Yulaf, tam tahıllı bir besin kaynağı olduğu için yoğun miktarda lif içerir. Ayrıca, besin bileşimi oldukça dengeli olduğundan beta glukan ve karbonhidrat kaynağıdır. Bunun yanı sıra manganez, fosfor, magnezyum, bakır, demir, çinko, folat, B1 ve B5 vitamini açısından da zengindir. Bu zenginliği sayesinde de yulaf, en zengin gıdalar arasında sayılabilir. Zenginliği aynı zamanda bir karbonhidrat kaynağı olmasına rağmen yulafı, standart un yerine kullanılabilen bir yiyecek yapar. Bu yiyecek mineral içeriği ile sağlığa birçok katkı sağlarken, zayıflamaya da destek verir.
Yulaf iyi bir besin kaynağı olduğu için dengeli beslenme sürecini yönetmenize katkı sağlar. Sindirim problemleri başta olmak üzere kilo vermeye, cilt bakımına, kan basıncının ve kan şekerinin dengelenmesine destek verebilir. Bağışıklık sisteminin de güçlenmesine katkı sağladığı için genel sağlığınız üzerine iyi bir yardımcıdır.
Antioksidan ve polifenoller bakımından zengin olan yulaf, en faydalı karbonhidratlardan birisidir. Bu yönüyle kilo verirken, enerji kaybını engelleyebilir. Enerji kaybını engellemesi de yulafın en önemli faydalarından birisidir. Bunun yanında yulafın faydaları şu şekildedir:
Yulaf sadece lezzetli bir kahvaltı tercihi olmakla kalmaz aynı zamanda lifli içeriği sayesinde tokluk hissi de verdiği için zayıflamanıza yardımcı olur. İçeriğindeki beta-glukan, sindirimi geciktirerek bu tokluk hissinin uzun süre korunmasına destek verir. Bunun yanıda da bağırsakta üretilen bir hormon olan peptit salınmasını da teşvik ederek kalori alımının azalmasına katkıda bulunur.
Yulaf hem sabah hem de akşam yenebilir. Uzun süren tokluğa destek verdiği için bu besini kahvaltıyla birlikte öğle ve akşam yemekleri de dahil olmak üzere günün her saatinde tercih edebilirsiniz. Tam tahıllı bir besin tüketmek size bol miktarda besin, vitamin ve mineral sağlayacaktır.
Herhangi bir alerjik durumunuz olmadığı yulafı fazla tüketmek güvenlidir. Ancak yine de tek seferde çok fazla yulaf ezmesi tüketmeniz gereğinden fazla kalori almanıza sebep olabilir. Her öğün için ideal miktar, bir porsiyonda yaklaşık 40-50 gram yulaf eklemektir. Bu da yaklaşık 5-6 kaşık yulaf ezmesine denk gelir.
Sağlıklı kişiler için yulaf zararlı değildir. Ayrıca yulaf, glutensiz bir tahıl kaynağıdır. Ancak üretim koşulları, yulafın gluten içermesine sebep olabilir. Yoğun miktarda tüketildiğinde gaz ve şişkinliğe neden olabilir. Bu etkiden korunmak için yulaf tüketimine düşük porsiyonlarla başlanıp yavaşça porsiyonlardaki yulaf miktarı artırılarak devam edilebilir.
Her gün yulaf yemek, tam tahıllı olan bu gıdanın faydalarından maksimum şekilde yararlanmanıza katkı sağlar. Ancak, vücudun farklı besin maddelerine de ihtiyaç duyduğunun ve beslenmede çeşitliliğinin önemli olduğunun unutulmaması gerekir. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm besinleri aldığınız sürece her gün yulaf yemekte bir sakınca bulunmaz.
Tüketim için 40-50 gram yulafı sütle pişirerek yulaf lapası hazırlayabilirsiniz. Ayrıca yulaf lapası, meyve ve balla tatlandırılarak da tüketebilir. Aynı zamanda pişirme aşamasında diyet tercihine göre badem sütü gibi bitkisel sütler tercih edilebilir.