YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yüksel Balcı Gebze'de Konuştu

GESİAD İnşaat Yapı Komite Başkanlığı görevini de yapan Fixkim Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Balcı, Gebze’nin dünü ve bugünü üzerinde konuştu.

Yüksel Balcı Gebze'de Konuştu

Gebze Sanayici ve İşadamları Derneğinin İnşaat Yapı Komite Başkanlığı görevini de yapan Fixkim Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Balcı, Gebze’nin dünü ve bugünü üzerinde konuştu.

Gebzeli sanayici ve işadamlarının düzenlediği inşaat sektörü dünü bugünü geleceği konulu gecede sektör adına konuşmacı Fixkim Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Balcı Bu gün şükürler olsun ki ayakları yere sağlam basan, dünya ile barışan, konumunu bilen, gelişmeleri önceden sezip refleks verebilen bir ekonomiye sahibiz dedi.

Aynı zamanda Gebze Sanayici ve İşadamları Derneğinin İnşaat Yapı Komite Başkanlığını da yapan Yüksel Balcı, Gebze Belediye Başkanı, Ticaret Odası Temsilcileri, İnşaat Malzemesi Üretici Sanayiciler, Bölge İnşaat Sektör temsilcileri olmak üzere yaklaşık 300 kişinin katıldığı toplantıda görüşlerini şöyle özetledi:

İNŞAAT SEKTÖRÜ DEVRİMLERİN ÖNDERİ

Ülkemiz 90′lı yılların sonunda ve 2000′li yılların başındaki darboğazdan , sıkıntılardan 2002 yılı itibariyle hızla gerçekleştirilen yapısal reformlarla, iş dünyasında yaşanan büyük değişim ve atılımlarla, üretim çarklarının yeniden dönmesiyle çıkmayı başarmıştır. Bu gün şükürler olsun ki ayakları yere sağlam basan, dünya ile barışan, konumunu bilen, gelişmeleri önceden sezip refleks verebilen bir ekonomiye sahibiz.

Bugün günü kurtaran değil, geleceği planlayan, planlayabilen bir ülke konumundayız.

Şüphesiz ki bu devrimlerin en önemli aktörlerinden biri de inşaat sektörü.

Uygarlığın biçimlenmesine katkı sağlayan sektörümüz, doğrudan ya da dolaylı 300 sektöre katkı sağlamakta ve direk 40 alt sektör barındırmaktadır.

Sektörümüz, gerçekleştirdiği büyüme ile ekonomiye sağladığı katkının yanı sıra, toplam üretim, dış ticaret ve istihdamdaki payı da göz önüne alındığında Türkiye’nin kalkınma gücünün artması ve kalkınmanın sürdürülebilir olması açısından da kritik bir öneme sahip.

Dolayısıyla, Hükümetimizin 2013 yılı için açıkladığı büyüme hedefi %4 ise, inşaat sektörü paralelinde %8 büyümeli. Sonrası içinde hedeflenen büyüme ne ise, sektörümüz 2 kat büyümeli ki hükümetimizin hedefleri gerçekleşmiş olsun.

Sektör 2012 yılında ivme kaybetmiş olsada 2013′e büyüme hedefiyle giriyor. 2012 yılının özellikle 2. Yarısında yaşanan olumlu gelişmeler, konut satışında az da olsa artışlar yaşatmıştır.

Türkiye’nin kredi notunun artması, Faiz oranlarının düşmesi ve buna paralel konut kredi oranlarının düşmesi Mutekabiliyet yasası 2b, Kentsel dönüşümün başlaması sektöre 2013 için umut aşılamıştır.

Bilhassa kentsel dönüşüm planlı bir şekilde yapılır ve önümüzdeki 10 yıl içinde hızlı bir şekilde ilerlerse sektöre çok ciddi bir ivme kazandıracaktır. Bunu 2014 de daha çok hissedeceğimiz kanısındayım.

Mutekabiliyet yasası yabancıya yapılacak mülk satışı ile ilgili gerçekleşen düzenlemeler sektörde satışlara ve istihdam artışına da olumlu katkı sağlayacaktır.

İHRACATTA YETERLİ DEĞİLİZ

Bir önemli konumuz da ihracat. İnşaat malzemeleri ihracatı. Türkiye inşaat malzemelerinde bölgesinin üretim üssü konumunda. Hatta üretimimizi daha teknolojik hale getirebilirsek bölge lideri olmamız mümkün.

Bu kanıya nereden vardığıma rakamlarla bakalım. Türkiye’nin inşaat malzemeleri üretim konusunda yakın coğrafyadaki durumu şöyle ;

Yakın coğrafyadaki kastım; Doğu Avrupa Ülkeleri, Rusya, Kuzey Afrika ve komşu ülkeler.

Çimento—yakın coğrafyada 1. Dünyada 7.

İklimlendirme, klima, soğutma —— yakın coğrafyada 1.

Demir çelik—– yakın coğrafyada 3. Dünyada 10.

Seramik ve kaplama malzemeleri—- yakın coğrafyada 2. Dünyada 3.

Doğaltaş mermer— yakın coğrafyada 2. Dünyada 5.

Boya — yakın coğrafyada 2. Avrupa’da 6.

Alçı — yakın coğrafyada 4. Avrupa’da 6.

Ve cam üretiminde yakın coğrafyada 4. Avrupa’da 4.

Bu tabloyu çok iyi değerlendirmeliyiz. Üretici olmanıza gerek yok bugün Tuskon dünya ticaret köprüsüyle bizleri dünyanın her tarafına, dünyanın her tarafındaki alıcıları da ülkemizde misafir ediyor. Dolayısıyla hangi ülkede neye ihtiyaç var, ne alınır, ne satılır elimizin altında. Bizim kendi şirketimizde direk ihracatımız kadar ihraç kayıtlı satışımız var. Bayilerimiz ya da ihracatçı firmalar pazar bulup ihracat yapıyor. Bunu hepinizin yapması mümkün. Sadece yapmanız gereken Gesiad’a üye olmanız, bizimle irtibatta olmanız, ya da iletişim adreslerinizi bırakmanız. Size tüm bilgiler, aktiviteler, seyahatler ulaşır.

Hazar bölgesinde, yakın coğrafya da, Türkiye devletlerde ticari hacmimize baktığımızda yeterli değiliz. 3. 4. 5. Sıralardayız.

Azerbaycan’da İngiltere 1.4 milyar dolarlık ticaret hacmine %44.6 ile en büyük paya sahip Türkiye 125 milyon dolarla % 4′lük paya sahip.

Son olarak sektörümüz için önemli bir konudan bahsedip konuşmamı sonlandırmak istiyorum. Biliyorsunuz Türkiye inşaatlarda enerji karnesi düzenlemesiyle, yangın, su, ses ve ısı yalıtımını zorunlu kıldı ve mevcut yapılarında 2017 yılına kadar yalıtımlarını tamamlaması zorunluluğu getirdi. Her yıl Türkiye’de 700 bin konut ihtiyacı oluştuğunu ve mevcuttaki 18 milyon binanın 15 milyonunun yalıtımsız olduğunu düşündüğümüzde yine sektörün önünde çok ciddi değerlendirilmesi gereken imkan olduğu açık.

Bunların tümünü değerlendirmemiz için kolektif çalışma ruhuyla bir araya gelerek, fikirlerimizi, tecrübelerimizi birleştirmemiz gerekir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler