Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hayri Ün, şehir dönüşümünün bir an önce yapılması gerektiğini belirterek, “Gerekirse bir mahalle tamamen ortadan kaldırılmalı, dere yataklarının önü açılmalı, tarımda olduğu gibi toplulaştırma yapılarak şehirler yenilenmelidir.” dedi.
Denizli İnşaat Müteahhitleri Derneği (DEİM), Denizli Ticaret Odası toplantı salonunda mesleki eğitim konferansı düzenledi. Konferansa Denizli Belediye Başkan yardımcıları Mahmud Güngör ve Şamil Çınar, DEİM Başkanı Fehmi Demirten, mühendis ve müteahhitler katıldı. Burada konuşan Yrd. Doç. Dr. Ün, Türkiye’de depreme dayanıksız bina stoğunun bir an önce ortadan kaldırılması için şehir dönüşüm projelerinin başlaması gerektiğini söyledi. Hayri Ün, “Yeniden bir imar planı yapılarak yeşil alanlar, otoparklar, parklar için yerler belirlenmelidir. Bunun finansmanı için az katlı binalara birkaç kat daha çıkması imkanı verilerek müteahhitler devreye sokulabilir. Böylece hızlı bir şekilde kentsel dönüşüm yapılabilir.” şeklinde konuştu. Türkiye’de problemin kanunlar ve yönetmelikler olmadığını öne süren Ün, “Problemimiz gecekondulardır. Ülkemizde 12 katlı gecekondular var. Hiçbir mühendislik hizmeti görmemiş binalar var. Bilgi düzeyimiz Japonya’dan geri değil, ahlâk sorunumuz var. Binaları yapan kimselere ahlâk verilmediği için öğretim üyesinden öğrencisine, müteahhidinden çalışana ve denetleyen belediyeye kadar herkesin sorumluluğu var.” dedi. İstanbul Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün, “Ya binaları yıkıp yenisini yapacağız ya da 1 milyon kişi için mezar hazırlayacağız.” sözüne de atıfta bulunan Yrd. Doç. Dr. Ün, “Biz mühendisliğin gereklerini yapmazsak televizyonun karşına akşam geçeriz, ‘Japonya’da sekiz büyüklüğünde deprem olmuş, bir tek bina bile yıkılmamış, bir kişinin burnu bile kanamamış.’ demeye devam ederiz. Herkes işini doğru yaparsa hiçbir sıkıntı yapamayız. Kötü alışkanlıklarımıza devam etmemeliyiz.” diye konuştu.
DEİM Başkanı Demirten ise inşaat sektörünün ülkenin lokomotifi olduğunu belirterek, “Ülkemizde son 60 yılda öyle bir müteahhitlik furyası yaşanmış ki mühendisler yetişmemiş. Biz artık dünyada olduğu gibi müteahhitliği mühendislik eksenine oturtmaya çalışıyoruz. İlimizde her yer şantiye. Mühendisler gözünü dört açsın, imalat düzgün olsun.” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz