Muğla Üniversitesi (MÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bekir Çöl, bor elementinin canlılar için önemi bulunduğunu belirterek, insan sağlığı, ekonomi ve çevre açısından potansiyel faydası olduğunu söyledi.
Bor ile bakteri ilişkisinin moleküler, biyokimyasal ve mikrobiyolojik yaklaşımlarla ilişkisini araştıran Çöl, bu elementin Türkiye için stratejik öneme sahip olduğunu vurguladı. Ametal olduğunu, maden ve kimya sektörü dahil birçok alanda kullanıldığını kaydeden Çöl, borun biyolojik önemi açısından yapılan çalışmalar nispeten az olmasına rağmen elde edilen bulguların biyolojik olarak büyük öneme sahip olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Çöl, “Bitkilerde mikro besin olarak gereksinme duyulan bor elementinin, canlılardaki kesin biyokimyasal rolü bilinmemektedir. Ayrıca prostat kanseri hücreleri, bazı hayvan ve mikroorganizmalarda yapılan çalışmalar borun, canlı için başka yönlerden de önemi olabileceğini ortaya çıkarmıştır. Biyolojik öneminin anlaşılmasında en kestirme ve etkili olabilecek yol yeni moleküler biyoloji yaklaşımları, model organizma ise bakterilerdir.” dedi. Bekir Çöl, borun bakterilerle ilişkisinin moleküler düzeyde pek çalışılmadığını, bu projenin kendi alanında ilk olduğunu vurgulayarak, “Bor bakterilerinin moleküler identifaksiyon ve karekterizasyonunu, metabolizmasının anlaşılarak bor genlerinin bulunmasını kapsayan proje, önemli bir boşluğu dolduracaktır.” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz