama’nın Demokrat Parti tarafından olması bizim için daha iyi. Fakat demokrat veya cumhuriyetçi olması durumu fazla değiştirmeyecektir. ABD’nin belli bir sistemi var. Bu durum Kuveyt için devam edecek. Kuveyt’in en önemli gündem maddesi İran. İran’daki Şii politikası, nükleer enerji politikası. ABD’nin bizim için bu konuda ne yapacağı önemli. Obama’nın kazanması bizim için daha iyi."
"İRAN İKNA EDİLMELİ"
Al-Issa, ABD cephesinden nasıl bir adım atılması gerektiği konusunda ise şunları kaydetti: "Ortadoğu’daki problemlerin başında ekonomik sorunlar yatıyor. Kaygılar giderildikten sonra buradaki sorunlar sona erecektir. Fakat bunun için batılı ülkelerinin ve ABD’nin baskı uygulaması gerekiyor. Çin’in politikalarından vazgeçmesi gerekiyor. İran bu konuda kesinlikle ikna edilmeli."
Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanmak istediklerini anlatan Al-Issa, "Ekonomi bu hareketleri yönlendiriyor. Bu olmadan herhangi bir şey yapmak söz konusu değil. Türkiye güçlü bir ekonomiye sahip. Buradaki tecrübeleri kopyalayalım diyoruz. Ama zor iş. Çok çalışmak lazım. Çok çalışma konusu da pek çok insanın işine gelmiyor." şeklinde konuştu.
MOKHTAR: TÜRKİYE MODEL OLABİLİR
Tunus Beşer ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kraiem Mokhtar ise Tunus'ta yaşanan devrim sürecini anlattı. Türkiye'nin önemine değinen Mokhtar, şöyle konuştu: "Türkiye bir model olabilir. Biz Türkiye’nin tecrübesini memnuniyetle karşılıyoruz. Sorun bizim partilerimizde. Siyasi partiler demokratik mi değil mi? Mesele bu. Tartışmalara bakarsak, iktidar partisi demokratik rejimi kabullendiklerini söylüyor. Dini hayat ile siyasi hayatın arınmasını kabul ediyorlar. Uygulamaya geldiğiniz vakit henüz bir adım yok. Demokrasi istiyorsak, demokratik ilkelerin kuvvetsiz olmaması gerek . Ama biz umutluyuz. Çünkü meclise giremeyen partiler şimdi birleşme planları yapıyor. Birleşerek koalisyona girelim diyorlar. Bu da önemli bir adım."
Mokhtar, Obama’nın ikinci kez başkan seçilmesinin ABD politikalarını değiştireceğine inanmadığını sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz