HABER

Yükseköğretim Kurulu, YÖK Atlası'nı tanıttı

Yükseköğretim Kurulu öğrencilerin doğru tercih yapmasını YÖK Atlası'yla sağlıyor. Lisans ve Önlisans programlarında öğrenci dağılımını belirleyen YÖK Atlası'nda 3 modül bulunuyor. İşte detaylar...

Yükseköğretim Kurulu, YÖK Atlası'nı tanıttı

Yüksek Öğretim Kurulu, "Yükseköğretim Program Atlası" uygulaması ve bu uygulama içerisinde yer alan "YÖK Lisans/YÖK Önlisans Atlası" ve "YGS-LYS Net Sihirbazı" uygulamasını basına açık olarak gerçekleştirilen tanıtım toplantısı ile hizmete açtı. 3 modülden meydana gelen YÖK Atlası'na adaylar "yokatlas.yok.gov.tr" adresinden ulaşabilecek. Öğrencilerin doğru tercih yapmasına yardımcı YÖK atlası mobil uyumlu çalışırken YGS-LYS sihirbazıyla öğrencilerin istediği okulu kazanması için kaç net yapması gerektiği hesaplanarak, doğru tercihin önü açılıyor.

Her sene 2 milyonu aşkın aday üniversite sınavlarına giriyor ve bunların 1.2 milyonu tercih yaparak üniversiteli olmaya çalışıyor. Geçmişe dönük veriler üzerinde yapılan değerlendirmeler bu adayların azımsanmayacak bir bölümünün isabetli tercihler yapamadığına işaret ediyor. Yükseköğretim Program Atlası, YGS / LYS’ye hazırlık aşamasından başlayarak adayların üniversite ve meslek tercihlerini yaparken daha “bilinçli kararlar verebilmesini desteklemek amacıyla” geliştirildi. Özellikle dershanelerin olmadığı ve nitelikli rehberlik gereksiniminin arttığı bu dönemde YÖK Program Atlası üniversite adaylarının başka hiçbir kaynak arayışına ihtiyaç duymadan en doğru ve güvenilir bilgilere erişebilecekleri referans kaynak olma özelliği taşıyor.

MOBİL UYUMLU

%100 Mobil uyumlu bir şekilde geliştirilen YÖK Program Atlasına kullanıcılar internete bağlı bilgisayarlarından, tablet ya da cep telefonlarından ücretsiz şekilde bağlanabiliyorlar. Sistemde YÖK Bilgi Sistemi YÖKSİS verileri ile ÖSYM’nin ÖSYS verileri kolay erişilebilir ve anlaşılır bir formatta kullanıcıların önüne sunuluyor. Yükseköğretime geçiş aşamasındaki öğrenciler aileleri, Ortaöğretim seviyesindeki eğitimciler, eğitim yöneticileri, Yükseköğretim seviyesinde akademisyen, araştırmacı ve yöneticileri ve başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere tüm Bakanlıklar, politika ve strateji geliştiren devlet kurumlarına fayda sağlayan YÖK Atlası'na yokatlas.yok.gov.tr internet adresinden erişebilecek.

[**

**](http://yokatlas.yok.gov.tr/)

Tercihlerin daha sağlıklı gerçekleştirmeyi amaçlayan YÖK'ün yeni programında 3 adet modül bulunuyor. YÖK Lisans Atlası, YÖK Önlisans Atlası ve YGS-LYS Net Sihirbazı'nın sağladığı faydalar ise şu şekilde:

YÖK Lisans Atlası üzerinden adaylar;

2015 ÖSYS’de Merkezi Yerleştirme ile öğrenci almış olan devlet ve vakıf üniversitelerindeki 9.556 lisans programını, 176 üniversiteyi ve 1441 Fakülte-Yüksekokulu kapsıyor. Kontenjan, yerleşen, kayıt yaptıran, ek yerleşen, sayıları, yerleşenlerin cinsiyet dağılımı, yerleşenlerin geldikleri coğrafi bölgeler, yerleşenlerin geldikleri iller, Yerleşenlerin öğrenim durumu, yerleşenlerin liseden mezuniyet yılları, yerleşenlerin mezun oldukları lise alanları, yerleşenlerin mezun oldukları lise grupları / lise tipleri, yerleşenlerin mezun oldukları liseler, yerleşen okul birincileri, taban puan ve başarı sırası istatistikleri, yerleşen son kişinin profili, yerleşenlerin YGS/LYS netleri, yerleşenlerin YGS puanları, yerleşenlerin YGS başarı sıraları, ülke genelinde tercih edilme istatistikleri, Yerleşenlerin ortalama kaçıncı tercihlerine yerleştikleri, yerleşenlerin tercih eğilimleri – Üniversite türleri, yerleşenlerin tercih eğilimleri – Üniversiteler, yerleşenlerin tercih eğilimleri – İller, yerleşenlerin tercih eğilimleri – Aynı/Farklı programlar, yerleşenlerin tercih eğilimleri – Programlar (Meslekler), yerleşme koşulları girdilerine erişebiliyor.

yokatlas.yok.gov.tr adresine giren kullanıcılar ayrıca Öğretim üyesi sayısı ve unvan/uyruk dağılımı, kayıtlı öğrenci sayısı, kayıtlı yabancı öğrenci sayısı, programdan mezun olan öğrenci sayısı, değişim Programları ile giden/gelen öğrenci sayısı, yatay geçiş ile gelen öğrenci sayısını öğrenebiliyor.

YÖK Önlisans Atlası üzerinden adaylar;

yokatlas.yok.gov.tr adresine giren kullanıcılar, üniversite ve program seçtikten sonra o programla ilgili kontenjan, yerleşen, kayıt yaptıran, ek yerleşen, ek kayıt yaptıran sayıları, yerleşenlerin cinsiyet dağılımı, yerleşenlerin geldikleri coğrafi bölgeler, yerleşenlerin geldikleri iller, yerleşenlerin öğrenim durumu, yerleşenlerin liseden mezuniyet yılları, yerleşenlerin mezun oldukları lise alanları, yerleşenlerin mezun oldukları lise grupları / lise tipleri, yerleşenlerin mezun oldukları liseler, yerleşen okul birincileri, yerleşen son kişinin profili, yerleşenlerin YGS netleri, sınavsız yerleşenlerin ortalama kaçıncı tercihlerine yerleştikleri, sınavsız yerleşenlerin tercih eğilimleri - Genel, sınavsız yerleşenlerin tercih eğilimleri – Üniversite türleri, sınavsız yerleşenlerin tercih eğilimleri – Üniversiteler, sınavsız yerleşenlerin tercih eğilimleri – İller, sınavsız yerleşenlerin tercih eğilimleri – Aynı/Farklı programlar, sınavsız yerleşenlerin tercih eğilimleri – Programlar (Meslekler), YGS ile yerleşenlerin tercih eğilimleri - Genel, YGS ile yerleşenlerin tercih eğilimleri – Üniversiteler, YGS ile yerleşenlerin tercih eğilimleri – Üniversiteler, YGS ile yerleşenlerin tercih eğilimleri – İller, YGS ile yerleşenlerin tercih eğilimleri – Aynı/Farklı programlar, YGS ile yerleşenlerin tercih eğilimleri – Programlar (Meslekler), Yerleşme koşulları, öğretim üyesi sayısı ve unvan/uyruk dağılımı, kayıtlı öğrenci sayısı kayıtlı yabancı öğrenci sayısı programdan mezun olan öğrenci sayısı, değişim Programları ile giden/gelen öğrenci sayısı, yatay geçiş ile gelen öğrenci sayısıbilgilerine erişebiliyor.

