HABER

Yüce Divan'da iletişim krizi

Yüce Divan'da iletişim krizi

ANKARA (İHA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanları Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan'ın Yüce Divan'da yargılanmasına bugün devam ediliyor. Duruşmada tanık olarak dinlenen Kayserili işadamı Faruk Molu'nun ağır işitmesi, krize neden oldu. Mahkeme Başkanı Bumin ile tanık Molu arasındaki iletişimi, önce mübaşir sonra raportör sağladı. Molu, "O dönemde bakana baskı yapmasaydım, türkiye'nin yılda 20 milyon dolarlık suyu boşa akacaktı" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin Yüce Divan sıfatıyla yaptığı yargılamanın bugünkü duruşmasına, sanıklar Ersümer ve Çakan ile sanık avukatları ve müdahil Hazine avukatları katıldı. 1 Haziran 2005'te yürürlüğe giren yeni yasalar kapsamında adliyelerde görüntü ve fotoğraf yasağı konulurken, duruşmada Mahkeme Başkanı Mustafa Bumin'in izniyle bu yasaklara uyulmadı. Duruşmada ayrıca, yeni yasalar kapsamında tanıklara istemedikleri takdirde tanıklıktan çekilebilecekleri hatırlatıldı. Duruşmada tanık olarak dinlenen dönemin Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarı Orhan Güvenen, kamuda bilgi akışının yeterli olmadığına dikkat çekti. Türkiye'nin o dönemde karanlıkta kalma tehlikesi olduğunu söyleyen Güvenen, "Bu bakımdan mevcut olan bilgi ve tahlille bu konuda sorumluluğumuzu, vebali de üzerimize alarak Türkiye optimali kapsamında gereken neyse onu yaptık" dedi. Güvenen, o dönemdeki enerji politikalarıyla ilgili DPT olarak yeterli bilgi ve belge olmadığını belirterek, ellerinde bulunan sınırlı sayıda bilgi ve belgeyle çalışma yaptıklarını kaydetti.

Duruşmada tanık olarak Kayserili işadamı Faruk Molu da dinlendi. Molu'nun kulaklarının ağır işitmesi, tanıklık sırasında sorun yaşanmasına neden oldu. Mahkeme Başkanı Bumin ile tanık arasındaki iletişimi, ilk önce mübaşir sağladı. Daha sonra raportörlerden biri iletişimi sağlamak için tanığın yanına gitti. Molu ifadesinde, Türkiye'de özel sektörün yaptığı ilk hidroelektrik santralı olan Yamula Barajı ile ilgili bilgi verdi. 180 milyon dolar olan projeyle ilgili dönemin Bakanı Ersümer ile bir görüşme yaptığını kaydeden Molu, görüşmede 5.65 centlik teklifin, Bakan ile pazarlık yaparak 5.25 cente düşürdüğünü söyledi. Molu, "Bakanla görüşmemizde kendisine 'Yılda 20 milyon dolarlık su akıp gidiyor' dedim. Kendisine fiyat düşürülmesi konusunda manevi baskı yaptım. Eğer bu konuda baskı yapmasaydım, bugün Türkiye'nin yılda 20 milyon dolarlık suyu boşa akacaktı" şeklinde konuştu.

Barajla ilgili çalışmalar yaptığını ve finansman bulduğunu söyleyen Molu, daha sonra işin içine siyasi rant karışınca projeden çekildiğini anlattı. Projenin bitmek üzere olduğunu ifade eden Molu, Türkiye'nin bu barajdan yılda 20 milyon dolar kazandığını kaydetti. Mahkeme Başkanı Bumin, Molu'ya 'siyasi rant' konusunda açıklama yapmasını istedi. Bunun üzerine Molu şunları söyledi:

"Her büyük yatırım gibi bu yatırım da, siyasetçiler tarafından kendilerine mal edilmeye çalışılmıştır. Böyle olunca da ben bu projeden ayrıldım."

Tanık olarak dinlenen ve Molu ile birlikte çalışan elektrik mühendisi Yaşar Koçoğlu ise, Yamula Barajı ile ilgili mahkemeye teknik bilgi verdi. Duruşmaya öğleden sonra devam edilecek.

En Çok Aranan Haberler