HABER

Yüksek lisans şartları nelerdir? Yüksek lisans için transkript kaç olmalı?

İnsanların hayalindeki mesleği yapabilmeleri ve geleceklerini garanti altına alabilmeleri son derece önemlidir. Bu hayalleri gerçekleştirmenin en kısa yolu da eğitimden geçmektedir. Üniversite mezunu olmak başlı başına bir avantaj olmakla birlikte istenilen dalda uzmanlaşmak için eğitime devam edilmesi gerekir. Lisans programını tamamladıktan sonra devam edilen eğitim yüksek lisans olarak tabir edilir. Peki, yüksek lisans şartları nelerdir?

Yüksek lisans şartları nelerdir? Yüksek lisans için transkript kaç olmalı?

Mesleki yönden daha da uzlaşmak ve eğitim süresince edinilen bilgileri yorumlama kabiliyeti kazanmak son derece önemli bir konudur. Üniversite eğitimini bitiren birçok kişi eğitime devam etmek için yüksek lisans yapmayı tercih etmektedir. Yüksek lisans özellikle kariyer açısından büyük önem taşır. Ancak yüksek lisans için bazı koşulların yerine getirilmiş olması gerekmektedir. Bu koşullar sağlandığı takdirde kolay bir şekilde başvuru yapılabilir ve eğitime devam edilebilir.

Yüksek lisans şartları nelerdir?

Yüksek lisans, İngilizcesi master olarak tabir edilen bir eğitim programıdır. Bu yüzden yüksek lisans ifadesi yerine master ifadesi daha sık kullanılır. Herhangi bir alanda veya branşta kendini daha da geliştirmek ve ileriye taşımak isteyen kişilerin aldığı eğitim, yüksek lisans yani master olarak isimlendirilir. Akademik kariyer için bu eğitim son derece önemlidir. Her okulun kendine özgü master koşulları olabilir. Bu yüzden şartlar okuldan okula farklılık göstermektedir. Özellikle yüksek lisans not ortalaması şartı çok önemli bir konu olarak bilinir. Bu not ortalaması konusu da eğitim alınacak okula göre değişebilir. Ayrıca koşullar tezli ya da tezsiz master olmak üzere iki şekilde incelenir. Ancak her iki eğitim sisteminde de çoğunluklar koşullar benzerdir. Genel olarak yüksek lisans şartları ise şu şekildedir:

  • Tezli master eğitimi için kişilerin dört senelik eğitimi bitirmiş olması
  • Yükseköğretim Kurulu tarafından şart koşulan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na girilmiş olunması ve bu sınavdan en az 55 puanın alınmış olması
  • Tezsiz master eğitiminde ALES puanı koşulu yoktur.
  • Master için not ortalamasının en az iki olması
  • Not durum çizelgesinin alınmış olması
  • Bazı okullarda yabancı dil puanı da istenir.

Yüksek lisansa nasıl başvuru yapılır?

Lisans eğitim programını tamamlamış ve not ortalaması koşullara uygun olan herkes master yani yüksek lisans eğitim programına başvuruda bulunabilir. Yüksek lisans başvuruları çoğunlukla bir sene içerisinde iki kez yapılmaktadır. Başvuru dönemlerinden biri sonbahar dönemiyken diğeri ise bahar aylarındadır. Master eğitim programına katılanlar belirledikleri alanda akademik eğitim alırlar. Bu eğitiminin faydalarından biri kişilerin bilimsel çalışmalar yaparak hem araştırma hem yazma hem de yorumlama kabiliyetlerini geliştirmesidir. Ayrıca iş hayatı içinde oldukça önemli bir eğitim türüdür.

Kişiler hangi okulda master yapmak istiyorsa o okula gerekli evrakları tamamlayarak başvuru yapar. Başvuru yapılan okul ile bir mülakat gerçekleştirilmektedir. Bu görüşme neticesinde yüksek lisans adaylarının bu programa katılıp katılamayacağı hakkında karar verilir. Devlet üniversitelerinde yüksek lisans ücretli mi konusu da büyük önem arz eder. Vakıf gibi özel okul olarak bilinen üniversitelerde tezli master yapmak için belirli bir ücret talep edilmektedir. Ancak devlet okullarında böyle bir talep yoktur. Yani devlet okullarında yüksek lisans yapmak tamamen ücretsizdir.

Yüksek lisans için transkript kaç olmalı?

Yüksek lisans için not durum çizelgesi olarak da tabir edilen transkript notu ayrı bir öneme sahiptir. Her üniversitenin belirlediği ve istediği not birbirinden farklı olmaktadır. Tercih edilen üniversiteye ve istenilen branşa göre farklılık gösterir. Üniversite mezunu öğrencilerinin eğitimlerini akademik olarak devam ettirebilmesi için yüksek lisans programlarına katılması gerekir. Bu programlar tezli ve tezsiz olmak üzere ikiye ayrılır.

Tezsiz programlarda ALES puanına bakılmaz. Tamda bu noktada 60 puanla yüksek lisans yapılır mı konusu karşımıza çıkmaktadır. Tezli master sistemine dâhil olunabilmesi için ALES puanının en az 55 olması gerekir. Bu yüzden 60 puana sahip olan bir talebe rahatlıkla yüksek lisans programına başvuru yapabilir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler