Hiltonsa'da düzenlenen 4. Groseri Sağlık Günleri Konferansı'nda konuşan Prof. Dr. Neslihan Seyrek, enseden başlayan baş ağrıları, yüzde sıcaklık ve kızarıklık, kulak çınlaması, baş dönmesi, çift görme, dilde pelteklik ve yüzde vücutta karıncalanma gibi bulguları olan yüksek tansiyon hastalığının yüzde 90'nın nedenlerinin bilinmediğini, yüzde 10'unun ise böbrek rahatsızlıkları, hormonel bozukluklar, kalp-damar hastalıkları ile ilaçlara bağlı olarak ortaya çıkabileceğini kaydetti.
Genellikle 30'lu yaşlardan sonra ortaya çıkması muhtemel hastalığın bu dönemde görülme sıklığının yüzde 11.8, 50-59 yaş arasındaki rastlanma oranının ise yüzde 59 ve ileri yaşlarda daha yüksek nüksettiğini ifade eden Seyrek, "Yüksek tansiyon hastalığı Türkiye'de en çok İç Anadolu'da görülmektedir. Bu bölgedeki oran yüzde 35.3'tür. Ardından ikinci sırada ise yüzde 33 ile Karadeniz Bölgesi gelmektedir. Bu oranlar Güneydoğu Anadolu'da yüzde 27, Marmara'da yüzde 25.7, Doğu Anadolu'da yüzde 35, Ege'de yüzde 13.3 ve Akdeniz'de ise yüzde 13.2'dir. Kadınlar daha çok farkına varmakta, erkekler tedavi amaçlı daha az ilaç kullanmaktadır" diye konuştu.
Seyrek, dünyada yaygın olan ve sonu ölümle bitebilen ilk 3 hastalık arasında yer alan yüksek tansiyonun ihmal edilmemesini istedi.