YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yozgat’ta Yeni Türk Ticaret Kanunu ve getirdiği yenilikler anlatıldı

Babadan kalma usullerle yürütülen ticaret kurallarını değiştiren Yeni Türk Ticaret Kanunu, başta şirketler olmak üzere,...

Yozgat’ta Yeni Türk Ticaret Kanunu ve getirdiği yenilikler anlatıldı

Babadan kalma usullerle yürütülen ticaret kurallarını değiştiren Yeni Türk Ticaret Kanunu, başta şirketler olmak üzere, ülkenin ekonomik yapısına yeni düzenlemeler getiriyor.
Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO)’nın düzenlediği 'Yeni Türk Ticaret Kanunu ve Getirdiği Yenilikler' konulu seminerde, değişen ticari kurallar ve sorumluluklar gündeme geldi. Seminere konuşmacı olarak katılan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mustafa Umut Özgül, yeni düzenlemeyle ilgili katılımcılara önemli bilgiler verdi.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Salonu’nda yapılan seminere İl Defterdarı Mustafa Işık, TSO Başkanı Metin Özışık, Yeminli Mali Müşavir Selahattin Şenliler, Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, CHP İl Başkanı Onur Kaytan, Bozok Üniversitesi’nden öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan TSO Başkanı Metin Özışık, ilki 1956 yılında yürürlüğe giren Türk Ticaret Kanunu’nun 57 yıl sonra değiştiğini söyledi. Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun Meclis'te büyük bir uzlaşı ile kabul edildiğini hatırlatan Özışık, "6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, 14 Şubat 2011’de, 27846 sayılı Resmi Gazete’de, eşine az rastlanır bir uzlaşı ortamı ile 15 bin 350 madde olarak çok kısa bir sürede geçmiş, büyük bir uzlaşının eseri. Geleceğe hazırlayan bir düzenleme olarak 1 Temmuz 2012’den itibaren yaşamımıza giriyor, hayırlı olsun." dedi.
Daha sonra kürsüye gelen Yeminli Mali Müşavir Selahattin Şenliler, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun getirdiği düzenlemeler hakkında genel bilgi verdi. Şenliler, değişmeden önce, Türk Ticaret Kanunu'nun Türkiye’deki gelişen ekonomik ihtiyaçlara cevap vermekten uzak ve çağın gerektirdiği ihtiyaçları karşılama noktasında yetersiz olduğunu belirtti. 12-13 yıldır süren değiştirme çabalarının, Türk Ticaret Kanunu'nun Meclis'teki bütün siyasi partilerin ittifakı ile kabul edildiğine dikkat çeken Şenliler, ülkede bütün kamuoyunun, yeni kanunun çıkması için ortak irade kullandığını kaydetti. Şenliler, konuşmasında, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun, özellikle Limited ve Anonim şirketi için getirdiği yeniliklere işaret etti.
Yeni kanunun, şirketlerdeki murakıplık sistemini ortadan kaldırdığını, bu değişiklikle şirket sahipleri tek başına yetkili dahi olsa mal alış-verişi üzerinde istediği gibi tasarruf sahibi olamadığına vurgu yapan Şenliler, şöyle konuştu: "Sermaye şirketleri, şirket ortaklarından bağımsız, farklı bir kişidir. Bir kişi, şirketin yüzde 99,99’una sahip olsa, hatta yeni kanuna göre tek kişi ile anonim, limited şirket kurulduğu için yüzde yüzü de bir kişiye de ait olsa o bir kişi, bu şirketin mal alıp, verişi üzerinde istediğim gibi tasarruf edebilirim diyemiyor. Onun yanında bir bağımsız denetim müessesesi getiriyor. Eğer siz buna razı değilseniz şahıs şirketi olun diyor. Toplumda şirket sıfatıyla hizmet yapacaksınız, bu kanuna uyacaksınız. Pek çok iş adamımız, esnafımız böyle şey mi olur, şirketin yüzde yüzü benim şirketimden para alamıyorum, başka bir işletmeye aktaramıyorum, aktarırsam suç olur deniliyor. O zaman da kanun, şirket adını kullanma diyor. Çünkü bu adı kullanmanın toplumda, ekonomik camiada, iş dünyasında bir karşılığı var. O zaman bu karşılığın gerektirdiği kurallara uyacaksınız diyor."
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mustafa Umut Özgül de konuşmasında, yeni kanunla ilgili önemli bilgiler aktardı. Görsel sunum eşliğinde başlayan seminerin sonunda katılımcılara belge verildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler