Yulaf, vitamin ve mineral yönünden oldukça zengin, nişastalı ve lifli, taneli bir besindir. Günümüzde özellikle sağlıklı beslenmeye dikkat eden ve diyet yapan bireylerin yulafı sıkça öğünlerine ekler. Yulaf kan şekerini dengeleyip vücutta yağlanmayı önler. Kilo vermek isteyen kişiler genellikle öğünlerinde yulafı kahvaltı öğünlerinde yumurta, yoğurt ve ya sütle tüketerek yağ yakımına destek sağlayabilirler. Yulaf karbonhidrat ve protein bakımından zengin bir besin olup günlük öğünlerinde yulafa yer veren bireyler daha enerjik bir şekilde günü geçirebilirler. Günümüzde sağlıklı beslenme kapsamında yulaf içeren pek çok yeni tarif ortaya çıkıyor. Yulafın tüketimi, tüketilmesi gereken tutar nasıldır?
Yulaf çok kapsamlı bir besindir. Her geçen gün farklı ve yaratıcı tarifler ortaya çıkıyor. Yulaf tüketimi sağlıklı beslenmek isteyen bireyler için çeşitli alternatifler sunar. Kişilerin tercihine göre yulaf tüketimi lezzetlendirilebilir. Yulafın birçok tüketim şekli vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
Yulaf ezmesi her gün yenir mi?
Yulaf tüketilmesinde sakınca bulunmayan bir besindir. Kişinin ekstra bir alerjisi olmadıkça gün içinde yulaf tüketmekte sorun yoktur. Yulaf genel olarak kahvaltı ve ya ara öğünlerde tercih edilir. Hafif beslenmek isteyen kişiler günlük öğünlerine yulaflı tarifleri ekleyebilirler. Yulafı her gün tercih etmekte bir sakınca yoktur.
Yulaf içeriğindeki lifli yapı ve nişasta ile hem doyurucu bir öğün hem de uzun süreli tok tutan bir besindir. Bu sebeple diyet yapan ve sağlıklı beslenmek isteyen kişiler yulafı öğünlerine ekler. Sabah kahvaltısında yulaf ile sağlıklı bir öğün hazırlayan kişiler güne daha enerjik ve tok bir şekilde başlamış olurlar. Yulaf gün boyu içeriğinde olan protein ve vitaminler sayesinde kişiyi daha enerjik yapar. Günlük beslenme düzeninde yulaf tüketmek bu sebeplerden önemlidir. Sağlıklı beslenmek isteyen kişiler yulafı kendi beğenilerine göre yulaf lapası, yulaf unu ile yapılan tarifler ve ya yoğurt ve süt gibi ürünlerle karıştırarak tüketebilirler.
Yulafın tüketimi çok çeşitlidir, farklı şekillerde yulaf tüketimi mümkündür. Tüketecek kişinin damak tadı ve ya yulafı nasıl tüketmek istediği çok önemlidir. Yulafı sağlıklı tüketmek isteyen bireyler kuru meyve, kuru yemişler ya da yoğurt gibi besinlerle şeker ilavesiz tüketebilirler. Yulaf öğütülerek elde edilen yulaf unu ile yapılan sağlıklı hamur işleri de tüketiciler tarafından tercih edilir. Bu şekilde sağlıklı atıştırmalıklar yapılır. Sütle, yoğurtla ya da suyla yulaf lapası yaparak içine eklenen sağlıklı ve doğal tatlandırıcılarla da sağlıklı bir öğün elde edilebilir.
Yulaf suyla mı sütle mi yenir?
Yulaf su ve süt ile tüketilebilir. Bireyin yulafı nasıl tüketmek istediği ile ilgili olarak bu durum değişir. Eğer bir yulaf lapası yapılacaksa su ve süt tercih edilebilir. Yulaf çiğ olarak tüketilecekse daha çok süt ile yumuşatmak daha mantıklı olacaktır.
Yulaf içerik olan oldukça doyurucudur. Yulafın içeriğinde bulunan protein, lifli yapı ve vitaminler sayesinde yulaf tüketildiğinde uzun süreli bir tokluk hissi oluşur. Bu etkisi ile çok fazla yemek tüketiminin önüne geçmiş olur ve sağlıksız yemeklerin tüketilmesini engellemiş olur. Yulaf sadece tüketildiği için kilo verdiren bir besin değildir, verdiği tokluk hissi ile kilo vermeye faydalı olur. Diyet yapan ya da ağırlıklı beslenmek isteyen bireyler öğünlerine mutlaka yulafı ekleyerek kilo verme sürecine destek sağlamış olur.
Son zamanlarda yulaf çok tercih edilen bir besindir. Yulaf ile yapılan birçok alternatif tarif ortaya çıkmıştır. Genel olarak en çok tercih edilen yulaf lapası şeklinde meyveler ya da kuru yemişler eklenen şeklidir. Bunu kahvaltı ve ara öğünlerde tercih edebilirsiniz. Yulaf ile süt ya da yoğurdu birleştirip yapılan karışımlarda çok tercih edilir. Bunun haricinde diyette yulaf unu ile yapılan hamur işleri de sıkça tüketilir.