HABER

YSK'nın kararı hukuki mi?

Prof. Dr. Ersan Şen: Oy güvenliği için sandık kurulunun mührünün olmadığı zarf ya da oy pusulası kullanılamaz, kullanılmışsa da geçersiz sayılır. Eğer mühür yoksa bu bir eksikliktir ve onların geçerli sayılmaması gerekir. Siz seçimde referandumda kullandığınız oy pusulasında, zarfta sandık kurulunun o mührünü bulmak ve görmek zorundasınız. Bu oy güvenliği için aranıyor."

YSK'nın kararı hukuki mi?

YSK’nın mühürsüz pusula kararı referandum sonrası tartışmaların odağında.

YSK Başkanı'ndan açıklama

YSK, geçmişte de benzer uygulamalar olduğunu açıkladı. Peki hukuki açıdan durum ne? Prof. Dr. Ersan Şen, DW Türkçe'nin sorularını yanıtladı. DW Türkçe: Yüksek Seçim Kurulu’nun mühürsüz pusula ve zarfları geçerli sayma kararını hukuki açıdan nasıl değerlendiriyorsunuz?

Prof. Dr. Ersan Şen: Oy güvenliği için sandık kurulunun mührünün olmadığı zarf ya da oy pusulası kullanılamaz, kullanılmışsa da geçersiz sayılır. Eğer mühür yoksa bu bir eksikliktir ve onların geçerli sayılmaması gerekir. Siz seçimde referandumda kullandığınız oy pusulasında, zarfta sandık kurulunun o mührünü bulmak ve görmek zorundasınız. Bu oy güvenliği için aranıyor. Bunu kanun emrediyor. Canınızın istediği bir zarfı oraya atamazsınız. Bu hükümler net hükümler, bunlara uyulması lazım. Yüksek Seçim Kurulu bunun dışında bir kural benimsemişse veya benimseyecekse bunu da hukuki dayanaklarıyla açıklaması lazım.

DW Türkçe: YSK’nın bu kararına itirazlar var. ‘Hukuksuz’ olduğu dile getiriliyor, sonuca itiraz bekleniyor. Peki bu itirazları kim değerlendirecek?

Prof. Dr. Ersan Şen: İtirazları değerlendirecek kurullar, İlçe Seçim Kurulu, İl Seçim Kurulu ve sonra Yüksek Seçim Kurulu. Bu noktada sandıklar toplanacak. Tekrar sayılacak. İtirazlar değerlendirilecek. Gerçekten pusulada veya zarfta mühür yoksa bunu Yüksek Seçim Kurulu değil, kim olursa olsun geçerli sayamaz, kanunun üstüne çıkmaz. İtiraza neden olacak bir husus varsa hepsinin değerlendirilmesi lazım. Hukuk bu noktalarda biraz ağır işler. Seçim sonucunu etkileyecek bir hata varsa düzeltilecektir. Ben bir hafta içerisinde biteceğini düşünüyorum bütün hepsinin.

DW Türkçe: Sosyal medyada sandık ihlallerine yönelik çok sayıda video ve fotoğraf yer aldı. Bunlar referandum sonucuna itiraz için delil teşkil eder mi?

Prof. Dr. Ersan Şen: Delil teşkil eder. Ne kadar itibar edilmeli ve gerçekliği nedir diye bakılması lazım. Oldu bittiye getirilmemeli. “Sonuç belli olmuş, bu saatten sonra olur mu?” demek doğru değil. Varsa bir hata, bu hatanın hepsinin giderilmesi gerekiyor. Görünen o ki “Evet” ve “Hayır” başabaş. Bu toplumsal mutabakat olmadığını gösteriyor. Ama bir seçim sonucu olması itibariyle, bir fazla oy olsa da anayasanın emri o yönde. Katılanların bir fazlasının “Evet” ya da “Hayır” vermesi sonucu ortaya koyacak.

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi‘nde Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Ersan Şen, ceza hukuku alanında uzman. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan ve kamu hukuku alanında doktora yapan Şen'in çok sayıda kitap, makale ve çevirisi bulunuyor.

© Deutsche Welle Türkçe

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler