HABER

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) nedir? Neden yapılır?

Gündem yine Yüksek Askeri Şura... Halk arasında YAŞ olarak da bilinen YAŞ toplantıları ile ilgili şu sıralar ne sıklıkla yapılıyor, TSK'nın komuta zincinini nasıl etkiler? YAŞ toplantısı neden yapılır gibi sorular yöneltiliyor. YAŞ, yani Yüksek Askeri Şura Türkiye politika tarihinini eski organizasyonlarından bir tanesi oldu ve ilk olarak 1972 yılında kurulmuştu. Haberimizden, Yüksek Askeri Şura ile ilgili merak ettiklerinizi okuyabilir, YAŞ ile yeni komutanları tanıyabilirsiniz.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) nedir? Neden yapılır?

YAŞ kararları, özellikle 15 Temmuz darbe girişiminin ardından daha fazla dil üzerinde kalmaya başladı. TSK'nın çalışma biçimini direkt olarak etkileyen Yüksek Askeri Şura, yılda iki kere düzenleniyor ve ilk ayağı ağustos ayları içerisinde gerçekleştiriliyor. İkinci toplantı ise Genelkurmay Başkanlığı aracılığı ile yer ve zaman bilgileri belirlendikten sonra kamuoyuna duyuruluyor. Anayasa'mıza göre YAŞ toplantıları başbakanlın başkanlığı ile gerçekleştirilir ve Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları, Milli Savunma Bakanı, Jandarma Genel Komutanı ve TSK'nın orgeneralleri ve oramiraller bu toplantıya katılıyorlar.

Yüksek Askeri Şura bütün üyelerin katılmasıyla toplanıyor. Katılamayacak bir üye mazeretini toplantıdan önce şura genel sekreterine bildiriyor. Kararlar toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğu ile alınıyor. Oylarda eşitlik halinde başkanın katıldığı tarafın oyları geçerli sayılıyor. Oylama işlemi aksine bir karar alınmadıkça açık olarak yapılır.

YAŞ'ın birinci maddesinde "Yalnız barış zamanında görev yapmak üzere başkentte Yüksek Askeri Şura kurulmuştur" yazılı. Şura'nın görevleri arasında Silahlı Kuvvetler'in anaprogram ve hedefleri ile ilgili konularda görüş bildirmek; Silahlı Kuvvetler'le ilgili olup önemli görülen kanun, tüzük ve yönetmelik taslaklarını inceleyip görüş bildirmek gibi farklı maddeler bulunuyor.

YAŞ TOPLANTISI İLE BİRLİKTE DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANI OLMASI BEKLENEN VEYSEL KÖSELE KİMDİR?

Veysel Kösele 15 Temmuz darbe girişimi sırasında darbeci askerler tarafından rehin alınan isimler arasındaydı.
Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele 15 Temmuz akşamı Fenerbahçe Orduevi’nde bulunuyordu. İki tankın orduevine doğru gelmekte olduğunu öğrenen Oramiral Kösele, emir subayıyla iskeledeki makam botuna binerek denize açıldı. Oramiral Kösele ile emir subayı bölgeye en yakın konumdaki TCG Yavuz Firkateyni’ne ulaşmayı hedeflerken, Aksaz Üssü’ndeki Gelibolu Firkateyni, Gölcük’teki Fatih Firkateyni ve Büyükada Korveti’nin komutanlarını arayıp, “Benim ağzımdan duymadığınız hiçbir emri uygulamayacaksınız” dedi. Oramiral Kösele TCG Yavuz Firkateyni’ne çıktığında geminin FETÖ/PDY’ci birinci ve ikinci komutanları tarafından derdest edildi.

En Çok Aranan Haberler