YGS-LYS Net Sihirbazı

YGS-LYS Net Sihirbazı üzerinden adaylar hedefledikleri bölüme girebilmek için hangi testte kaç net yapmaları gerektiğini hesaplıyor. 2015 ÖSYS'de Merkezi Yerleştirme ile öğrenci alan lisans - önlisans programlarına yerleşenlerin YGS/LYS testlerinde yaptıkları net ortalamaları bu modülde yer alıyor. Bilgiler,

ÖSYM verilerinin derlenerek işlenmesi sonucu oluşturuldu. Her program için, o programa yerleşenlerin tek tek testlerdeki netleri hesaplandı ve sonra bunların ortalaması alındı. Net Sihirbazı'nın en önemli özelliği gerçek verilere dayanması. Ortalama net değerleri doğrudan 2015'te lisans / önlisans programlarına yerleşenlerin YGS / LYS'deki net sayıları kullanılarak belirlenmiştir. Bu çerçevede tahmini değil, gerçek değerlerdir. Ortalama değerlerin kullanılmasındaki amaç, üniversite adaylarına hedef koyarken emniyet payı kalacak şekilde yol göstermektir (programa yerleşen son kişiyi hedeflemek yerine).

YÖK BAŞKANI SARAÇ'TAN AÇIKLAMA

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığında düzenlenen tanıtım toplantısına; YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK Başkan Vekilleri Prof. Dr. Yavuz Atar ve Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu, YÖK Yürütme Kurul Üyeleri Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, Prof. Dr. Mehmet Şişman, YÖK Üyeleri Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan, Doç. Dr. Ömer Açıkgöz, YÖK Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Orhan Uzun, YÖK Genel Sekreteri Süleyman Necati Akçeşme, Gen. Sek. Yrd. Nurettin Çobanoğlu, YÖK Başkan Danışmanları Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Fatih Tığlı, YÖK Hukuk Danışmanı Prof. Dr. Metin Topçuoğlu ile YÖK Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Hasan Lale katıldı.

Tanıtım toplantısının açılış konuşmasını gerçekleştiren YÖK Başkanı Saraç; YÖK Program Atlası'nda, hedefledikleri programlara geçen sene yerleşenlerin YGS sonrasındaki ortalama başarılarını görebileceklerini, böylece kendilerine gerçekçi hedefler belirleyeceklerini dile getirdi. Öğrencilerin, üniversite tercihlerinin yönlendirilmesi hususunda sanal ortamda, cep telefonuyla bile erişebilecekleri güvenilir bir bilgi kaynağına, sanal bir rehbere kavuşmuş olacağının bilgisini veren Başkan Saraç, YÖK Program Atlası'nın bir "tercih robotu" olmadığını ve ondan daha da ileri bir noktada sadece YÖK tarafından derlenebilecek/paylaşılabilecek işlenmiş verilerin yer aldığı seçkin ve güvenilir bir referans kaynağı olduğunu dile getirdi.

Programın hazırlanmasında gençlerin beklenti ve tercihlerinin dikkate alındığını vurgulayan Başkan Saraç, "Öğrenci dostu YÖK" olma yolunda hitap ettikleri halkayı genişletmek istediklerini ve bu atlasla birlikte üniversite adayı olan lise öğrencilerine de hizmet sunduklarını belirtti. Adaylar için nitelikli bir rehber hoca görevi üstlenecek olan YÖK Program Atlası'na on bini aşkın programın her birisi için 500 bin yerleşen verisinin derlenerek girildiğini, adayların hedefledikleri programlar için hangi testten kaç net yapmaları gerektiğinin kolayca görülebileceğini vurgulayan Başkan Saraç; her bir yükseköğretim programı için o programa önceki sene yerleşen adayların tek tek testlerdeki netleri hesaplanarak bunların ortalamalarının alındığını ve tüm verilerin tahmini değil gerçek değerler olduğunun altını çizdi.

En Çok Aranan Haberler