HABER

YSK'dan ayrılan AGİT'ten önemli açıklama

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

AGİT/DKİHB Sınırlı Referandum Gözlem Heyeti Başkanı Tana de Zulueta ve beraberindekiler Yüksek Seçim Kurulu'na geldi. Anayasa Değişikliği Referandumunu gözlemlemek üzere Türkiye’de bulunan uluslararası gözlemciler YSK'ya geldi. Heyet, YSK'dan ayrılmadan basın mensuplarının sorularını yanıtladı. AGİT gözlemcilerine 'seçimlerin ertelenmesi ihtimali var mıdır? Bu konuyla ilgili ne düşünüyorsunuz?' sorusu yöneltilirken, kritik soruya çarpıcı bir yanıt geldi.

Anayasa Değişikliği Referandumunu gözlemlemek üzere Türkiye’de bulunan uluslararası gözlemciler YSK'ya geldi.

YSK'dan ayrılırken açıklama yapan gözlemciler, buraya bir nezaket ziyareti gerçekleştirdiklerini ve ellerindeki raporları Yüksek Seçim Kurulu'na ilettiklerini vurguladı. Ancak asıl raporun 8 hafta içerisinde tamamlanacağı bilgisi paylaşıldı. AGİT gözlemcilerine 'seçimlerin ertelenmesi ihtimali var mıdır? Bu konuyla ilgili ne düşünüyorsunuz?' sorusu yöneltildi.

AGİT yetkilileri YSK'ya iletilen raporda bununla ilgili bilgilerin olduğunu, 8 hafta sonraki asıl raporda da detayların yer alacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın rapora yönelik tepkisi sorulan AGİT üyesi, "Biz buraya Türk yetkililerin daveti üzerine geldik ve görevimizi tamamladık. Bu konuda yorumum yok." dedi.

AVRUPA KONSEYİ: 2,5 MİLYON OYUN MANİPÜLE EDİLMİŞ OLABİLECEĞİNE DAİR ŞÜPHE VAR

Öte yandan, Avrupa Konseyi'nin 16 Nisan referandumu için Türkiye'ye gönderdiği gözlemci heyetinden Avusturyalı milletvekili Alev Korun, "2,5 milyon oyun manipüle edilmiş olabileceğine dair şüphe var" dedi.

Korun, Avusturya'nın ORF radyosuna yaptığı açıklamada, özellikle Kürt nüfusun yaşadığı bölgelerde referandum günü büyük bir baskı yaşandığını, Avrupa Konseyi heyetinin Diyarbakır'da görev yapan iki üyesinin oy verme merkezlerine polis tarafından alınmadığını aktardı.

Türkiye'nin de kurucu üyesi olduğu 47 üyesi bulunan Avrupa Konseyi, kıta genelinde demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanında çalışmalar yürütüyor, seçimler ve referandumlara gözlemciler gönderiyor.

Referandum için Türkiye'ye gözlemci heyeti gönderen bir diğer uluslararası kuruluş Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, ön raporunu dün açıklamış ve "YSK'nın son dakikada açıkladığı mühürsüz pusula kararı yasalarla çelişiyor" demişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise AGİT'e tepki göstererek "Bunlar kendilerine göre bir rapor hazırladılar. Önce haddinizi bilin. Sizin hazırlayacağınız siyasi içerikli raporları ne görürürüz, ne duyarız, ne biliriz" ifadesini kullanmıştı.

KORUN: YSK KARARI KANUNA AYKIRIYDI

Avrupa Konseyi gözlemcisi Alev Korun da mühürsüz pusulaların geçerli sayılmasının sorun teşkil ettiğine değinerek, "Yüksek Seçim Kurulu, kanuna aykırı olarak, resmi mühür olmayan zarfların geçerli sayılması kararını verdi" dedi.

Korun, bir kişinin birden fazla kez oy kullandığına ilişkin sosyal medyada dolaşan teyit edilmemiş görüntülere de işaret etti.

Korun "Şikayetlerin çok ciddiye alınması gerekiyor ve her halükarda oylamanın sonucunu değiştirebilecek nitelikteler" diye konuştu.

'Evet' ve 'Hayır' oyları arasındaki farkın 1 milyon 250 bin olduğunu açıklanmıştı.

CHP DE YSK'YA GİDİYOR

Öte yandan Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) mühürsüz oyları geçersiz saymasının yasaya aykırı olduğunu iddia ederek referandumun iptalini isteyen CHP, YSK Başkanı Sadi Güven ile görüşmeye gidiyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Aksünger, partiye ulayan ihlal iddialarıyla ilgili görüşmede bulunmak üzere, bugün 14.30'da YSK Başkanı Güven'i ziyaret edecek. Aksünger, ziyarete ilişkin yaptığı açıklamada "YSK Başkanı Sadi Güven ile yüzleşmeye gidiyoruz" dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler