HABER

YTL'deki "yeni" ifadesi 2009'da kalkacak

YTL'deki "yeni" ifadesi 2009'da kalkacak

Ankara -(AA) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Durmuş Yılmaz, Yeni Türk Lirasındaki (YTL) 'Yeni' ifadesinin atılması ilgili çalışma başlatıldığını, bu kapsamda 1 Ocak 2009'da 'Yeni' ifadesini atacaklarını bildirdi.

Piyasalardaki dalgalanmanın başladığı Mayıs ayından bu yana piyasadan çıkan yabancı sermayeye ilişkin soru üzerine de Yılmaz, "Yabancıların 7-8 milyar dolar civarında çıkışları oldu" dedi.

Fakat bunun tamamının Merkez Bankası tarafından karşılanmadığını anlatan Yılmaz, "Yerleşikler döviz satış yönünde tercihlerini kullandılar. Yabancılar alıcı olurken, yerleşikler satıcı oldular. Döviz tevdiat hesaplarında o dönemde önemli ölçüde düşüş oldu ve bir satış fırsatıydı yerleşikler için" diye konuştu.

Enflasyon konusunda sokaktaki vatandaşa nasıl bir mesaj vereceğinin sorulması üzerine Yılmaz, şöyle cevap verdi:

"Sokaktaki vatandaşa mesajımız şu; Evet Nisan ve Mayıs aylarında enflasyonda bir sapma olmuştur. Bu sapmalar geçicidir. Son 30 yılda çektiğimiz acıların bedeli olarak, tek haneli enflasyona gelebilmek için çeşitli fedakarlıklarda bulunduk. Bu iki aylık sapma, bu fedakarlıkların üstünü örtmemelidir."

Orta Vadeli Mali Plan'daki yüzde 7'lik büyüme hedefi ile Merkez Bankasının büyüme hedefi arasındaki çelişkilere dikkat çekilmesi üzerine Yılmaz, yüzde 7'lik büyüme hedefinin sürdürülebilir büyüme olduğu sürece gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Yılmaz, "Biz bugün itibariyle (enflasyon hedeflemesine odaklanmışve ilan ettiği hedefi gerçekleştirmeye yönelmiş bir Merkez Bankası olarak, alınması gereken tedbirlerin hepsini alacağız, eğer bunun sonucunda ekonomik büyümede herhangi bir bir daralma olacaksa bu da olacaktır)" diyoruz" şeklinde konuştu.

Merkez Bankası Başkanı, hükümete yazılan mektubun aynısının bir kapak yazısı ekinde IMF'ye de gönderildiğini, mektubun doğrudan doğruya Rato'ya hitaben yazıldığını da açıkladı.

Dalgalanmanın maliyeti konusunda da Merkez Bankası Başkanı, geriye dönüp bakıldığında çift haneli enflasyondan tek haneli enflasyona geçildiğini, kümülatif yüzde 35'lik büyüme sağlandığını ve alınan mesafenin inkar edilemeyecek kadar büyük olduğunu kaydetti.

"Değişen risk algılanmasından dolayı, likidetin büyük kısmı yabancıların elinde kontrolunda bulunduğu için ülkeden çıkmak istediler ve çıktılar" diyen Yılmaz, "Dolayısıyla yapılması gerekeni, önceki dönemde uluslararası piyasalarda risk alma iştahı yüksek olduğu için ve de bizim piyasalarımız üzerine etki de baskı da
yapmadığı için, gecelik vadede çekilen paraları biz 1 haftalık ve 2 haftalık vadelerde çekerek bu baskıyı önledik, bir miktarda döviz satarak piyalarda... Türkiye'den çıkmak isteyenler de çıktılar. Dolayısıyla herhangi bir şekilde Merkezi Bankası enkaz vs. de devralmadım" dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler