YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yozgat’ta 3 kuşaktır deden toruna ayakkabı tamiri yapıyor

Yozgat'ta, yok olmaya yüz tutmuş mesleklerden ayakkabı tamirciliğini 3 kuşaktır dededen toruna sürdüren Kaymaz ailesi,...

Yozgat’ta 3 kuşaktır deden toruna ayakkabı tamiri yapıyor

Yozgat'ta, yok olmaya yüz tutmuş mesleklerden ayakkabı tamirciliğini 3 kuşaktır dededen toruna sürdüren Kaymaz ailesi, 70 yıldır ayakkabı tamir ediyor.
Yozgat’ta Meydan Yeri'nde bir binanın zemin katında, küçücük atölyede ayakkabı tamirciliği yapan Kaymaz ailesi, deden torununa uzanan 70 yıllık bir mesleği icra ediyor. 83 yaşındaki Dede Turgut Kaymaz, çıraklıktan itibaren ayakkabı tamirciliği yaptığını ve o zamanın şartları ile şimdiki şartların çok değiştiğini söyledi.
Dede Kaymaz, "13 yaşında çırak olarak bu mesleğe başladım. Daha sonra kendi iş yerimi açtım. Oğlumla birlikte uzun yıllar bu mesleği sürdürdüm. Yaşlandığım için elimi bu işlerden çektim. Oğlum da kendi iki oğluna bu mesleği öğreterek, onların da baba ve dede mesleği olan ayakkabı tamirciliği işini yapmasını sağladı. Her şey nasip kısmet, demek ki Rabbimiz bizlerin rızkını da ayakkabı tamirciliğinden verecekmiş." dedi.
Turgut Kaymaz’ın 57 yaşındaki oğlu Yaşar Kaymaz da babasının ayakkabı tamirciliği ile 6 nüfuslu ailesinin geçimini sağladığını söyledi. Yaşar Kaymaz, "Eskiden ayakkabıya önem verilirdi. Ayakkabı yırtıldığı zaman vatandaş hemen getirir tamir ettirir, bir süre daha o ayakkabıyı kullanırdı. Şimdi durum öyle değil. Çin mallarının piyasaya girmesiyle ayakkabı tamircileri eski işlerini arar oldu. Çünkü bir ayakkabı yırtıldığı zaman vatandaş yaptırmak yerine ucuz 20-30 liralık ayakkabı alıp giyebiliyor. O alınan ucuz ayakkabı da zaten hem sağlık açısından sakıncalı hem de dayanıklılığı konusunda uzun ömürlü olmuyor. Yozgat’ta 15 yıl öncesine kadar 20’ye yakın ayakkabı tamircisi vardı. Şu an bu sayı 3 kişiyi geçmez. Ben de iki oğlumla baba mesleğimiz olan bu ayakkabı tamiratını devam ettiriyorum. Çocuklarımız, bu işten ekmeğini kazanıyorlar. Gelişen çağa ayak uydurmak zorundayız. Babam zamanında, yırtık ayakkabıyı iple dikerdik. Şimdi öyle değil. Makineyle iki dakikada dikebiliyorsun. Teknoloji her şeyde çok ilerledi. Çocuklar burada ayakkabı tamiratının yanı sıra ayakkabı imalatı da yapıyor. Bunun yanı sıra çanta, kemer ve diğer ihtiyaç gerektiren şeylerin de satışını yapıyor. Allah'a şükür idare ediyoruz." diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler