YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yumruklar "bilimsel" Atılacak-Türkiye Boks Federasyonu'nun Alanındauzman Kişilerden Oluşturduğu Eğitim VeBilim Komisyonu, Erkek Boks Milli Takımı'nı Şampiyona Ve Turnuvalara Bilimsel Yöntemle Hazırlıyor

Türkiye Boks Federasyonu'nun alanında uzman kişilerden oluşturduğu Eğitim ve Bilim Komisyonu, Erkek Boks Milli Takımı'nı şampiyona ve turnuvalara bilimsel yöntemle

Türkiye Boks Federasyonu'nun alanında uzman kişilerden oluşturduğu Eğitim ve Bilim Komisyonu, Erkek Boks Milli Takımı'nı şampiyona ve turnuvalara bilimsel yöntemle hazırlamaya başladı. Boksörler Kastamonu'da yapılan kamp sırasında ilk kez komisyon tarafından dayanıklılık ve reaksiyon testlerine tabi tutuldu.

Türkiye'nin şampiyona, turnuva ve olimpiyatlarda en büyük madalya umudu sporlardan biri olan boks, artık bilimsel yapılan testlerden elde edilen veriler ışığında yapılacak.

Önceki yıllarda elde edilen birçok başarının daha sonra devam ettirilememesi üzerine federasyon, alanlarında uzman kişilerden oluşan Eğitim ve Bilim Komisyonu oluşturdu. Antrenmanları bilimsel yöntemlere göre koordine eden Komisyon, Erkek Boks Milli Takımı'na testler uygulamaya başladı.

Devam eden bilimsel test sonuçlarına göre, sporcuların madalya alıp alamayacağına ilişkin verilecek elde edilecek.

-Milli takımda mantalite değişikliği-

Türkiye Boks Federasyonu Başkanı Eyüp Gözgeç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, federasyon olarak önlerinde iki önemli organizasyon olduğunu belirterek, bunların Avrupa Şampiyonası ve Türkiye'de yapılacak Akdeniz Oyunları olduğunu söyledi.

Bugüne kadar geleneksel yöntemle çalışıldığı için günü birlik başarıların elde edildiğini ifade eden Gözgeç, şöyle konuştu:

"Bilimsel olarak bu işi yapmaya karar verdik ve bir ekip oluşturduk. Bu ekiple bir aydan beri çalışıyoruz. Ukrayna'dan bir antrenör getirdik. Yani, başarılı olabilmek için, kamplardeki antrenman programlarını, çalışma sistemlerini yeniden gözden geçirmeye karar verdik. Şu anda çok iyi bir yolda ve çok ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Antrenörümüzle yeniden yapılanmaya gittik. Milli takımdaki mantaliteyi değiştirmeye karar verdik. Artık, herkesin bir alternatifinin olduğu olgusunu vermeye çalışıyoruz."

-"Bilgi Bankası oluşturuyoruz"

Amaçlarının kısa vadede Akdeniz Oyunları, uzun vadede 2016 Rio olimpiyatları olduğuna dikkati çeken Gözgeç, takımını gençlerden oluşturmak istediklerine işaret etti.

Bir sporcunun güç, kuvvet, kan değerleri, dayanıklılık ve bağışıklılık sistemine ilişkin testlerin yapılması gerektiğine işaret eden Gözgeç, şunları kaydetti:

"Testler alındıktan sonra bunlar analiz yapılacak. Bilgi bankası oluşturuyoruz. Bilgi bankasına, bunların hepsi tek tek kaydedilecek. Sağlıkla ilgili bütün değerler orada olacak.

Sporcunun gelişimini de çok yakından takip edeceğiz. Antrenmandaki düşüşü, çıkışı bilim adamları tarafından tespit edilecek ve o arada müdahale olacak. Bu değerleri niye düşmüş, çıkışları neden olmuş- Bunların izlenmesi lazım."

Gözgeç, Türk sporunun en büyük eksikliklerinden birisinin eğitimin çocuk yaşlarda başlamaması olduğunu savunarak, bunun yalnız Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın problemi olmadığını belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığının da konuyla ilgilenerek, ilkokuldan sonra çocuğun hangi spora yatkınsa o sporu yapması gerektiğini aktaran Gözgeç, "Hem eğitim alması, hem spor yapması lazım" diye konuştu.

-"Daha başarılı sonuçlar elde edeceğiz"

Eğitim ve Bilim Komisyonu üyesi Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji Bilim Dalı Prof. Dr. Vedat Bulut da Boks Federasyonu Genel Başkanı Eyüp Gözgeç'in şampiyonalar ve turnuvalar için önemli bir vizyon belirleyerek, Milli Takım boksörlerini hazırlanması için eğitim ve bilim kurulu oluşturduğunu söyledi.

Bu kurulda Dr. Numan Alpay başkanlığında bir eğitim ve bilim komisyonu oluşturulduğunu aktaran Bulut, komisyonda diyetisyen, psikolog, tıp doktoru, spor bilimcisi ve antrenman bilimcilerin bulunduğunu aktardı.

Komisyonun, sporcuların performans ve kondisyonlarını belirleyerek, onların en uygun, en sağlıklı ve en güçlü şekilde ringe çıkmalarını sağlayacağını aktaran Bulut, şöyle devam etti:

"Her kamp öncesi ve sonrası yapılacak ölçümler, maçtan önce ve sonra yapılacak ölçümler, sporcuların başarı tahminlerini ortaya koyacak. Yani ne bekliyoruz, altın mı, gümüş mü- Bunlarla ilgili bir veri elde ediliyor. Başarılı olduğumuz dönemdeki verilerle bugünkü verileri kıyasladığımızda, bilimsel ölçütlerin çok önemli olduğunu görüyoruz.

Batılı ülkeler, İngiltere, Fransa, Almanya ve Amerika gibi gelişmiş ülkeler tamamen bu ölçütlerle çalışıyorlar. Kanda bazı maddelerin ölçümü, laktaz gibi diyetler düzenlenmesi gibi bilimsel ölçütlerle çalışıyorlar. Biz de geç kaldı. Ama artık biz de bu küresel yapılanmada yerimizi alacağız ve daha başarılı sonuçlar elde edeceğiz."

Bulut, böylesi bir uygulamanın Türkiye'de ilk kez Boks Federasyonu tarafından başlatıldığını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler