HABER

Yulafın faydaları nelerdir? Nasıl tüketilir? Zayıflamaya etkisi nedir?

Birçok ülkede üretimi yaygın bir tahıl ürünüdür. Yulaf, tohumu ile çoğalan, boyları 50 ile 150 cm arasında değişen bir bitkidir. Yılda sadece bir kez üretilir ve buğdaygiller grubuna girer.

Yulafın faydaları nelerdir? Nasıl tüketilir? Zayıflamaya etkisi nedir?

İçerisinde bolca nişasta vardır. Tohumlarından yetiştirilir, salkım halinde çiçek açarlar. En son evrede, renkleri sararınca hasat edilir. Yulafın sapı ve taneleri hayvanlar için yem olarak kullanılır. Ayrıca saman yapılarak da hayvanlara verilir. İnsanlar için de çok faydaları bulunan bu bitki, günümüzde birçok yiyecek ve içecekte kullanılır.

Yulafın Kalorisi ve Besin Değeri

Miktar: 100 gram

Kalori (kcal): 370

Yağ (g): 7,0

Karbonhidrat (mg): 63,29

Protein (g): 12,53

Lif (g): 5,43

Yulafın Faydaları

Yulaf, içerisinde yüksek oranda vitaminlere sahip bir bitkidir. Vitamin B, protein, çinko, fosfor, karbonhidrat ve minerallerle zengindir. Yulafın yapısında bulunan lif kaynağı ile birçok hastalığın tedavisi için önemlidir. Uykusuzluğa, çocuklarda astıma, kabızlığa, regl dönemindeki rahatsızlıklara iyi gelir.

1. Bağışıklık sistemini düzenler

Bağışıklık Sistemi

Hemen hemen herkes, hayatının bir döneminde bu sorunla karşılaşıyor. Yulaf, böyle zamanlarda yardımcı bir bitki. İçerisinde bulunan beta-gluten adı ile tanınan doğal lifler sayesinde, vücuttaki bakterilere karşı savaşır. Parazit, mantar ve virüslere karşı büyük ölçüde mücadele eder. Hücreleri yeniler. Vücudu mikrobik hastalıklara karşı koruyarak, dirençli olmasını sağlar. Sabahları bir kase yiyerek, bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olabilirsiniz.

2. Cildi yeniler

Ciltte oluşan kaşıntılı ve kızarık bölgelerin rahatlamasını sağlar. Cildin Ph seviyesini ayarlamaya yardımcı olur. İçerisinde bulunan selenyum, niasin ve tiamin gibi minerallerle, cilt sağlığını korumaya destek verir. Pul pul dökülen cildi onarır ve hücreleri harekete geçirir. Sivilce sorunlarını önlemeye yardımcı olurken, çeşitli cilt maskeleriyle de akne tedavisinde kullanılır. Sadece cilt için değil, saç sağlığı için de önemlidir. Saçlara uygulandığında, saç derisinde oluşmuş rahatsızlıkları ve kaşıntıyı önlemeye yardımcı olur. Ayrıca kepek sorununu çözerken, parlaklık ve yumuşaklık verir.

3. Kalp yetmezliği tedavisine destek olur

En sık görülen hastalıklardan bir tanesi de kalp yetmezliği. Çok sayıda insanda kalp krizi riski oldukça yüksektir. Tam tahıllı yiyecekler bu sıkıntıları gidermek için oldukça yararlı. Yulaf, içinde bulunan doğal lifler sayesinde, kalp krizi riskini azaltır ve tansiyon hastalarına iyi gelir. Kalp ritmini düzenler. Aynı zamanda sabahları, yulaflı kahvaltılık gevrek olarak tüketildiğinde, büyük ölçüde kalp rahatsızlıkları en aza indirilmiş olur. Fakat işlenmemiş ürün kullanılması önerilir.

4. Göğüs kanserine karşı savaşır

Diğer tahıllarda olduğu gibi, bitkisel lignanlar ve fitokimyasallar bakımından oldukça zengin olan yulaf, kanseri önlemeye oldukça yardımcı. Kadınlarda görülen göğüs kanseri riskini azaltır. Menopozdan önce kanser riski üzerinde daha etkili sonuçları olan yulafın, menopozdan sonra etkisi biraz daha düşüyor. Hormonların düzelmesi açısından, menopozdan sonra da tüketilmesi gerekir.

5. Kemik ve kaslarda etkili

Yulaf, düzenli olarak tüketildiği zaman, kemik ve kas sağlığını korumaya yardımcı olur. Bizlere en büyük katkısı da demirdir. İçerisinde bulunan demir, kalsiyum ve mineraller, kemik ve kaslarımızı koruduğu gibi, dişlerimizi de korur. Çocukların kemik gelişiminde, kas ve iskelet yapılarının oluşma anında büyük oranda yardımcı olur. Bu yüzden gelişim çağındaki çocuklar için çok önemlidir. Ayrıca, zayıflarken oluşan kas ve kemik incelmesi sorununun da, düzenli tüketildiğinde önüne geçmiş olur.

Yulaf Zayıflatır mı?

Öncelikle yulaf, her besin gibi tek başına tüketilerek zayıflatmaz. Fakat içeriğindeki lif yapısı, su ile birleşerek jel kıvamında olur. Böylelikle midede daha uzun süre kalarak, tokluk hissi verir. Özellikle kahvaltılarda, mutlaka tüketilmesi gereken bir besindir. Vücudun kan şekerini dengeler. Kabızlık, karın şişliği, hazımsızlık sorunlarına ciddi şekilde yardımcı olur. Çözünebilen lifler sayesinde, mide, sindirim organları ve bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Kilo kontrolünü denetler.

Yulaf Nasıl Tüketilir?

Günlük hayatınızda yulafı, çeşitli şekilde tüketebilirsiniz.

  • Kahvaltılarda, ekmeklerde, kreplerde, et ve sebzelerde kullanabiliriz. Örneğin: Ekmek ve krep yaparken un yerine, yulaf kullanabilirsiniz. Kahvaltılarda muz, elma, armut, süt ve yulaf ezmesiyle muhteşem bir kahvaltı hazırlayabilirsiniz.
  • Yine, yulaf ile sütü karıştırarak lapa halinde tüketebilirsiniz.
  • Yulafı tüketmek için, belirli bir zaman yoktur. Günün her anında tüketilebilir. Mesela 5 çayının yanına harika yulaf topları hazırlayabilirsiniz. Keklerin ve kurabiyelerin içine de konulabilir. Harika lezzet verir. Aynı zamanda sağlıklı atıştırmalıklar yapabilirsiniz. Her yemekte tüketmek istiyorsanız, salatalarda kullanabilirsiniz.
  • Aynı zamanda yulaf ezmesi, yulaf sütü ile beraber tam olarak doğru gıdaları içerir.

Yulaf gluten içerir mi? Saf yulaf gluten içermez. Ancak her üründe olduğu gibi yulafın da saf olanını bulmak bize kalıyor. Pazarlarda satılan çoğu yulaf ezmesi saf değildir. Sertifikasız gıdalara çok dikkat etmelisiniz. Özellikle etiketinde, glutensiz yulaf ezmesi olarak işaretlenmiş olanları tercih etmelisiniz. Çölyak hastalığınız varsa ya da glutene karşı hassasiyetiniz varsa, mutlaka doktor tavsiyesi doğrultusunda tüketmeniz gerekir.

Diyette Yulaf Ezmesi Nasıl Yenir?

  • Sağlıklı beslenmek için, mutlaka kahvaltı yapmak gerekir. Yulaf, tüketildiğinde uzun süre tok tuttuğu için, diyet yaparken önerilir. Kahvaltıda yulaf ezmesi tüketildiği zaman, öğle yemeğinde daha az yemek yendiği araştırmalar dahilinde görülmüştür.
  • Meyvelerle tüketebilirsiniz. Örneğin: 1 çay bardağı yulaf, 1 su bardağı su, kısık ateşte sürekli karıştırılarak, yaklaşık 10 dakika pişirilir. 1 çay bardağı süt, küçük şekilde doğranmış muz, parçalanmış 1 yemek kaşığı ceviz ekleyip, bir kahvaltı öğünü yapabilirsiniz.
  • Bademli de hazırlayabilirsiniz.
  • Salatalarda kullanabilirsiniz.
  • Omega 3 yağ asitleri ve çeşitli vitaminler açısından zengin olduğu için, hem kahvaltı, hem ara öğünde tüketebilirsiniz.

Yulaf Ezmesi Akşam Yenir mi?

Çoğu kişi sabah kalktığında yorgun, uykusuz ya da hiç uyumamış gibi oluyor. Bu durumları yaşamamak için, akşamları yulaf tüketmek çok faydalıdır. Ayrıca stresin atılmasına, rahatlatmaya yardımcı olur. Akşamları ağır besinler yerine, yulaf ezmesi yiyebilirsiniz. Özellikle, uyumadan 1 saat önce kendinize bir güzellik yapabilirsiniz. Akşam yemeği geç yendiği durumda, gece boyunca rahatsız eder. Yulaf ezmesi çok sağlıklı ve tam tahıl ürünü olduğu için bu durumu hafifletir.

Yulafın Zararları

Yulaf bazı besinler gibi, fazla tüketildiğinde zararları olabilir.

  • Yulaf, sindirim sistemi için faydalı olsa da, fazla tüketiminde sorunlara yol açarak sizi rahatsız edebilir.
  • Yulaf fazla tüketildiği zaman hazımsızlık yaratıp şişkinlik, gaz gibi sorunlara neden olabilir.

En Çok Aranan Haberler